Be to, bausmę už įvairius nusikaltimus Marijampolės pataisos namuose atliekantys kaliniai rinkosi ne bet kokias aukas – tik sužinoję, kad nukentėjusiajam yra duotas senovinis vardas, jie ryždavosi sukčiavimui.

Tokios aplinkybės paaiškėjo antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą vadinamųjų telefoninių sukčių byloje.

Teisėja Irma Randakevičienė paskelbė, kad organizuotai grupei vadovavęs Rimas Blunskis už grotų turės praleisti 7 metus. Subendrinus jam bausmę su anksčiau kitų teismų paskelbtais nuosprendžiais paaiškėjo, kad R. Blunskiui nelaisvėje teks praleisti dar ilgesnį laiką – 9 metus.

Jo bendrininkai Sergejus Zakirjanovas ir Simonas Daukša taip pat ilgam liks už grotų – pirmasis kalės 6, o antrasis – 8 metus.

Švelnesnes, tačiau realias laisvės atėmimo bausmes, teismas skyrė sukčiavusių kalinių vykdytojams. Į pataisos namus taip pat buvo pasiųsti Žana Tolstych, Andrejus Filipovas, Edgaras Febergas, Tomas Šajevka, Igoris Gridnevas ir Artūras Beniulis.

Nustatyta, kad grupuotė apgaudinėjo senukus ir mažamečius vaikus – gelbėdami savo artimuosius pensininkai sukčiams atidavė visas santaupas, o vaikai – tėvų brangenybes.

Pasak bylą išnagrinėjusios teisėjos, dauguma nukentėjusiųjų yra labai garbingo amžiaus ir dėl sunkios sveikatos būklės negalėjo net atvykti į teismą.

Skelbdama nuosprendį teisėja pasakojo, kad pataisos namuose bausmę atliekantys kaliniai skambindavo stacionariais telefono numeriais ir pakeitę balsus apsimesdavo į bėdą patekusiais giminaičiais. Papasakoję sukrečiančią istoriją jie telefono ragelį perduodavo tariamam pareigūnui, kuris nurodydavo, jog reikia nukentėjusiajam atlyginti žalą.

„Nukentėjusieji buvo ilgą laiką kalbinami, kad tik negalėtų atsitokėti, kai kurių buvo prašoma surašyti banknotų skaičius – taip buvo laukiama, kol į namus atvyks pasiuntinukai paimti pinigų“, - pabrėžė teisėja.

Jos teigimu, grupuotė veikė 2010-ųjų vasarą ir rudenį, jai vadovavo pataisos namuose bausmę atliekantys kaliniai. Jie taip pat patys skambindavo savo aukomis.

„Viena nukentėjusiopji buvo atsikvošėjusi – ji bendravo su sukčiais, tuo pačiu metu paskambino pareigūnams, kurie surengė pasalą, be to, buvo dar tokių, kurie nedavė pinigų“, – sakė teisėja.

Nustatyta, kad iš aukų pinigus paėmę sukčių bendrininkai savo vadeivoms pervesdavo apie 60 proc. gautų pinigų.

Per kratas pas juos pataisos namuose buvo rasta pakankamai įkalčių, be to, buvo užfiksuota daug telefoninių pokalbių. Juos teismas klausėsi net metus.

Nuteistieji jiems paskelbtą nuosprendį dar galės skųsti apeliacine tvarka. R. Blunskis, kuris vienintelis iš pataisos namuose bausmę atliekančių kalinių panoro išklausyti nuosprendį, tai žadėjo padaryti. „Gal jau važiuojam?“ - dar nebaigus posėdžio teismo salėje piktinosi jis.

Dėl sukčiavimo pataisos namuose kitoje byloje buvo nuteisti dar keturi asmenys.