Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį po pertraukos toliau nagrinėjo po 20 metų laisvės atėmimo bausmėmis nuteistų merginų baudžiamają bylą – nuteistosios prašo jų pasigailėti ir skirti ne tokį ilgą įkalinimo laiką, tuo metu nužudytosios tėvai reikalauja griežčiausios bausmės.

Ginkluotų konvojaus pareigūnų į teismą atvežtos merginos, kaip ir anksčiau, slėpė veidus nuo fotografų ir operatorių, į kaltinamųjų suolą pasodintos merginos sėdėjo nuleidusios galvas.

Teismas apeliacine tvarka Šiaulių gimnazisčių bylą nagrinėja iš naujo – susirgo anksčiau kolegijoje dalyvavusi teisėja. „Viena iš kolegjos narių susirgo, padaryta rimta širdies operacija, kad nebūtų byla vilkinama, teismo pirmininko sprendimu buvo pakeista kolegija, byla bus iš naujo nagrinėjama“, - sakė teisėjų kolegijos pirmininkas Valdimaras Bavėjanas.

Bylą pradėjus nagrinėti iš naujo, teismas pagarsino, kad paštu gavo V. Vaitiekaitytės motinos Jolantos Vaitiekaitienės laišką, kuriame ji prašo rengti uždarus teismo posėdžius. Nuteistosios motina teigė, kad žiniasklaidos atstovai pažeidinėja jų teises į privatumą, iškreipia informaciją, įkyriai bando gauti informaciją, net lankėsi pas nuteistosios močiutę, dėl ko šiai sutriko sveikata. Be to, moteris laiške rašė, kad jos sūnus taip pat buvo priverstas keisti mokyklą, nes kiti vaikai jį terorizuodavo.

Teismas šio nuteistosios motino prašymo nenagrinėjo – J. Vaitiekaitienė nėra bylos proceso dalyvė. Tuo metu pati V. Vaitiekaitytė teismo neprašė rengti uždaro proceso.

Tuo metu V. Lietuvninkaitės advokatas teismui pateikė dokumentus, kad nuteistosios motina į antstolių sąskaitą pervedė 700 Lt – anksčiau buvo pervesta 2,5 tūkst. Lt.

Be to, V. Lietuvninkaitės advokatai dar kartą prašė šiai paskirti psichologinę-psichiatrinę ekspertizę bei į teismą iškviesti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovą, kuris galėtų paaiškinti, kokį šalutinį poveikį turėjo psichotropiniai vaistai, kuriuos prieš nužudymą vartojo nuteistoji.

Teisėjai atmetė šį prašymą ir byloje nepradėjo įrodymų tyrimo ir nutarė išklausyti proceso dalyvių baigiamųjų kalbų.

Nužudytosios gimnazistės motina Dalia Račkauskienė teismė sakė, kad jos dukrą itin žiauriai nužudžiusioms merginoms neturėtų būti skirta dar švelnesnė bausmė. Priešingai - moteris reikalauja žudikes visą gyvenimą laikyti už grotų.

„Teisiamosios mūsų vaiką nuteisė iki gyvos galvos, mus, galima sakyti, irgi, nežinau, kodėl jos turėtų atsipirkti 20 metų ar kaip prašo dar mažiau“, - teigė ji.

Moteris pažymėjo, kad V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitytė iki šiol taip ir nepaaiškino, kodėl taip žiauriai nužudė savo bendramokslę.

„Motyvas yra visiškai menkavertis arba visai neaiškus, kiekvieną kartą vis kitą nurodo – jos sako, kad nebuvo kūno išniekinimo, bet jeigu jos norėjo paslėpti kūną, tai slėpti buvo galima tik kišenėse, nemanau, jog šaldytuvo kamera yra ta vieta, kur gali būti slepiamas. Be to, byloje yra informacija, kad jos pasidėjo raumens gabalą, kurį ketino valgyti“.

Tuo metu nukentėjusiesiems atstovaujanti advokatė Eugenija Povilaitienė atkreipė dėmesį, kad gimnazistę nužudžiusios bendramokslės iš anksto ruošėsi nusikaltimui – pas vieną žudikių kompiuteryje buvo rastas siaubo filmas, kuriame veiksmas vyksta morge.

