Vilniaus policijos ir prokuratūros pareigūnai kaltinimus pateikė net 29 asmenims – keletą metų Vilniuje ir jo apylinkėse veikusios gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai kaltinami nusikalstamo susivienijimo organizavimu, turto prievartavimu, vagystėmis, plėšimais, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, sukčiavimu.

Baudžiamąją bylą pirmadienio popietę atvertė Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija – į didžiąją teismo salę vos tilpo kaltinamieji, jų advokatai ir žiūrovai.

Bene garsiausias kaltinamiesiems inkriminuojamas nusikaltimas – prabanga garsėjančio Vilniaus verslininko, pramogų centrą „Belmontas“ valdančio Anupro Mišeikio pagrobimas. Įtariama, kad kaltinamieji planavo iš jo „išsunkti“ viską, kas įmanoma, o paskui – nužudyti.

Gaujos nariai verslininką ilgai stebėjo, o kai planavo jį pagrobti, buvo sulaikyti. Likus maždaug pusvalandžiui į gaujos sulaikymo operacijos, pareigūnai A. Mišeikį atsivežė į policijos komisariatą. Čia verslininkui buvo pranešta, kokio likimo jis ką tik išvengė.

Dainininkės I. Martinkėnaitės vyrui A. Velijevui, kuris nusikalstamame pasaulyje įvardijamas „Tatarino“ vardu, inkriminuojami keli nesunkūs nusikaltimai – turto sunaikinimas bei pasikėsinimas įvykdyti didelės vertės vagystę. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad jis užsakė iš vieno garažo pavogti muzikos instrumentus, įvertintus maždaug milijonu litų. Tiesa, vagystė nebuvo sėkminga – iš garažo buvo pagrobta tik daugiau kaip 300 Lt kainavusi meškerė.

A. Velijevas ikiteisminio tyrimo metu pripažino jam pateiktus įtarimus, tačiau DELFI nesutiko atskleisti, kokios pozicijos laikysis teisme.

Pareigūnai šią gaują įvardija kaip senos „Udavų“ („Smauglių“) grupuotės atšaką.

Tyrimo metu sostinės pareigūnai atliko daug kratų, per kurias pas sulaikytuosius rado radijo ryšio priemonių, policijos uniformą, specialiąsias priemones, narkotinių medžiagų, grynųjų pinigų, 6 įvairių modelių pistoletus, nupjautavamzdį šautuvą, du medžioklinius šautuvus, didelį kiekį šaudmenų, apie 12 kg trotilo ir 5 kovines granatas. Dalis ginklų buvo anksčiau pavogti.

Tyrimas buvo atliekamas dėl 112 dviejų nusikalstamų susivienijimų padarytų nusikalstamų veikų, teismas 11 asmenų yra skyręs suėmimą, kitiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, dalis įtariamųjų atlieka bausmes pataisos įstaigose už kitus anksčiau padarytus nusikaltimus.

Vilniaus apygardos teismui pradėjus nagrinėti bylą paaiškėjo, kad kai kurių kaltinamųjų advokatai siekė, kad didžioji byla nebūtų tokia jau didelė – prašė tyrimus išskirti į atskirus procesus. Gynėjų teigimu, ne visi asmenys šioje byloje yra kaltinami dalyvavimu nusikalstamame susivienijime, todėl nebūtinai turėtų kartu ir būti teisiami. Teismas šiuos prašymus atmetė.

Vieno pagrindinių kaltinamųjų Jaroslavo Vedrickio advokatė Loreta Guižauskienė teisme paprašė bylą grąžinti prokurorams, nes esą grupuotės vadeiva vadinamam kaltinamajam pateikti kaltinimai nėra konkretūs, todėl atima galimybę gintis.

Teismas dėl šio prašymo dar nepriėmė sprendimo, nes bylos net negalėjo nagrinėti – neatvyko vienas kaltinamasis, kurio nepavyko atvesdinti ir policijos pareigūnams. Ar jis bus suimtas, paaiškės artimiausiu metu. Teisėjų kolegija nusprendė tik po kelių savaičių suplanuotame kitame posėdyje pasisakyti, ar byla bus grąžinta prokurorams.

Dainininkės vyras buvo teisiamas ir anksčiau

Dainininkės I. Martinkėnaitės vyras A. Velijevas reikalų su teisėsauga turėjo ir anksčiau: 2006-aisiais jis nuteistas dėl savavaldžiavimo ir sunkaus sveikatos sutrikdymo. Už šiuos nusikaltimus jam buvo skirta pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė.

Šioje byloje paaiškėjo, kad 2003-iųjų gegužę A. Velijevas su savo bendrais vienoje kavinėje grasino mobiliaisiais telefonais prekiavusiam verslininkui – esą jeigu šis skubiai negrąžins 9 tūkst. Lt skolos, prieš jį bus panaudotas fizinis smurtas. Kadangi finansinių sunkumų turėjęs verslininkas pinigų negrąžino, jis buvo nuvežtas į mišką – reikalaudami pinigų nusikaltėliai verslininką spardė bei daužė lazdomis.

„A. Velijevas mane mušė lazda į įvairias kūno vietas, o daugiausia – į koją, stengdamasis ją sulaužyti“, - pareigūnams sakė nukentėjusysis. Pasak jo, nusikaltėliai iš jo pagrobė automobilį BMW ir mobilųjį telefoną, o jį visą kruviną parvežė iki namų ir paleido.

A. Velijevas viso proceso metu neigė savo kaltę ir aiškino, jog tuo metu, kai verslininkas buvo nuvežtas į mišką, jis su savo vaiku ir drauge I. Martinkėnaite ilsėjosi Palangoje. Tačiau ši versija buvo paneigta telefoninių pokalbių išklotine.