Pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pareigūnai Šalčininkų rajone, kelyje Dieveniškės–Šalčininkai, patikrinimui sustabdė mikroautobusą „VW Transporter“ su lietuviškais registracijos numeriais. Ši vieta yra pasienio su Baltarusija ruože.

Iš vadinamosios Dieveniškių kilpos Šalčininkų link važiavusią mašiną vairavo 50 metų Šalčininkų gyventojas. Krovinių gabenimui pritaikytame mikroautobuse gulėjo 13 buitinių dujų balionų. Jie ir sukėlė transporto priemonę apžiūrinėjusių pasieniečių įtarimą, praneša VSAT.

G. Žagunio užkardos pareigūnai pradėjo įdėmiai apžiūrinėti balionus ir netrukus aptiko, kad jų metaliniai dugnai buvo išpjauti ir užmaskuoti dažytais savadarbiais faneros bei skardos diskais.

Pamatęs, jog VSAT pareigūnai aptiko slėptuves, vairuotojas staiga pajudėjo iš vietos ir mikroautobusu su atidarytomis šoninėmis krovinių skyriaus durelėmis nurūko Šalčininkų link. Pasieniečiai jį iš pradžių stabdė į viršų paleidę 6 įspėjamuosius šūvius iš pistoleto. Bėglio tai nepaveikė, todėl jį VSAT pareigūnai nusivijo tarnybiniu visureigiu „Nissan Patrol“. Bėglys spruko didesniu nei 100 kilometrų per valandą greičiu.

Gaudynės truko apie 12 kilometrų iki Šalčininkų rajono Tarakonių kaimo. Čia pasieniečiams pavyko savo visureigiu užblokuoti kelią bėgliui. Mikroautobuso vairuotojas buvo priverstas sustoti, tačiau pasiduoti nė nemanė. Jis iššoko iš „VW Transporter“ ir bėgte pasileido į netoliese esantį mišką.

VSAT pareigūnai buvo greitesni už bėglį. Prisiviję vairuotoją pasieniečiai jį patiesė ant žemės ir surakino antrankiais. Paaiškėjo, kad tai – 50-metis Šalčininkų gyventojas.

Paaiškėjo, kad visi mikroautobusu vežti 13 dujų balionų yra paversti kontrabandinių rūkalų slėptuvėmis. Nuėmę balionų dugnus juose pasieniečiai rado 3850 pakelių cigarečių „Fest“, pažymėtų baltarusiškais akcizo mokesčio ženklais.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis Vilniaus rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų. Šalčininkietis po apklausos paleistas.

Vyrui taip pat pradėta administracinė teisena dėl nepaklusimo reikalavimui sustabdyti transporto priemonę. Už tai gresia bauda nuo 3 iki 4 tūkst. litų.

Mikroautobusas, dujų balionai ir cigaretės saugomi Vilniaus rinktinėje.

Kelias Dieveniškės-Šalčininkai yra vienintelis, kuriuo išvažiuojama iš vadinamosios Dieveniškių kilpos į Lietuvos gilumą. Čia G. Žagunio užkardos pasieniečiai nuolat išaiškina bandymų iš kilpos, kuri apsupta Baltarusijos teritorijos, gabenti kontrabandinius rūkalus.