„Jos elgėsi šaltai, apgalvotai, jos svajojo sukelti kuo daugiau kančių“, - advokatė sakė, kad savo aukos kūną žudikės susmulkino į maždaug po 300-400 g, dalį kūno įdėjo šaldiklio kamerą, o vėliau planavo „atšvęsti ir išsikepti“.

Pasak advokatės, kai viena merginų aukai pjovė koją, kita tuo metu tyrinėjo šios žarnyną.

„Nuteistosios kūną susmulkino į smulkias dalis, buvo pašalinti plaučiai, V. Lietuvininkaitė išpjovė širdį, sakė V. Vaitiekaitytei, žiūrėk, o paskui bandė išimti akį“, - nukentėjusiųjų atstovė taip pat pabrėžė, kad mergina buvo nužudyta iš pasimėgavimo.

„Ji nužudyta dėl paties žudymo“, - kalbėjo E. Povilaitienė.

V. Vaitiekaitytė: įkalinimas iki gyvos galvos nesumažins tėvų skausmo

„Labai atsiprašau“, - teismo salėje ištarė V. Vaitiekaitytė, kai išklausė nužudytosios tėvų ir jiems atstovaujančios advokatės pasisakymus.

Viktorija Vaitiekaitytė
„Labai sunku tokioje situacijoje kažką pasakyti, kai visų toks požiūris į mus, bet aš tai suprantu – noriu, jog mane suprastų nuoširdžiai“, – sakė ji.

„Jeigu galėtume, mes viską atgal sudėtume ir padarytume, kaip buvę“, – dėl didžiausios ir neatstatomos klaidos gailėjosi nuteistoji, pabrėžusi, jog tai, ką ji padarė su V. Lietuvninkaityte, pakeitė ne tik jos, bet ir visos šeimos gyvenimą.

„Dėl to tik mes esame kaltos“, – pabrėžė ji. Nuteistoji prašė žurnalistų palikti ramybėje jos šeimą ir daugiau nebepersekioti.

Kalbėdama apie jai ir kartu tame pačiame teisiamųjų suole sėdinčiai V. Lietuvininkaitytei skirtą bausmę, V. Vaitiekaitytė sakė: „20 metų bet kokio amžiaus žmogui yra labai daug – kai kam atrodo, kad mes jau po 15 metų išeisime į laisvę, tačiau nemanau, jog taip bus. Grįžusios į laisvę nerasime jau nei savo artimųjų, nei draugų, negalėsime gyventi pilnaverčio gyvenimo, net šeimų negalėsime sukurti. Suprantu tėvų norą skirti mums griežčiausią bausmę, manau, įkalinimas iki gyvos galvos nesumažintų tėvų skausmo, o mus visiškai sužlugdytų. Sužlugdytų ir mūsų artimuosius“.

V. Lietuvninkaitytė: jaučiuosi tokia kalta, kad nesinori gyventi

Nužudytosios tėvų teisme atsiprašė ir V. Lietuvninkaitytė, tačiau ji vis tiek bandė sumenkinti savo vaidmenį ir guodėsi, jog gyveno smurtą kenčiančioje šeimoje.

„Turėjo praeiti nemažai laiko, kad suprasčiau, kas įvyko, dėl to labai nekenčiu savęs, nesu tikra, jog tuo metu supratau, kas vyksta“, – sakė ji.

Mergina atsiprašė visų šią bylą tyrusių pareigūnų ir teisėjų – esą nenorėjo trukdyti bei piktybiškai klaidinti nužudymą tyrusių tyrėjų. „Buvau pasimetusi, bet nesiekiau klaidinti pareigūnų, net tada, kai atsidūriau policijoje, nesuvokiau, kaip tai rimta, kad tai tikra“, – kalbėjo V. Lietuvninkaitytė.

Ji pasakojo, kad dėl savo nenusisekusio gyvenimo ne kartą norėjo nusižudyti. „Nuoširdžiai gailiuosi, bet ne dėl to, kad visą gyvenimą praleisiu už grotų – jaučiuosi tokia kalta, jog nesinori gyventi“, – sakė V. Lietuvninkaitė.

