Tai ikiteisminio tyrimo metu nustatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Vilniaus miesto prokuratūros pareigūnai.

Be to, tyrimo duomenimis, milijonieriaus žmonos T. Delnik vadovaujamoje Vilniaus kavinėje „Liūto širdis“ buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita – atlikus patikrinimą kasoje buvo rasta daugiau pinigų, nei buvo oficialiai užpajamuota.

Tatjanos ir Sofijos Delnik baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo trečiadienį atvertė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tiesa, kol kas nesėkmingai – teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė buvo priversta posėdį atidėti, nes jame dėl užimtumo kitoje byloje negalėjo pasirodyti vienos kaltinamosios advokatas.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad dar 2008-aisiais motinos vadovaujamoje kavinėje administratore dirbusi S. Delnik netikėtai ėmė gauti net 10 kartų didesnį atlyginimą – dokumentuose buvo nurodyta, jog vietoj anksčiau mokėtų maždaug 600 Lt yra išmokama beveik 6,7 tūkst. Lt per mėnesį.

Tokie duomenys buvo pateikti ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai („Sodrai“).

Vėliau paaiškėjo, kad atlyginimas buvo pakeltas prieš S. Delnik motinystės atostogas – pagal naująjį uždarbį jai buvo apskaičiuota ir išmokėta gerokai didesnė motinystės pašalpa.

Tyrėjų duomenimis, „Sodra“ S. Delnik išmokėjo beveik 86 tūkst. Lt motinystės pašalpų. Dabar šią sumą „Sodra“ siekia iš jaunos motinos susigrąžinti – esą pinigai buvo užvaldyti sukčiavimo būdu.

Tuo metu S. Delnik ir kavinei vadovaujanti jos motina T. Delnik tyrėjams aiškino, kad nebuvo jokio sukčiavimo – tiesiog tuo metu administratore dirbusiai S. Delnik buvo priskirtos papildomos pareigos ir darbai.

Anot jų, dėl ypač padidėjusio darbo krūvio kelis darbus prieš nėštumo atostogas dirbusiai S. Delnik ir buvo mokamas didesnis atlyginimas, to nedraudė joks įstatymas.

Kokius papildomus darbus reikėjo dirbti ir kaip vertina prokurorų pateiktus kaltinimus, kaltinamosios po teismo posėdžio DELFI nepanoro aiškinti – atsisakė atsakinėti į klausimus, o savo poziciją žadėjo išsakyti baudžiamąją bylą nagrinėjančiai teisėjai.

Šioje byloje ieškinį taip pat yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) – ji siekia prisiteisti maždaug 16 tūkst. Lt. Po atlikto tyrimo paaiškėjo, kad tiek kavinė galėjo valstybei nesumokėti mokesčių.

Jeigu teisme pasitvirtins ikiteisminio tyrimo metu nustatytos aplinkybės ir motinos bei dukros kaltė bus įrodyta, joms už sukčiavimą grės laisvės atėmimo iki 8 metų bausmė.

DELFI primena, kad automobiliais prekiaujantis verslininkas S. Delnikas („Facebook“ jis yra nurodęs, kad šiuo metu gyvena Maskvoje) išgarsėjo dar 2004-aisiais, kai pasipriešino jį reketavusiam nusikalstamam susivienijimui „Vilniaus brigada“. Tada buvo bandyta susprogdinti jo automobilį, o paskui pareikalauti sumokėti 50 tūkst. Lt.

Dėl reketo buvo teisiamas vienas „Vilniaus brigados“ lyderių Igoris Tiomkinas – šioje byloje buvo aiškinamasi ir kaip buvo nužudytas žurnalistas Vitas Lingys.