Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje jaunas merginas į prostituciją įtraukęs ir iš jos pelnęsis vilnietis Artūras Petkus buvo pripažintas kaltu.

Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad A. Petkui skiria 3 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Šiuo metu nuteistasis negalės išvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms, be to, per mėnesį įsidarbinti arba užsiregistruoti darbo biržoje bei per pirmus bausmės vykdymo atidėjimo metus kas mėnesį atlikti po 30 val. nemokamų darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose ar organizacijose.

Teismas taip pat nutarė iš nuteistojo konfiskuoti automobilį „Chrisler Grand Voyager“ bei per kratą rastus 2,4 tūkst. Lt – jie buvo gauti iš prostitucijos.

Nors byloje nė viena mergina, dirbusi prostitute, nebuvo pripažinta nukentėjusiaja, teisėjai konstatavo, kad toks jų „darbas“ yra labai žalingas joms pačioms ir šią žalą jos gali patirti ateityje.

„Nėra ypač svarbu, ar merginos jaučiasi nukentėjusiomis, kadangi tai, kad mergina pateikiama kaip prekė jos sutikimu, už kurios paslaugas seksualiniams poreikiams tenkinti, vėliau atsiskaitoma įvairiomis formomis (tiek pinigais, tiek kitokiomis materialinėmis vertybėmis), yra objektyviai žalinga pačiam asmeniui, be to, taip pažeidžiamos visuomenėje nusistovėjusios dorovinės nuostatos, kurias dabartinis baudžiamasis įstatymas saugo kaip vieną iš vertybių“, – pabrėžė teismas.

Nuvykusios šokti striptizo sužinodavo, kad bus prostitutės

Bylos duomenimis nustatyta, kad A. Petkus ieškojo merginų, norinčių dirbti prostitutėmis – nuo 2009-ųjų vasario iki 2011-ųjų gruodžio jis organizavo 9 merginų prostituciją Lietuvoje ir užsienyje. Nustatyta, kad merginos teikti seksualinių paslaugų vyko į Liuksemburgą. Viena mergina taip pat buvo išvykusi dirbti į Kretą (Graikija).

Taip pat nustatyta, kad A. Petkui dirbusios merginos seksualines paslaugas teikdavo ir Lietuvoje – klientai mokėjo nuo 200 Lt už valandą iki 500 Lt už vakarą, didžiąją šių pinigų dalį jis pasilikdavo sau.

Tyrimą atlikę policijos pareigūnai išsiaiškino, kad bendraudamas su merginomis „Skype“ ir telefonu A. Petkus joms nurodydavo būsimo darbo Liuksemburgo naktiniame klube pobūdį, taip pat aiškindavo, kiek jos uždirbs. Jis taip pat merginas nuveždavo į klubą arba užsakydavo lėktuvo bilietus.

Už kiekvieną italo vadovaujamam klubui atvežtą lietuvaitę A. Petkus gaudavo atlygį. Kai kurios merginos teigė, kad joms buvo žadamas striptizo šokėjos darbas, tačiau nuvežtos į klubą jos sužinodavo, kad turės dirbti ir prostitutėmis.

Merginos pareigūnams pasakojo, kad naktiniame klube privataus 30 min. trukmės šokio kaina buvo 200 eurų, iš kurių šokėjai atitekdavo vos 35 eurai.

Už 30 min. trukmės intymias paslaugas klientas mokėdavo 400 eurų, iš kurių merginai atitekdavo 70.

Už valandą intymių paslaugų – 600 eurų, iš kurių merginai atitekdavo 100.

Pažadėjo, kad tai – tik prostitucija, nereikės dirbti konvejeriu

„Klube šokau striptizą ir teikiau konsumaciją, tačiau mane labai spaudė klubo savininkas, todėl buvau priversta teikti seksualines paslaugas – man dažnai skambindavo A. Petkus ir liepdavo labiau stengtis, geriau dirbti“, – sakė viena mergina, tenkinusi vyrų užgaidas klube „už užuolaidos“.

Ji teigė, kad vėliau padarė pertrauką, po kurios į Liuksemburgą atvyko su drauge Sandra – ji taip pat užsiiminėjo prostitucija. Tuo metu klube dirbo dar dvi lietuvaitės, su klientais eidavusios į prostitucijai skirtus kambarius.

Tuo metu kita mergina, gyvenanti prie Vilniaus esančiame Lentvaryje, pasakojo, kad A. Petkus pasiūlė striptizo klube ne tik dirbti šokėja, bet ir klientams teikti seksualines paslaugas.

