Užkasė dar gyvą

„Normalaus psichinio ir socialinio išsivystymo žmogus tokiu atveju būtų skambinęs į medicinos įstaigą. Tačiau kaltinamieji nesiėmė priemonių pagalbai suteikti. Kiekvienas normalaus protinio išsivystymo žmogus suvokia, kad tokie veiksmai yra pavojingi kito žmogaus gyvybei. Bet jie elgėsi priešingai: padėjo užbaigti nusikalstamą veiką – užkasti auką dar gyvą“, - tai ištraukos iš prokurorų rašto, kuriuo remiantis Žaiginio kaimo gyventojams 24 metų Žilvinui ir 21 – erių Karoliui Stoškams bei dar vienam nusikaltimo dalyviui – Egidijui Uljanovui - nuspręsta gerokai sugriežtinti Šiaulių apygardos teismo skirtas bausmes: Apeliacinis Teismas jas perkvalifikavo iš netyčinio į tyčinį nužudymą.

Broliams Stoškams antrankiai buvo uždėti 2012 metų pradžioje, paaiškėjus, kad lemtingą dieną kartu su jais narkotikais ir degtine svaiginosi Jurbarko rajono gyventojas 23 metų Šarūnas K., kuris vėliau buvo rastas užkastas miške. Ekspertai išsiaiškino, kad vaikinas žemėmis buvo užpiltas dar gyvas.

Tomas Airidas Urba, etaplius.lt stopkadras
Kruviniausias vaidmuo šiame nusikaltime teko Raseinių rajono Paliepių seniūnijoje registruotam 21-erių Tomui Airidui Urbai. Neskundžiama tvarka jis jau yra nuteistas kalėti 20 metų.




Pribloškė tyrėjus

Tragiškumu ir beprasmiškumu sukrečianti istoriją Raseinių rajone nuskambėjo 2012 metų pradžioje.
Dėl žmogžudystės Girkalnio gyvenvietėje sulaikytas ir apklausiamas T. A. Urba pribloškė net visko mačiusius tyrėjus: jis papasakojo apie žmogžudystę, tačiau visiškai ne apie tą, kuria domėjosi tyrėjai.

Paaiškėjo, kad žmogžudystės Girkalnyje metu T. A. Urba buvo taip apspangęs nuo narkotikų ir alkoholio, kad šio nusikaltimo net neprisiminė. Tačiau prisiminė ir pasakojo apie kitą – įvykdytą prieš kelias savaites Žaiginyje, dalyvaujant K. ir Ž. Stoškams ir E. Uljanovui. Manoma, jog įvykių Žaiginyje jis neužmiršo dėl to, kad nusikaltimo pabaigoje buvo atgavęs sveiko proto likučius.

Tyrėjų surinkta medžiaga atskleidžia, kad „narkotikų ir degtinės balius“ pasibaigęs draugo užkasimu miške prasidėjo 2011 metų gruodžio 16 dieną pas E. Uljanovą.

Aukai – smūgių kruša

Kitą dieną lėbavimą nusprendė pratęsti Stoškų namuose. Važiuodami iš E. Uljanovo pakeliui nusipirko alkoholio ir ekstazio tablečių – pastarąsias parūpino T. A. Urba. (Redakcijos duomenimis, brolių Stoškų tėvas tuo metu buvo darbovietėje, kuri yra kitame mieste).

Degtinę gėrė kartu su tabletėmis, kurias buvo susmulkinę į miltelius. Pasak vaikinų, narkotikai labiausia paveikė Š. Kairaitį – jis pradėjo keistai elgtis, šūkauti, reikalavo pagarsinti muziką, po to pabalo, bet vis tiek prašė duoti dar narkotikų.

T. A. Urba tyrėjams sakė, kad Š. Kairaitis jį ėmė vadinti užgauliais žodžiais, todėl keletą kartų jam smogęs. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad aukai buvo suduoti 23 trauminio pobūdžio smūgiai kojomis ir rankomis.

Bandė masažuoti širdį

Kitame kambaryje ant grindų gulinčio Š. Kairaičio būkle buvo susirūpinta maždaug po pusvalandžio. Neaptikę jo pulso, stipriai apsvaigę jaunuoliai bandė daryti širdies masažą, dirbtinį kvėpavimą. Ekspertų nuomone, darydami širdies masažą, narkotikų apspanginti „gelbėtojai“ sužalojo aukos krūtinės ląstą.

