Apie nepilnamečių dingimą, jo priežastis ir paieškų kainą Alytusplius žurnalistė kalbėjosi su Alytaus apskrities VPK Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresniuoju specialistu Donatu Griškaičiu.

Kiek policijai kainuoja dingusių nepilnamečių paieška?

Tokie dalykai neskaičiuojami, nes reikėtų įvertinti ir žmogiškuosius išteklius, ir darbo sąnaudas. Į tai įeina ne tik išlaidos kurui, bet ir darbo užmokestis pareigūnams. Priklauso ir nuo to, ar kviečiamos specialiosios tarnybos, pasieniečiai, kariai, sraigtasparniai.

Taigi, paieška gali kainuoti ir kelis tūkstančius, ir kelias dešimtis tūkstančių litų. Kiekvienas atvejis yra kitoks. Gali būti, kad išvažiuos vienas policijos ekipažas ir suras dingusįjį, tada išlaidos tikrai nesieks nė tūkstančio.

Kas daroma su dingusiais ir atsiradusiais nepilnamečiais? Ar jie yra stebimi, baudžiami ar pamokomi už piktavališkus dingimus?

Reikėtų išskirti dvi kategorijas dingusiųjų: vaikai, pabėgę iš namų ir vaikai, pabėgę iš socializacijos centrų ar vaikų namų.

Kai pabėga iš tėvų ir atsiranda vaikas, pradedamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu aiškinamasi priežastiys, kodėl vaikas pabėgo. Jeigu šeimoje vyko konfliktas ir tėvai yra kalti, tarkim, panaudojo smurtą, tuomet jiems bus taikoma atsakomybė. Pirmą kartą galima atsipirkti tik įspėjimu, tačiau gali grėsti ir administracinė bauda iki 400 litų.

Jeigu jokio smurto šeimoje nebuvo, o tik susipyko vaikas su tėvais, tuomet jokia atsakomybė netaikoma.

Jeigu vaikai per metus pabėga antrą kartą, jie gali būti baudžiami už valkatavimą ir būti įrašyti į policiją dominančių vaikų apskaitą. Dažniausiai valkataujančios būna merginos nuo 15 metų.

Iš socializacijos centrų dažniausiai bėga vaikinai. Beje, Alytus yra vienas daugiausiai nepilnamečių į socializacijos centrus išvežančių miestų. Kaip žinia, jie ten vežami padarę nusižengimus ir gavus tėvų sutikimą.

Ar suradus sveikus pabėgusius paauglius yra taikomos kokios nors tolimesnės pagalbos jam ir jo šeimai priemonės?

Apie tai mes informuojame Vaiko teisių ir apsaugos tarnybas ir tiek vaikams, tiek tėvams pasiūlome Pedagoginės psichologinės tarnybos pagalbą.

Dėl kokių priežasčių nepilnamečiai dažniausiai bėga iš namų?

Dėl nesutarimų, konfliktinių situacijų su šeimos nariais. Būna, kad blogą įtaką daro draugai.

Socializacijos centruose paaugliai dažniausiai bėga dėl laisvės trūkumo, dėmesio stokos arba dėl konfliktų su bendraamžiais.

Ar teisinga nuomonė susidarė, kad pastaruoju metu nepilnamečių dingimų padaugėjo?

Taip teigti negalime. Dažniausiai tai vyksta banguotai: su paūmėjimais ir atoslūgiais.