Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį patenkino sostinės prokurorų prašymą ir sukčiavimu įtariamą du kartus teistą R. Šnipkį suėmė mėnesiui.

Prokuroro Stanislavo Barsulio prašymą išnagrinėjusi ikiteisminio tyrimo teisėja Regina Gudienė nutartyje skirti griežčiausią kardomąją priemonę nurodė, kad įtariamasis gali daryti naujus nusikaltimus.

Daugiau kaip labai svarbus liudytojas saugotas 36 metų R. Šnipkis buvo sulaikytas pirmadienį.

Įtariamajam yra inkriminuojama net 10 nusikalstamų veikų, susijusių su sukčiavimu.

Anksčiau Vilniaus apygardos teismas latvį yra pripažinęs kaltu dėl vekselio suklastojimo ir svetimų asmens dokumentų laikymo, už tai jam buvo skirta 90 parų arešto bausmė. Tiesa, jam grėsė įkalinimas, tačiau teisme policijos pareigūnai, atsidėkodami už pagalbą atskleidžiant su cigarečių kontrabanda ir narkotikų platinimu susijusią stambią sostinės grupuotę, prašė taip griežtai nebausti.

R. Šnipkis Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnams padėjo atskleisti ne vieną sunkų ir labai sunkų nusikaltimą, todėl buvo įtrauktas į valstybės saugomų asmenų sąrašą. Jis yra davęs parodymus prieš dabar jau buvusį Vilniaus apygardos teismo teisėją R. Skirtuną bei jo draugą advokatą – teisėjas nagrinėjo jo baudžiamąją bylą, o advokatas žadėjo jam padėti išvengti atsakomybės.

Vėliau paaiškėjo, kad teisėjas kaltinamąjį nuteisė, nes šis per advokatą esą jam nedavė žadėto kyšio.

„Iš advokato pasisakymų supratau, kad teisėjas R. Skirtunas už piniginį atlygį sutiko mano byloje priimti man palankų nuosprendį, tačiau pinigų neperdavimo atveju teisėjas žadėjo priimti priešingo pobūdžio, t. y. nepalankų, sprendimą – grasino mane iškepti“, – teisme yra sakęs Latvijos pilietis.

Be to, R. Šnipkis teigė, kad advokatui, kuris jau yra nuteistas dėl tarpininko kyšininkavimo, perdavė 3 tūkst. Lt. Latvis teigė, kad teisėjui turėjo būti sumokėta 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. Lt), o advokatui už tarpininkavimą – 15 tūkst. Lt.

R. Šnipkis yra sakęs, kad su pareigūnais bendradarbiavo jau ilgą laiką – visi jo susitikimai ir pokalbiai buvo įrašinėjami.

„Pareigūnai man kiekvieną dieną duodavo technines priemones, vakare jas grąžindavau“, – tvirtino jis.

Latvijos pilietis teigė, kad būdamas namuose pas M. Taraškevičių suprato, jog advokatas bendrauja su teisėju, apie tai jam buvo prisipažinęs ir pats advokatas, vėliau pareiškęs, jog tik norėjo gauti 30 tūkst. Lt honorarą už latvio gynybą.

R. Šnipkiu pareigūnai susidomėjo dėl pažinties su „dambrauskinių“ grupuotės nariu M. Taraškevičiumi, kuris įtariamas organizavęs milijoninę cigarečių kontrabandą.

Šiuo metu M. Taraškevičius yra Rokiškio psichiatrijos ligoninėje, nes pradėjus tyrimą dėl jo galimai padarytų nusikalstamų veikų ekspertai nustatė, jog jis yra nepakaltinamas. Tuo suabejojo prokurorai – šiuo metu papildomai tiriama, ar iš tikrųjų įtariamasis negali stoti prieš teismą.