Tyrimo duomenimis, broliai Stoškai ir E. Uljanovas pasiūlė kviesti greitąją, tačiau T. A. Urba pasakė, kad tuomet bus didelį nemalonumai ne tik dėl sumušimo, bet ir dėl narkotikų. Nuspręsta auką užkasti miške.

Tuo tikslu iš tvarto atsinešė du kastuvus, R. Kairaičio galvą apvyniojo baltu rankšluosčiu ir kūną įkėlė į Ž. Stoškui priklausančio automobilio „Audi A4 Avant“ bagažinę.

Pavažiavę apie 15 – 20 kilometrų sustojo šalia Kupsčių kaimo esančiame miške. Metro gylio duobę kasė pakaitomis, pasišviesdami mobiliaisiais telefonais.

Vėliau ekspertai nustatė, kad žemės suspaudė aukos kaklą ir krūtinės ląstą, ir dėl šios priežasties Š. Kairaitis mirė.

Gailisi vaikinų

Žaiginio gyventojai gailisi į tragišką istoriją įsipainiojusių brolių Stoškų. Šeimą šiek tiek pažįstantys žmonės pasakojo, kad Stoškai į Žaiginį atsikėlė maždaug prieš penketą metų iš Juodaičių.

„Tie vaikinai atrodė tikrai labai padorūs. Mama – mirusi. Tėvas aplinkinių yra gerbiamas. Bet, matai, ką iš normalių žmonių gali padaryti narkotikai ir degtinė“, - dėl šeimą ištikusios tragedijos nuoširdžiai sielojosi netoli Žaiginio gyvenanti moteris.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, Apeliacinio Teismo sprendimą dėl brolių Stoškų planuojama skųsti Aukščiausiajam Teismui.

Apeliacinio teismo sprendimu Ž. Stoškui ir E. Uljanovui įkalinimo bausmė padidinta nuo 2 metų ir 6 mėnesių iki 7 metų ir 6 mėnesių. K. Stoškui – 90 parų arešto iki 7 metų.

Lėbavo pas nepilnametį

Žurnalistui teko girdėti neblogų atsiliepimų ir apie dvidešimčiai metų nuteistą T.A. Urba. Tačiau tokių apibūdinimų nuoširdumu sunku patikėti. Ypač žinant, kad T.A. Urba, praėjus porai savaičių po Š. Kairaičio nužudymo, žiauriai susidorojo su Girkalnio gyventoju Vaidu V. – jam buvo suduoti 29 traumines pasekmes sukėlę smūgiai. 

Kaip minėta šios publikacijos pradžioje, pėdsakai prie kapo miške tyrėjus atvedė visiškai netikėtai – tiriant sunkaus nusikaltimo aplinkybes Girkalnyje.

2012 metų sausio 1 dieną Girkalnį žaibu apskriejo žinia, kad viename Draugystės gatvės daugiabučių rastas nužudytas 23–ejų V. Visockas. Tuomet girkalniškiai pasakojo, kad V. Visockas su kompanija triukšmingai šventė nepilnamečio V.K. mamai priklausančiame bute – mama tuo metu buvo išvykusi uždarbiauti į užsienį.

Augo be priežiūros

Pirmoji apie nusikaltimą sužinojo į butą atėjusi nepilnamečio dėdienė Kristina. Kiti „šventės“ dalyviai tuo metu dar miegojo. Pakraupusios dėdienės pažadinti ir pamatę klanus kraujo, jie kulvirščiais iššokinėjo pro langus.

Laikraštyje buvo paskelbta T. A. Urbos nuotrauka. Įtariamuosius greitai pavyko sulaikyti. Jie prisipažino vartoję alų ir narkotikus. Paaiškėjo, kad V. Visockas į butą, kuriame netrukus buvo nužudytas, atėjo tik paryčiui – apie 4 valandą.

Dvidešimčiai metų įkalintas įkalintas T.  A. Urba iki 18 metų gyveno vaikų namuose su broliu ir sese. Pasak vaikų teisių apsaugos specialistų, mama jais beveik nesirūpino ir jų priežiūros rūpesčius mielai perleido valdiškoms institucijoms.