Prezidentūra: teisėjų savivalda turi ištirti šį atvejį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kritiškai vertina su narkomafija siejamo asmens pabėgimą.

„Pasak prezidentės, netoleruotina, kai teisėjas lengva ranka gali savo galutiniu ir neskundžiamu sprendimu suimti nekaltą arba paleisti pavojingą asmenį į laisvę. Taip pat, prezidentės manymu, teisėjų savivalda turi ištirti, ar tai nebuvo aplaidaus darbo atvejis“, - teigiama DELFI pateiktame Prezidentūros komentare.

D. Grybauskaitė  Seimui yra pateikusi Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis siūloma, kad aukštesniųjų teismų sprendimai dėl suėmimo būtų priimami kolegialiai, o ne vieno teisėjo. Kolegiali skundų nagrinėjimo tvarka, prezidentės nuomone, užtikrintų kokybiškesnius teismų sprendimus ir sustiprintų žmonių pasitikėjimą teismais. Be to, taip esą būtų labiau užtikrinta žmogaus teisių apsauga bei galimos korupcijos prevencija.

Pribloškiantis sprendimas

Abu tadžikai rudenį buvo suimti, bet vasario pradžioje teisėsaugininkus, visuomenę ir politikus pribloškė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius - jis nurodė K. Umarovą paleisti iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus.

Tadžikus kriminalistai sulaikė praėjusių metų lapkričio 20-ąją kelyje Vilnius-Kaunas. Tai buvo ilgo tyrimo rezultatas. Aptiktas tarptautinis heroino tiekimo iš Afganistano į Vilniaus čigonų taborą kanalas.

Įtariamieji važiavo po vieną. K. Umarovo automobilyje pareigūnai rado apie 100 tūkst. JAV dolerių. Kriminalistų žiniomis, dalį šių pinigų tadžikas kelios dienos prieš sulaikymą gavo iš Vilniaus taboro čigonų.

Antrojo tadžiko automobilyje buvo rasti trys heroino paketai.

Atlikus kratą įtariamųjų nuomojamame bute Kaune, buvo rasti dar 7 paketai heroino. Iš viso – 10 kilogramų (tokio kiekio kaina juodojoje rinkoje - keli milijonai litų).

Pasak pareigūnų, tai buvo ilgo tyrimo rezultatas. Aptiktas tarptautinis heroino tiekimo iš Afganistano į Vilniaus čigonų taborą kanalas.

Vienų baisiausių pasaulyje narkotikų prekeiviai užsieniečiai buvo suimti. K. Umarovas buvo suimtas dviem mėnesiams, sausio 20 d. teismas suėmimo terminą pratęsė dar dviem mėnesiams. Įtariamojo advokatas tai apskundė.

Ir staiga Vilniaus apygardos teismo teisėjas A. Kisielius patenkino K. Umarovo skundą dėl suėmimo. Teisėjo manymu, užteks, kad milijoninės vertės narkotikų kontrabanda ir platinimu įtariamas užsienietis kartais užsuks į atsižymėti policijoje.

Po skandalingo paleidimo prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Čia K. Umarovui buvo paskirtos kardomosios priemonės: 6 mėnesių namų areštas (su teise išeiti iš namų nuo 9 iki 11 val.), rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos, asmens dokumentų paėmimas ir kasdienė registracija policijoje. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3 skyriuje (narkotikų) jis privalėjo registruotis kasdien 10 val.

Paleistas į laisvę įtariamasis užsienietis išsinuomojo butą Vilniuje. Šis butas gerai žinomas policijai ir prostitučių mėgėjams - jis nuomojamas parai, dienai, kelioms valandoms.

Butas Rygos gatvėje priklauso labai gerai sostinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai žinomam Arui Žydrūnui Žilinskui. Pernai jis nuteistas už tai, kad į prostituciją įtraukė keturias nepilnametes bei vieną pilnametę ir pelnėsi iš to. Ž. Žilinsko laukia dar viena byla - jis įkliuvo su 100 g kokaino.

K. Umarovas viešnamiu paverstame bute gyveno mėnesį. Pirmadienį, apie 20 val., atvykusiems patikrininti, kaip tadžikas laikosi namų arešto sąlygų, niekas neatidarė buto durų.

Kitą dieną, kovo 4-ąją, K. Umarovas neatvyko į policiją užsiregistruoti. Tą pačią dieną paskelbta jo paieška. Popietę prokuratūra kreipėsi į teismą dėl K. Umarovo suėmimo orderio išdavimo. Teismas panaikino šiam įtariamajam skirtas kardomąsias priemones ir nurodė jį suimti, kai tik bus surastas.

Pareigūnai prašo žmonių, ką nors žinančių apie tai, kur gali būti K. Umarovas, paskambinti į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą tel. (8 5) 2716007.