Vilniaus apygardos teismo teisėja Regina Pocienė penktadienį paskelbė, kad teisėsaugininkams gerai žinomi širvintiškiai Paulius Ragauskas ir Mindaugas Zujis nusipelnė kalėti po 5 metus. Tiesa, P. Ragauskas pataisos namuose praleis metais ilgiau – prie nuosprendžio pridėta ankstesniu nuosprendžiu iki galo neatlikta bausmė.

P. Ragauskas anksčiau buvo teistas dėl mažamečio seksualinio prievartavimo, tačiau visos bausmės neatliko – į laisvę buvo paleistas lygtinai. Ne kartą lygtinai iš įkalinimo įstaigos buvo išleistas ir M. Zujis, tačiau vyras taip ir nepasitaisė, o toliau darė įvairius nusikaltimus.

Išgirdęs, kokią bausmę jam skyrė teismas, M. Zujis vos tramdė pyktį. „P..., n..., už ką?“ – iš nuteistojo lūpų skriejo keiksmažodžiai. Jam antrino ir P. Ragauskas.

Teisėjai skaitant nuosprendį ir aiškinant jo motyvus, nuteistieji nors ir piktinosi skirtomis bausmėmis, tačiau, atrodo, dėl to, ką padarė, nė kiek nesigailėjo: vienas kitam komentuodami teisėjos pasisakymus vis nusišypsodavo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas paskelbė, kad P. Ragauskas ir M. Zujus praėjusių metų liepos 2-ąją, viename bute Širvintose, gėrė degtinę, jų išgertuves matė kartu buvę trys nepilnamečiai vaikai.

Čia vienas M. Zujus ir dar vienas mažametis dvylikametį sumušė, o paskui pareikalavo, kad šis juos patenkintų oraliniu būdu. M. Zujus vaikui nurodė, kad šis „čiulptų“ P. Ragauskui – esą pats turįs žmoną, vaiką, todėl jam to nereikia. Kadangi berniukas priešinosi, iškrypėliai ėmė jam grasinti, jog jis bus išmestas pro balkoną.

P. Ragauskas jau buvo nusimovęs apatines kelnaites ir sugriebęs mažamečiui už galvos, kai netikėtai į namus grįžo jo tėvas.

Bylą nagrinėjant teisme M. Zujis ir P. Ragauskas neigė jiems pateiktus kaltinimus. Neigė jie ir tai, kad kitus vaikus įtraukė į nusikalstamas veikas, kai mušė berniuką. Kalbėdami apie seksualinį prievartavimą vyrai teisinosi, jog nieko neketino prievartauti, o tik nevykusiai pajuokavo.

Iškrypėliai tikino, kad jeigu ne alkoholis, greičiausiai tądien nieko nebūtų nutikę – jie buvo išgėrę daugiau kaip du butelius degtinės.

Nukentėjusiajam berniukui iš nuteistųjų teismas priteisė 5 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą už pasikėsinimą panaudoti seksualinę prievartą. Dar 2 tūkst. Lt vaikui turės sumokėti M. Zujis už panaudotą fizinį smurtą.

Pasityčiojo, nes vaikas kitoks: tai didžiulė problema

Ikiteisminis tyrimas šioje buvo buvo pradėtas, kai į policiją kreipėsi berniuko motina – ji gatvėje išgirdo kalbas, jog jos mažametis sūnus vos nebuvo išprievartautas vieno kaltinamųjų namuose.

„Kai jis gatve važiavo dviračiu ir nuo jo nukrito grandinė, tie vyrai jį nusitempė į savo M. Zujio namus bendrabutyje – čia jam daug ką liepė daryti, daug ką jam žadėjo, bet kai jis nepakluso, grasino, paklupdė ant kelių, mušė, – DELFI yra pasakojusi dabar jau keturiolikmečio motina. – Kiti du vaikai tai tik stebėjo... Aišku, tie vyrai tada girti buvo, bet kai ir blaivi būna, reikia nuo jų per atstumą eiti“.

Moteris tikino, kad sūnus savo iniciatyva apie patirtą prievartą svetimuose namuose nieko nepasakojo. „Gal nesuprato, gal gėdijosi ar bijojo“, – svarstė ji.

Tačiau, pasak motinos, dėl įvykio vaikas labai išgyveno.

„Jam yra nustatyta protinė negalia, liga dar labiau ėmė progresuoti po to įvykio – medikai vis skiria psichotropinius vaistus, ištisai lankomės pas psichologus“, – prisipažino nukentėjusiojo motina.

Moteris prisipažino, kad po įvykio, kai kreipėsi į policiją, ne kartą sulaukė grasinimų. „Jis tik atrodo toks mažutis, bet palaukite – jis mane po to sutiko ir girtas rodė pirštu, kad ateičiau“, - apie M. Zujį kalbėjo nukentėjusiojo motina.

Nukentėjusiojo motina taip pat prisipažino, kad nelaimės, į kurią pakliuvo jos sūnus, jau seniai buvo galima tikėtis – vienas kaltinamųjų esą dažnai kabinėjosi prie vaikų.

„Jis ir mažesnį mano sūnų vaikėsi po miestą, sakiau, vaikai, kai einate, dairykitės“, – pasakojo ji.

Vaiko motina įsitikinusi, kad kaltinamieji iš jos sūnaus pasityčiojo tik dėl to, kad jos sūnus yra neįgalus.

„Jis yra kitoks, iš jo galima tyčiotis – tai yra problema, tu esi ne toks kaip visi, su tavimi galima šitaip“, – skausmą liejo moteris.

„Bijau dėl sūnaus – visi vadina jį debilu, nenoriu, kad dar labiau susinervintų, todėl darysiu viską, kad jam nereikėtų jų daugiau pamatyti“, – ji pažymėjo, kad apie šeimą ištikusią tragediją žino daugelis miestelio gyventojų.

„Vaikas iki šiol jaučia patyčias, todėl stengiuosi, kad jį kuo mažiau žmonių matytų, tik nežinau, ar jis tai dar supranta“, – prisipažino nukentėjusiojo motina.

Nors kaltinamieji teismo laukia už grotų ir jiems gresia ilgi nelaisvės metai, moteris teigia ir dabar nesijaučianti saugi – esą M. Zujis savo dar parodys.

„Šiandien jis jau ne erelis, bet žinokite, jis dar savo parodys – aš bijau ir pagalvoti, kas nutiktų, jeigu jį išleistų kokiai valandai į laisvę – jis nežiūrėtų, kiek jam reikės sėdėti, šiaip ar taip jam teks ilgai sėdėti“, – pareiškė ji.