Mergina pasakojo, kad nuo mažens gyveno šeimoje, kurioje smurtas buvo kasdienybė: „Tėvas mušdavo mano mamą, ji smurtą kentė net tuomet, kai manęs laukėsi, darželyje visi bendraamžiai iš manęs tyčiojosi – nuo pat mažų dienų manyje kaupėsi pyktis“.

„Visą gyvenimą jaučiau tik panieką, niekas nebegalėjo man padėti – kai nežinojau, kas man dedasi, mano kelyje atsirado V. Vaitiekaitytė, ji užsimindavo, kad galima pyktį, nuokaudas realizuoti, savo draugę laikiau sau pavyzdžiu“, – V. Lietuvninkaitytė apgailestavo, kad savo pyktį nukreipė ne ten, kur reikia.

Prokurorai nepalaiko nukentėjusiųjų: 20 metų įkalinimas – tinkama bausmė

Prokuroras Darius Alinskas nesutinka, kad nuteistosioms turėtų būti skirta griežčiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Jo teigimu, pirmosios instancijos teismas priėmė pagrįstą sprendimą,
todėl nėra pagrindo jo keisti.

Valstybinis kaltintojas pabrėžė, kad šioje byloje prokuratūra nepateikė apeliacinio skundo, nes sutiko su Šiaulių apygardos teisėjų motyvais. Jis taip pat nurodė, kad nėra pagrindo nuteistosioms švelninti bausmę.

Kaip nuspręs teisėjai, paaiškės gegužės 26-ąją – Lietuvos apeliacinio teismo verdiktas įsiteisės iš karto po jo paskelbimo.

„Mane stebina toks žmogaus abejingumas, koks yra V. Vaitiekaitytės, o V. Lietuvninkaitė trejiems metams baigiangis pagaliau pravirko“, - po posėdžio sakė D. Račkauskienė.

„Netikiu, kad savo iniciatyva pravirko“, – pridūrė nužudytosios tėvas Vytautas Račkauskas.

D. Račkauskienė stebėjosi nuteistųjų tėvų elgesiu, ypač taip, kaip elgiasi V. Vaitiekaitytės motina. „Jeigu jūs tokie geri tėvai, taip palaikote savo dukrytes, bent atvažiuokite į teismą, pasiklausykite, nė viename posėdyje jų nebuvo, bent galėjo pasiklausyti ką jos kalba, o dabar sako, jog žiniasklaida nesamones kalba, o ar jie girdėjo ką jų dukos kalba? Negirdėjo. O mes girdėjome“, – sakė ji.

Paklausta, kaip mano, kodėl nuteistosios nepasako, kur yra visos nužudytosios kūno dalys, D. Račkauskienė svarstė: „Gal suvalgė? Papuotavo? Tuo labiau, kad kepenys taip ir nerastos prie vidaus organų, kai kiti organai buvo rasti. Aišku, čia spėlionės, visokių minčių kyla, kai nėra aiškumo“.

Prašo skirti švelnesnes bausmes

Savo apeliaciniuose skunduose nuteistosios teigia, kad nepagrįstai nukentėjusiesiems iš jų priteista po 250 tūkst. Lt, todėl teismo prašo neturtinės žalos atlyginimą sumažinti iki 100 tūkst. Lt.

Jos tikino, kad nebuvo jokio žiaurumo, kai jos į gabalus supjaustė nužudytosios kūną ar kai išėmusios aukos širdį ją kelis kartus perrėžė peiliu. Pasak nuteistųjų, jos savo bendramokslę supjaustė į smulkius gabalus, nes norėjo išnešti iš buto ir paslėpti, o ne tam,kad sukelti ypatingas kančias nukentėjusiajai.

Maža to, „kanibalės“ teigia, kad būtina atsižvelgti į jų humaniškumą – esą bendramokslei gerklė buvo perpjauta tik dėl to, jog jos nenorėjo, kad ši patirtų dideles kančias.

Kalbėjo apie kančias

Teismas trečiadienį dar kartą išklausė nužudytosios motiną D. Račkauskienę. Anksčiau vykusiame posėdyje ji stebėjosi V. Vaitiekaitytės ir V. Lietuvninkaitės žiaurumu bei jų elgesiu po nusikaltimo. Pasak jos, žudikės pasisamdė ekspertus, kurie net nematę nužudytosios kūno teikia išvadas, jog ši prieš mirtį nepatyrė jokių kančių.

