Realios bylos rodo, kad ne visi kraupiose avarijose žmonių pražudymu įtariami vairuotojai linkę nuolankiai vykdyti jiems paskiriamus apribojimus.

Kaip, pavyzdžiui, aktorius Petras Dimša. Garbaus amžiaus Lietuvoje gerai žinomas žmogus 2013 m. liepos 17 d. susidūrė su jaunu dviratininku Šarūnu S., kuris netrukus ketino vesti. Aktorius dėl savo amžiaus ir sveikatos išvengė areštinės, net paaiškėjus, kad jis vairavo girtas. Po kelių dienų medikai pralaimėjo kovą dėl jauno ir perpektyvaus Šarūno S. gyvybės. Ta
aktoriaus Petro Dimšos vairuojamas automobilis „VW Polo“ susidūrė su dviračiu
čiau net ir prokurorams pritaikius kardomąją priemonę – vairuotojo pažymėjimo paėmimą, nebuvo linkęs jos vykdyti. DELFI skaitytojas 2013 m. rugsėjo 17 d. jį nufotografavo prie to paties „VW Polo“ vairo, kuriuo padaryta avarija. Įžūlumas, ar neapsižiūrėjimas?

Prireikė paaiškinti raštu

Jauno dviratininko tragišką žūtį tiriančio prokuroro vadovas, Vilniaus apylinkės Trečiojo skyriaus vyriausiasis prokuroras Egidijus Motiejūnas pateikė išaiškinimą, kaip turi elgtis įtariamuoju byloje tapęs P. Dimša. Įtarimų sulaukęs ir draudimo vairuoti nepaisęs aktorius paprašė raštiško prokurorų paaiškinimo kas jam gresia, jei vairuos.

„Paėmus vairuotojo pažymėjimą Jums buvo išduota pažyma. Tokios pažymos turėtojas negali atlikti jokių teisinių veiksmų, kuriems reikalingas paimtas vairuotojo pažymėjimas. Pažyma tik paliudija, kad asmuo turi tam tikrą dokumentą, kuris kardomosios priemonės taikymo laikotarpiu yra paimtas. Tai reiškia, kad pažyma apie vairuotojo pažymėjimo paėmimą nesuteikia teisės vairuoti automobilį“, - rašoma P. Dimšai pateiktame dokumente.

Pagal įstatymą, jie P. Dimša ir nekreiptų dėmesio į kardomosios priemonės taikymą – gresia areštinė.

Prokuratūra P. Dimšai paaiškino, kad vairavimas tuo laikotarpiu, kai yra paimtas vairuotojo pažymėjimas, vertinamas kaip kardomosios priemonės sąlygų pažeidimas ir gali būti pagrindu paskirti griežtesnę kardomąją priemonę. Policijos pareigūnams nustačius kardomosios priemonės pažeidimą, t. y., gavus įrodymų, kad P. Dimša vairavo ne tik rugsėjo 17 d. bet ir rugsėjo 23 d., jam buvo paskirta ir kita kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Piktybiniai kardomosios priemonės pažeidėjams jau tenka kulniuoti į teismą ir išklausyti, ar jų laukia areštinės gultas.

Kartais užtenka pasakyti žodžiu

Būtent tai teko aiškinti ir 2013 m. sausio 6-osios pavakarę kraupios avarijos kaltininkui Vytautui Bareikai.
„Gimtasis Rokiškis“ nuotr.

Vyras, būdamas girtas, važiuodamas Čedasų (Rokiškio kaim. sen.) gyvenviete 85 kilometrų per valandą greičiu, automobiliu „VW Golf“ partrenkė ta pačia kryptimi važiavusius dviratininkus, gretimo Maineivų (Juodupės sen.) kaimo gyventojus Vasilijų A. (gim. 1974 m.) ir jo bendraamžį Aleksandrą A.

„VW Golf“ vairuotojas, užmušęs dviratininkus, trenkėsi į medį. Pats kurį laiką gulėjo ligoninėje. Kraujo tyrimas parodė, kad V. Bareika avariją padarė būdamas girtas.

Tiesa, kartu važiavęs bičiulis iš sumaitotos mašinos išsiropštė pats ir nukulniavo savais keliais.

Dabar jau nuteistas ir už grotų nusiųstas V. Bareika, matyt, nesijautė per daug kaltas – jis ne kartą iki teismo sėdo prie vairo. Budrūs vietos gyventojai tuoj pat pranešė Rokiškio policijai, kad žmogui V. Bareika elgesi įžūliai ir neatskingai. Policijos pareigūnams užteko vyrui paaiškinti, kad dar kartas ir jis keliaus į areštinę. Matyt, suvokimas atsidurti už grotų iki teismo, V. Bareikai pažadino sąžinę.

Buvusių pareigūnų sūnus „nematomas“?

Motinos ir žmonos netekusi biržiečių šeima ne kartą viešai minėjo, kad pražūtingą avariją padaręs Alvaras Jonikas, vos panaikinus suėmimą, ne kartą vėl pastebėtas prie vairo. Byla dar nepasiekė teismo, tačiau oficialių teisėsaugos žinių, kad 1990 m. gimęs vaikinas vėl būtų sulaikytas.
T. Markelevičiaus nuotr.

