Baltarusijos piliečiui ketvirtadienį liūdnai pasibaigė mėginimas nedeklaravus iš Lietuvos išvežti didelę pinigų sumą.

Apie 12 val., į Medininkų kelio postą automobiliu „Audi Q7“ atvažiavęs baltarusis I. A. skubėjo namo ir pareigūnams sakėsi nieko draudžiamo nevežantis. Tačiau detaliai patikrinę jo mašiną, pareigūnai po priekine keleivio sėdyne, ten buvusioje daiktadėžėje aptiko 110 tūkst. JAV dolerių. I. A. negalėjo paaiškinti nei pinigų kilmės, nei kodėl mėgino slapta juos vežti į kaimyninę šalį.

Pareigūnai sulaikė neteisėtai vežtus pinigus, dolerių vertė pagal Lietuvos banko nustatytą dienos kursą – 280 445 Lt, praneša MKT.

I. A. buvo sulaikytas, o penktadienį paleistas, skyrus kardomąją priemonę – piniginį užstatą. MKT Vilniaus skyriuje dėl pinigų kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Vilniaus apygardos prokuratūros 3-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Tomas Songaila.

Lietuvos muitinė primena, kad kiekvienas asmuo, atvykstantis į ES ar išvykstantis iš jos ir gabenantis ne mažesnę kaip 10 000 eurų grynųjų pinigų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta), privalo ją deklaruoti muitinėje.

Privalomu į Europos Sąjungą iš trečiųjų šalių įvežamų ar iš jos į trečiąsias šalis išvežamų grynųjų pinigų deklaravimu muitinei siekiama užkirsti kelią pinigų plovimui, teroristų finansavimui, mažinti šešėlinę ekonomiką ir kovoti su kitais finansiniais nusikaltimais.