Prokuratūra, pasibaigus ankstesniam 10 dienų suėmimo terminui, prašė pratęsti A.Vertelkos suėmimą, nes A.Vertelkai pateikti sunkūs kaltinimai, paleistas į laisvę jis gali pabėgti ar pasislėpti.

Teismas uždarame posėdyje antradienį patenkino prokuratūros prašymą pratęsti suėmimą. Pats A.Vertelka, kuris siejamas s u Panevėžio "tulpinių" nusikalstama gauja, neigia esąs susijęs su jam inkriminuojamais nusikaltimais.

A.Vertelkos advokatas Kęstutis Stungys žurnalistams sakė, jog ketina apskųsti tokį teismo sprendimą, nes jam ir toliau neleidžiama susipažinti su įrodymais, kuriais remiantis kaltinamas A.Vertelka. Jis prašė paleisti jo ginamąjį iš suėmimo, nes šis turi nuolatinę gyvenamąją vietą, šeimą, mažametį vaiką, lėšų pragyvenimui.

Praėjusį trečiadienį Generalinė prokuratūra A.Vertelkai pareiškė kaltinimą dėl tyčinio dviejų dviejų ar daugiau žmonių nužudymo savanaudiškais tikslais. Bylos duomenimis, pernai liepos 6 dieną apie 22 val. A.Vertelka kartu su kitais "tulpinių" gaujos nariais panevėžiečiais Andriumi Andriušaičiu, Egidijumi Bučiu, Romualdu Čeponiu, dar vienu panevėžiečiu, kuris dabar yra įslaptintas liudytojas, bei dar keliais asmenimis užpuolė Kiesus.

Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino pinigus. Mažeikiškiai buvo nužudyti, jų palaikai užkasti maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio.

Advokatas teigė, kad jeigu A.Vertelka būtų norėjęs bėgti ir slėptis nuo pareigūnų, tai tą būtų padaręs dar pernai lapkritį, kai buvo paleistas teismo salėje po nuosprendžio narkotikų byloje.

Įtarus, kad A.Vertelka prisidėjo prie mažeikiškių pagrobimo ir jų turto prievartavimo, A.Vertelka buvo sulaikytas pernai vasarą, netrukus po Kiesų dingimo. Tačiau pritrūkus įrodymų, dėl mažeikiškių jokie kaltinimai jam nebuvo pareikšti. Per kratą bute Neringos mieste, kur buvo apsistojęs A.Vertelka su savo žmona, pareigūnai rado apie pusę gramo heroino.

Panevėžietis už tai buvo suimtas ir kurį laiką kaltintas dėl neteisėto narkotikų laikymo. Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas pernai lapkritį pripažino kaltu, nuteisė kalėti, tačiau bausmę atidėjo ir paleido nuteistąjį teismo salėje.

Tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamąją nuosprendį, nesant tiesioginių įrodymų, kad rastas narkotines medžiagas įsigijo ir laikė A.Vertelka.

Po ilgai rengtos prokuratūros bei policijos pareigūnų operacijos paaiškėjo, kad buvusį bendrovės "Mažeikių nafta" vadovą 45 metų G.Kiesų, jo 20 metų sūnų Valdą bei 38 metų vairuotoją A.Galminą 2000-ųjų liepos 6-ąją pagrobė ir nužudė žiaurumu garsėjanti Panevėžio "tulpinių" gauja.

Prieš pusantros savaitės maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio, netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, atkasti kelių žmonių palaikai, kaip manoma - trijų pernai dingusių mažeikiškių.

Bendrininkavimu nužudant verslininką, jo sūnų ir vairuotoją kaltinamam 33 metų panevėžiečiui Sigitui Raišeliui teismas pirmadienį pratęsė kardomąjį suėmimą mėnesiui. Tyčiniu nužudymu taip pat yra apkaltintas 35 metų Virginijus Baltušis. Šį kaltinamąjį teismas yra leidęs suimti 3 mėnesiams.

Byloje minimas 35 metų R.Čeponis gegužę buvo nušautas policijos pareigūnų, kai jiems pasipriešino. Manoma, kad E.Bučys ir A.Andriušaitis, kaip nereikalingi liudytojai, galėjo būti nužudyti kitų gaujos nusikaltėlių.