Biržus sukrėtusi avarija įvyko 2013 m. liepos 7 d. apie 20.40 val. Biržuose, Vytauto gatvėje. A. Jonikas, vairuodamas automobilį „VW Golf“, gerokai viršijo leistiną važiavimo greitį. Nesuvaldė automobilio buvusių policijos pareigūnų sūnus „VW Golf“ automobiliu trenkėsi į šalikelėje stovėjusį automobilį „Renualt Laguna“ ir mirtinai sužalojo automobilio 44 metų vairuotoją I. Č. Moteris tuo metu dėjo pirkinius į automobilio bagažinę. Po avarijos A. Jonikas spruko ir tris dienas slapstėsi. Nors vos surastas jis buvo suimtas, tačiau neilgam. Vietos gyventojams puikiai žinomas kelių chuliganas net nesikuklino į internetą savo automobilio spridometro vaizdo įrašo ir pasigirti kokiu greičiu jis važinėja miesto gatvėmis.

Išskirtinė prokuroro kantrybė?

Retai, tačiau prokurorai imasi žygių į teismą nelaukdami baudžiamosios bylos tyrimo baigties ir bylas išskiria į dvi – administracinę ir baudžiamąją.

Tokia praktika pritaikyta garsios Vilniaus advokatės Svetlanos Proninos dukters išrinktojo Arno Tumėno byloje. 2012 m. balandžio 28-ąją, apie 18.05 val. Vilniuje, Geležinio Vilko g., važiuodamas link sostinės centro, įtariama, apsvaigęs nuo alkoholio, A. Tumėnas neatsižvelgė į kelyje iškilusias kliūtis ir esant grėsmei nesulėtino savo vairuojamo automobilio „Mercedes Benz“, kuris rėžėsi į šalikelėje stovėjusį policijos automobilį, o šis nuo smūgio trenkėsi į kitą policijos pareigūnų sustabdytą mašiną.
Arnas Tumėnas

Ne vieną šokiravusi avarija – šešis žmonės sužalojęs vairuotojas spruko ir policijoje pasirodė po poros dienų „apsiginklavęs“ advokatu. Prokurorui teko apsišarvuoti kantrybe, mat kol teismas iš A. Tumėno pagaliau atėmė vairuotojo pažymėjimą, praėjo daugiau nei metai po avarijos. Baudžiamojoje byloje vis dar laukiama teismo verdikto.

Kaip elgtis su „kelių ereliais“?

DELFI pasidomėjo Teisingumo ministerijos pozicijos, kaip turėtų veikti įstatymas.

„Žmogaus pasas paimamas tam,kad jis negalėtų išvykti. Jei prokurorų skirta kardomoji priemonė paimti vairuotojo pažymėjimą, tuo siekiama, kad žmogus nevairuotų. Vienareikšmiškai, tam tikro dokumento paėmimas yra tam, kad būtų užkirstas kelias tam tikriems veiksmams“, – paaiškino Audris Kutrevičiu, Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso (toliau – BPK) 119 straipsnį, kardomosios priemonės gali būti skiriamos siekiant užtikrinti įtariamojo, kaltinamojo ar nuteistojo dalyvavimą procese, netrukdomą ikiteisminį tyrimą, bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio įvykdymą, taip pat siekiant užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms. Viena iš tokių kardomųjų priemonių – dokumentų paėmimas. Pagal BPK 134 straipsnį, dokumentų paėmimas kaip kardomoji priemonė gali būti skiriama prokuroro nutarimu ar teismo nutartimi, o neatidėliotinais atvejais – ikiteisminio tyrimo pareigūno nutarimu. Iš įtariamojo gali būti paimtas pasas, asmens tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas. Paėmus dokumentus, įtariamajam išduodama generalinio prokuroro nustatytos formos pažyma, kurioje nurodomi paimti dokumentai.

Be to, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – BK) 67 straipsnį, baudžiamojo poveikio priemonė – uždraudimas naudotis specialia teise (teismas gali uždrausti asmeniui naudotis specialiomis teisėmis (teise vairuoti kelių, oro ar vandens transporto priemones, <...> ir pan.) tais atvejais, kai naudodamasis šiomis teisėmis asmuo padarė nusikalstamą veiką) gali būti skiriama pilnamečiam asmeniui, atleistam nuo baudžiamosios atsakomybės BK VI skyriuje („Atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės“) numatytais pagrindais arba atleistam nuo bausmės BK X skyriuje („Bausmės vykdymo atidėjimas ir atleidimas nuo bausmės“) numatytais pagrindais, arba lygtinai paleistam iš pataisos įstaigos Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso XI skyriuje numatytais pagrindais. Uždraudimas naudotis specialia teise gali būti skiriamas ir kartu su bausme.

Kraupių avarijų kas mėnesį suskaičiuojama šimtais, per du šių metų mėnesius jau daugiau nei 460. Per tą laiką žuvo 43 žmonės.