Tačiau vertėsi kaip ir ne vienas kaimietis – gyveno nuo pašalpos iki pašalpos. Ir visiškai degradavo.

Neteko pašalpų

„Pastaruosius kelis mėnesius šeima socialinių pašalpų negavo ir buvo atsidūrusi giliame skurde. Neatmestina, kad tokia beviltiška padėtis galėjo tapti lemiama priežastimi, paskatinusia brandaus amžiaus moterį ir jos sugyventinį tapti monstrais – užkasti naujagimį šiukšlyne ir bandyti toliau egzistuoti taip, tarsi nieko net nebūtų įvykę“, - tokiais pastebėjimais pasidalijusi Raseinių rajono savivaldybės administracijos darbuotoja nenorėjo, kad būtų minima jos pavardė, nes bijojo sulaukti kaimo, kuriame gyvena, pasmerkimo.

Nemakščių seniūnijos, kuriai priklauso Balčių kaimas, seniūnas Remigijus Laugalis patvirtino, kad kelis pastaruosius mėnesius J. Daktarui (gimęs 1970 m.) ir Astai (gimusi 1973 m.) nebuvo mokamos socialinės pašalpos.

„Abu jie kas mėnesį gaudavo 650 litų socialinę pašalpą, tačiau praėjusį vasarį ir kovą negavo, nes J. Daktaro sugyventinė neatvyko, kaip reikalaujama, užsiregistruoti į Darbo biržą. Į biržą ją visada nuveždavo kaimynas Zigmas Užemeckas, bet prieš kelis mėnesius moteris buvo išvykusi pas mamą į Kėdainius, todėl ir nenuvažiavo užsiregistruoti. Neužsiregistravus, socialinių pašalpų mokėjimas trims mėnesiams nutraukiamas“, - paaiškino R. Laugalis.

Seniūnas sakė, jog buvo rūpinamasi sunkioje padėtyje atsidūrusiais sugyventiniais.

„Ne per seniausiai buvau pas juos apsilankęs. Mačiau, kad maisto tikrai yra pakankamai. Aišku, kitas klausimas, ar jam ką nors pagamindavo. Žinau, kad šia šeima rūpinosi ir bendruomenė – duodavo įvairių maisto produktų. J. Daktaras užsidirbdavo ir talkininkaudamas aplinkiniams. Kaip darbininkas jis tikrai turėjo gerą vardą. Ir už gaunamas socialines pašalpas jis atidirbdavo sąžiningai, kruopščiai, nesispyriodavo“, - sakė seniūnas.

Buitis - baisi

Apsilankius prie J. Daktaro trobelės į akis iš krinta atstumiančiai skurdi buitis ir netvarka. Netoli tos vietos, kur buvo užkastas naujagimis, yra šuns būda. Didokas šuo valkiojo apgraužtą veršiuką. Paaiškėjo, jog paliegusį veršiuką J. Daktarui buvo atidavęs vienas ūkininkas, o šis numetė jį kaip maistą šuniui.

Apie J. Dakratą žurnalistui pasakoję kaimynai jį minėjo geru žodžiu. Tačiau vertinimai gerokai pasikeitė po kovo 30 dieną atskleisto nusikaltimo. Kad J. Daktaro trobelėje vyksta kažkas baisaus, pirmasis įtarė kaimynas Z. Užemeckas. Jis pasakojo:

„Kovo 30 – ąją buvau jai senokai atsikėlęs, nes maždaug nuo penktos valandos ryto pradedu šerti ir girdyti gyvulius. Juozukas pasibeldė apie pusę septynių ryto. Nors ir šiaip jis yra gana savotiškas, tačiau tąkart atrodė, kaip nesavas. Prašė iškviesti greitąją. Sakė, kad jo sugyventinė labai kraujuoja. Kai paklausiau, kas atsitiko, paaiškino, kad jai moteriškos bėdos“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo ūkininkas Z. Užemeckas.

Iškviesta greitoji pagalba atvyko maždaug po 20 minučių. Balčių kaimas yra viena iš atokiausių Raseinių rajono vietų, nuo centro nutolusi beveik 40 kilometrų.

Prisimindamas tolesnius įvykius Z. Užemeckas pasakojo: „Greitoji išvyko maždaug po pusvalandžio. Juozukas vėl atėjo pas mane ir pasisiūlė padėti girdyti galvijus. Jis sakė, kad viskas gerai: Asta įžvežta į ligoninę, davęs jai pinigėlių“.

Medikai pakraupo

Netrukus kaime prasidėjo sujudimas. Maždaug apie 9 valandą ryto į Balčius atlėkė trys policijos ekipažai, kurie sustojo prie J. Daktaro trobelės. Juozukas (taip visi kaime vadina J. Daktarą) iš karto buvo sulaikytas. Tyrėjų apklausiami kaimynai pašiurpę suprato, kad kriminalistai ieško paslėpto naujagimio. Netrukus palaikus pavyko rasti negiliai užkastus tarp lauko tualeto ir tvarto. Tokiu būdu pasitvirtino patys baisiausi įtarimai, apie kuriuos teisėsaugininkams pranešė medikai. Jie informavo, kad į ligoninę nuvežė kraujuojančią moterį, kurios būklė rodė apie įvykusį gimdymą, tačiau naujagimo namuose nebuvo.

Iš pradžių spėliota, kad kūdikis gimė išnešiotas. Vėlesni duomenys to lyg ir nepatvirtino: ekspertams nepavyko nustatyti vaisiaus lyties, tad gali būti, kad moteris patyrė persileidimą ir užkasto vaisiaus amžius buvo tik keli mėnesiai.

Tačiau dar nepaneigta prielaida, kad vaisius galėjo būti ir išnešiotas. Apie tai kalbėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Gailutė Smagriūnienė. Pasak jos, viskas buvo aplipę storu žemės sluoksniu, todėl policijos tyrėjams buvo sunku nustatyti lytį. Tikimasi, kad tai pavyks padaryti ekspertams.

Minėjo tabletes

Kaime žurnalisto kalbintos moterys prasitarė: „Asta yra sakiusi, kad nebijo pastoti, nes iš mamos gaunanti specialių tablečių. Matyt, tas tabletes vartojo būdama nėsčia, ir prasidėjo persileidimas“.

Vaikų neturintis Balčių kaimo senbuvis J.Daktaras su Asta susipažino paskelbęs savo duomenis laikraščio pažinčių skyrelyje. Maždaug prieš pusantrų metų Asta į Balčius atvyko gyventi iš Kėdainių rajono.

Niekas iki šiol kaime nežino Astos pavardės ir nedaug ką apie ją tegali pasakyti: „Niekada nematėme jos girtos, tačiau ji tarp žmonių beveik ir nesirodydavo. Sėdėdavo trobelėje ir žiūrėdavo televizorių. Kartą mačiau einant keliu į parduotuvę. Nepastebėjau, kad būtų buvusi nėščia. Kur ten pastebėsi – apsivilkusi daugybę megztinių“, - sakė ne per toliausiai nuo J. Daktaro trobelės gyvenanti Balčių kaimo senbūvė.

Kada ir kokios būklės gimė kūdikis ir ar jie išnešiotas – galutinių išvadų dar nėra. Medicinos ekspertai aiškinasi naujagimio mirties priežastis. Pareigūnai dar turi apklausti gimdyvę, kuri dabar gydoma ligoninėje. Jai pareikšti įtarimai dėl nužudymo. J. Daktaras iš areštinės paleistas – jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė.