Būtent naudojimasis mobiliojo ryšio paslaugomis pakišo koją iš narkotikų pralobti siekusiems vyrams.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje prokurorų kaltinimų dėl disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų sulaukė Darius Šakėnas ir Saulius Maciulevičius. Įtariama, kad pastarasis ir buvo nusikaltimo organizatorius.

Nors Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT) ir Generalinė prokuratūra surinko pakankamai duomenų, pagrindžiančių kaltinamųjų kaltę dėl disponavimo marihuana, baudžiamojon atsakomybėn patraukti kaltinamieji kategoriškai kratosi kaltės. „Aš nieko nedariau“, – pareiškė S. Maciulevičius.

Išteisinti dėl didelio kiekio marihuanos prašė ir šiuo metu suimtas D. Šakėnas. „Esu nekaltas“, – tikino jis.

Tuo metu byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Aida Japertienė teismo prašo kaltinamuosius pripažinti kaltais ir D. Šakėnui skirti 13, o S. Maciulevičiui – 14 metų laisvės atėmimo bausmes.

Teisėja Laureta Ulbienė nuosprendį žada paskelbti jau kitą penktadienį.

Bylos duomenimis, D. Šakėno vairuojamas mikroautobusas „Peugeot Boxer“ Lietuvos ir Latvijos pasienyje, šalia buvo Smėlynės kelio posto buvo sulaikytas 2012-ųjų liepos 17-osios naktį. Pareigūnai jau žinojo, kad šia transporto priemone gali būti gabenami narkotikai, todėl jį nuodugniai patikrino.

Automobilio kuro talpą peržiūrėjus specialiu zondu, buvo aptikta pertvara, dalijanti ją į dvi dalis – buvo akivaizdu, jog joje įrengta slėptuvė. Detaliam patikrinimui automobilis buvo nugabentas į Medininkų kelio postą, kur yra tam reikalinga speciali technika.

Čia specialistai išmontavo kuro talpą – joje įrengtoje slėptuvėje buvo rasti 32 paketai narkotikų. Tiesa, pertvara buvo įrengta mėgėjišku būdu, todėl nesandari, o narkotikų paketai tiesiog mirko dyzeliniame kure.

Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertė Rima Bružienė, apžiūrėjusi aptiktus paketus, teisme aiškino, kad jie buvo labai gerai apsaugoti – po kelis kartus apvynioti vakuuminiais polietileno maišeliais ir keliolika sluoksnių maistinės pakavimo plėvelės.

Pasak jos, keli paketai buvo pažeisti, tačiau jie nebuvo matomi plika akimi. Kokiu būdu ir kada jie galėjo būti pažeisti, ekspertė nesiryžo spėlioti – akivaizdu, jog plėvelės negalėjo pažeisti degalai.

Ekspertė pabrėžė, kad paketuose buvo paslėpta marihuana. Iš viso – 8,12 kg šio augalinio narkotiko, kurio vertė nelegalioje apyvartoje gali siekti apie 150 tūkst. Lt.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad muitinės kriminalistai dar prieš sulaikydami įtariamuosius atliko jų operatyvinį stebėjimą. D. Šakėno ir S. Maciulevičiaus bendravimo telekomunikacijos tinklais analizę atlikęs pareigūnas sakė, kad S. Maciulevičius sulaikymo išvakarėse vienoje sostinės Karoliniškių mikrorajono degalinėje D. Šakėnui perdavė mobilųjį telefoną, kuriuo jie turėjo vėliau palaikyti ryšį. Šis aparatas buvo aptiktas pas D. Šakėną, kai jo vairuojamą mikroautobusą sustabdė muitininkai.

Telekomunikacijų tinklų specialistas Tadas Liutkus tikino, kad pareigūnams stebėti įtariamuosius nėra sudėtinga, jeigu mobilusis telefonas yra įjungtas – aparatui judant iš vienos vietos į kitą jis automatiškai registruojasi nuo vienos bazės prie kitos. Pasak jo, kadangi mieste yra įrengta daugiau bazinių stočių, galima buvimo vietos paklaida yra kilometras, o užmiestyje – 5 km ir net daugiau.