„Jis paaiškino, kad lytinių santykių paslauga vadinasi „separe“ arba „privatas“, – kalbėjo mergina. – Aš jam pasakiau, kad to ankščiau nesu dariusi ir noriu dar pagalvoti, bet A. Petkus mane ramino, jog čia tik prostitucija ir, kaip pats išsireiškė, „nereikės klientų aptarnauti konvejeriu“. Po keletos dienų jis man pradėjo skambinėti, spausti ir įkalbinėti vykti į klubą, o kai sutikau, mane nuvežė“.

Ji teigė, kad klubo šeimininkas A. Petkui sumokėdavo arba už atvežtas merginas, arba už jų klube išdirbtą laiką.

„Klientui bare užsakius didelį butelį šampano, kainuojantį nuo 400 eurų, merginai reikėdavo eiti į „privatą“ arba „separe“, kur teikiamos seksualinės paslaugos, – pasakojo mergina. – Jei klientas pirkdavo butelį šampano už 250-350 eurų, mergina su klientu bendraudavo arba prie baro, arba salone, kur teikiamos intymios paslaugos, jeigu klientas to pageidaudavo“.

Lentvariškė teigė, kad pati intymių paslaugų neteikė, todėl vien tik iš konsumacijos neužsidirbo: „Praktiškai visi klientai norėjo intymių paslaugų“.

„Kai pasakiau klubo vadovui, kad daugiau nedirbsiu ir važiuoju namu, tą pačią dieną sulaukiau A. Petkaus skambučio – jis mane įkalbinėjo pasilikti, stengtis patikti klubo šeimininkui“, – mergina sakė, kad per tris savaites klube uždirbo apie 1 500 eurų.

„Jei būčiau teikusi intymias paslaugas, būčiau galėjusi uždirbti apie 5 tūkst. eurų“, – sakė ji.

Limuizine šoko striptizą

„A. Petkus gyveno iš to, kad siuntė merginas šokti striptizą užsienio klubuose, taip pat Lietuvoje – privačiuose vakarėliuose“, – sakė kita mergina, 2010-ųjų vasarą pagal A. Petkaus užsakymą Vilniuje klientams limuizine šokusi striptizą.

„Jis turėjo merginas, kurios važiuodavo pagal jo užsakymus Vilniuje teikti seksualines paslaugas už atlygį – kai jo merginos negalėdavo važiuoti pagal užsakymą, jis ieškodavo kitų panelių iš savo pažįstamų rato, kurios teiktų prostitucijos paslaugas“, – liudytojos teigimu, A. Petkus daug kartų siūlė jai Vilniuje važiuoti teikti seksualines paslaugas užsieniečiams, tačiau ši esą niekada nesutiko.

Už „bendravimą“ su užsieniečiais, anot merginos, buvo žadama nuo 600 iki 1 000 Lt.

„A. Petkus visada paskambinęs siūlydavo vykti į vakarėlį su seksualinių paslaugų teikimu, sakydamas, kad yra kelios merginos ir reikia dar vienos“, – pažymėjo ji.

Liudytoja taip pat prisipažino, kad jai teko vykti ir į Liuksemburgą, tačiau klube ji esą tik šoko striptizą. Tačiau, pasak jos, buvo tokių merginų, kurios atvažiuodavo šokti striptizo, o nuvažiavusios sužinodavo, kad reikės teikti seksualines paslaugas, kai kurios netgi buvo verčiamos tai daryti.

Dar kita liudytoja kalbėjo, kad Liuksemburgo klube buvo sutikusi lietuvaitę, kuri prisistatydavo Oksana arba Aukse, nos jos dokumentuose yra nurodytas kitas vardas. „Ji čia teikė seksualines paslaugas“, – nurodė ji.

Striptizo šokėjos atlyginimas – 10 tūkst. Lt

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas A. Petkus neigė, kad merginoms parūpindavo prostitučių darbą – jis tikino, jog į užsienį vykusios lietuvaitės turėjo dirbti striptizo šokėjomis.

„Jeigu tame klube merginos pagal savo pačių apsisprendimą ar įtakotos klubo vadovo ir teikė seksualinio pobūdžio paslaugas, už tai aš neturiu ir negaliu atsakyti“, – teisme pareiškė A. Petkus.

Jis tikino, kad klubo šeimininkas jam pervesdavo pinigus tik už jo tarpininkavimą – už tai, jog jis atsiųsdavo šokėjas.

„Man sumokėto atlyginimo dydis visiškai nepriklausė nuo to, ar mergina teiks seksualines paslaugas klube, ar ne, todėl aš neturėjau jokio intereso siųsti merginas prostitucijai“, – A. Petkaus teigimu, striptizo šokėja klube per mėnesį uždirbdavo apie 10 tūkst. Lt.