„Kaip jie gali daryti išvadas apie kūną, kiek kentėjo ar nekentėjo, prarado ar neprarado sąmonę, jeigu to kūno nematė – jis jau buvo sudegintas ir palaidotas“, – stebėjosi D. Račkauskienė.

Pasak jos, dauguma dukros kūno dalių iki šiol nerasta – kojos, rankos, krūtinė – ne adata, kad taip lengvai pradingų.

„Dar neaišku, kas dukrai buvo padaryta – gal jai kokie vaistai buvo leidžiami, kaip žadėta, gal dar kas, o gal jos jau puotavo“, – sakė vienturtės netekusi motina.

Ją šokiravo žudikių aiškinimas, jog jos dukros nužudymas nebuvo žiaurus, nors bene aštuonis kartus kirviu, plaktuku buvo smogta į galvą, keliolika kartų skutimosi peiliuku perpjautas kaklas...

„Jos sako, kad tai nėra kūno išniekinimas – jeigu nėra, tai nežinau, kas tada turėtų būti išniekinimas, – sakė D. Račkauskienė. – Iki šiol jos nepaaiškina, kodėl reikėjo dalį kūno slėpti šaldytuve... Juk jos viskam buvo susitarusios iš anksto – išpjauti gabalą iš šlaunies, V. Vaitiekaitytė prisipažino norėjusi pasilikti sau akį, be to, išėmusios širdį apžiūrinėjo, ant kūno pylė alkoholį....“.

Moteris netiki „kanibalių“ aiškinimu, jog nerastas kūno dalis jos išmetė į šiukšlių konteinerį.

„Policija dėjo daug pastangų, kad rastų konteineryje kūno dalis, tačiau nieko nerado, todėl man kyla daug abejonių, ar jos tiesą sako“, – teisme kalbėjo D. Račkauskienė.

Dukters netekusi motina iki šiol negali suvokti, kodėl „kanibalėms“ reikėjo jos dukrą supjaustyti į gabalėlius.

„Jos sako, kad norėjo išnešti – nežinau, gal jos kišenėse norėjo ją išnešti, nes visi organai buvo išimti: ir inkstai, ir žarnos, širdis, viskas į smulkiausius gabalėlius buvo supjaustyta, negi tam kad išnešti, – apie nesuvokiamo žiaurumo nusikaltimą kalbėjo ji. – O dar tie gabalai, kurie buvo įdėti į šaldytuvą... Jos akcentavo, kad norėjo atšvęsti pergalę prieš mano dukrą, valgydamos jos kūną. Gal taip ir buvo...“.

„Jos formavo tokį gyvenimo būdą – jau trejus metus ėjo ta linkme – visokie satanizmai, šėtono biblijų skaitymai, piešiniai tokie baisūs – kraujas, švirkštai, savo krauju rašyti puslapiai...“, – kalbėjo moteris.

D. Račkauskienė teismo prašė žudikėms skirti pačią griežčiausią bausmę, pažymėdama, jog teisėjai neturėtų gailėti ir kitų sunkius nusikaltimus darančių nusikaltėlių.

„Dėl tokių įvykių, nusikaltėlių naglėjimo, labai norėtume teismo paprašyti nenuolaidžiauti nusikaltėliams – juk jos viską buvo sutarusios iš anksto daryti, V. Vaitiekaitytė yra kalbėjusi, kad jos svajonė yra pjaustyti žmogų, – sakė D. Račkauskienė. – Jeigu čia nebūtų mūsų dukra, būtų buvęs kitas žmogus nužudytas. Prašome tyčinius nusikaltimus, žmogžudystes padariusius žmones kuo griežčiau“.

Kūnas supjaustytas dalimis

17-metė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė buvo nužudyta 2011-ųjų liepos 14-ąją.

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas V. Vaitiekaitytės močiutės bute. Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvninkaitė bendramokslę daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite dviračiais išvežė ir, kaip pačios teigė, išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.

Pareigūnai rado tik dalį kūno dalių, kurios buvo išmėtytos laukymėje netoli nužudytosios namų. Dalis kūno buvo rasta ir žudikės šaldytuve.

V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei buvo paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Ekspertai konstatavo, kad abi įtariamosios yra pakaltinamos, suvokė savo veiksmus ir gali atsakyti už juos.