Ketvirtadienio rytą Henos pravardę turintis H. Daktaras buvo atvežtas į Lietuvos apeliacinį teismą – kaip ir lapkritį vykusio posėdžio metu jis buvo pasipuošęs kostiumu. Toks Kauno gangsterio stilius nieko jau nebestebino – geros nuotaikos neslepiantis H. Daktaras prieš posėdį kalbino ne tik žurnalistus, televizijų operatorius, bet ir jį saugančius konvojaus pareigūnus.

Palaikyti H. Daktaro į teismą atvyko jo žmona Ramutė Daktarienė bei motina Jadvyga Daktarienė.

Į teismo posėdį taip pat buvo atvežtas 20 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas geriausias H.Daktaro bičiulis Egidijus Abarius. Abu vyrai sėdėjo teismo salėje – dėl prastos akustikos nuspręsta H. Daktarą perkelti iš stiklinio narvo, nuo šiol jis į teisėjus kreipsis sėdėdamas vos už kelių metrų nuo jų.

Paprastai suimti nuteistieji didžiojoje Lietuvos apeliacinio teismo salėje sėdi stikliniame narve - jame įrengtas mikrofonas, į kurį kalbėdamas apeliantas gali kreiptis į teismą. E.Abarių ir H. Daktarą salėje saugojo net aštuoni konvojaus pareigūnai.

Apeliacinės instancijos teisme nagrinėjami ne tik H. Daktaro ir E. Abariaus skundai dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio – jį apskundė ir Generalinė prokuratūra, siekianti, kad E. Abarius būtų įkalintas iki gyvos galvos, o H. Daktarą prašoma pripažinti dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų, paliekant galioti tą pačią bausmę.

Teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Valdimaras Bavėjanas paskelbė, kad prie teisėjų kolegiją sudarančių teisėjų Laimos Garnelienės ir Lino Žukausko prisijungė ir atsarginė teisėja – Virginija Čekanauskaitė. Į šią bylą paskirti papildomą teisėją nusprendė teismo pirmininkas.

Dėl papildomo teisėjo paskyrimo teismas nusprendė procesą pradėti iš naujo – H. Daktaras iš karto pasinaudojo galimybe pareikšti nušalinimą valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui Zdislavui Tuliševskiui – esą jis asmeniškai suinteresuotas bylos baigtimi, o bylą nagrinėję Klaipėdos teisėjai turėjo jį nuteisti, nes neturėjo kito pasirinkimo.

„Visi teisėjai prieš posėdį buvo iškviesti į Generalinę prokuratūrą ant kilimo – prokuroras čia vaidina gerą, mandagų, bet taip nėra – prašau mane palaikyti“, – pareiškė H. Daktaras.

„Prokuroras tikrai yra šališkas“, – bičiulį palaikė ir E. Abarius.

Šis Kauno gangsterio prašymas buvo atmestas kaip nepagrįstas. Nušalinti prokurorą H. Daktaras siekė ir lapkričio gale vykusio posėdžio metu – tąkart jo prašymas taip pat buvo atmestas.

H. Daktaras pasipiktino: nenoriu pas mirtininkus

Bylą pradėjus nagrinėti iš esmės, nuteistieji išgirdo blogų žinių – teismas leido pradėti vykdyti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį. Tai nemaloniai nustebino H. Daktarą ir jį ginantį advokatą Kristupą Ašmį.

„Mes neprašėme vykdyti nuosprendžio – mes prašėme kardomąją priemonę suėmimą pakeisti į namų areštą“, – pareiškė advokatas.

„Jeigu sutinku su teismo nuosprendžiu, mane perkelia pas nuteistuosius iki gyvos galvos, ten dar blogiau nei dabar“, – sakė H. Daktaras.

Teisėjai nusprendė šį prašymą dar kartą apsvarstyti, todėl H. Daktarui kalinimo sąlygos Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime kol kas nesikeis.

Nagrinėti bylą iš esmės nusprendęs teismas pradėjo garsinti pranešimą – kuo buvo kaltinami ir dėl ko yra nuteisti Kauno nusikalstamo susivienijimo nariai bei ko apeliacinės instancijos teismo prašoma apeliaciniais skundais.

H. Daktaras – „buvusios epochos veidas“

Paaiškėjo, kad savo skunde H. Daktaras skundžiasi ne tik Lietuvos teisėsaugininkų veiksmais, bet ir politikų pasisakymais – Kauno nusikalstamo pasaulio šulas nurodė, jog Seimo narys Artūras Paulauskas buvo geras verslininko S. Čiapo draugas, todėl asmeniškai yra suinteresuotas jį apkaltinti dėl verslininko nužudymo.

H. Daktaras taip pat piktinosi žiniasklaidoje politikų išsakytais teiginiais apie jam iškeltą bylą. Jo skunde taip pat pabrėžiama, jog jis teisiamas kaip „buvusios epochos veidas“, jam prikaišiojami „laukinio kapitalizmo metais“ padaryti nusikaltimai.

Neigdamas kaltę dėl jam inkriminuotų nusikaltimų H. Daktaras taip pat piktinosi, kad areštuotas visas jo šeimos ir giminaičių turtas. Jo teigimu, Lietuvos teisėsauga neturėjo teisės jį teisti už daugelį jam inkriminuotų nusikaltimų, nes Bulgarijos teisėsauga nebuvo davusi tokio leidimo. 

Pagarsinus baudžiamosios bylos esmę teisėjai nusprendė nagrinėjimą atidėti iki kovo – tada planuojama išklausyti nuteistųjų ir jų gynėjų prašymų.

Pagarsinus baudžiamosios bylos esmę teisėjai nusprendė nagrinėjimą atidėti iki kovo – tada planuojama išklausyti nuteistųjų ir jų gynėjų prašymų.

Prabilo apie kančias Lukiškėse

Po posėdžio H. Daktaro žmona R. Daktarienė piktinosi, kad valstybinį kaltinimą palaikantis ir ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Z. Tuliševskis esą yra šališkas.

„Jeigu jis ateina tik išklausyti tik savo liudytojų, kurie sutiko bendradarbiauti, jam neįdomu, nei kaip kalba advokatai, nei kaip kiti liudytojai, galų gale neišklauso kitų kaltinamųjų – jam visiškai nesvarbu, jis ateina tik nuosprendį paskelbti ir bausmes prašyti, visiškai nesigilina į bylą“, – kalbėjo ji.

R. Daktarienė sakė, kad jos sutuoktinis jau 5 metus kali „griežtomis sąlygomis“. „Nežinau, kokios gali būti dar griežtesnės“, – jos teigimu, jeigu bus pradėtas vykdyti nuosprendis, H. Daktarui sumažės pasimatymų ir telefoninių skambučių.

Ji tvirtino, kad antradienį H. Daktarui priimtas palankus sprendimas dėl netinkamų kalinimo sąlygų Lukiškėse, kai jam buvo priteisti 3 tūkst. Lt, bus apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

„Dar viskas nesibaigė, skųsime aukščiau, o yra kaip yra“, – kalbėjo ji.

„Jį laiko nuteistu kaip iki gyvos galvos, o jie neturės teisės laikyti – jie turi laikyti bendrai, kaip ir kitus, iki teistumo – taip jį kankina“, – kalbėjo H. Daktaro motina.

Tuo metu advokatas K. Ašmys pareiškė, kad iki šiol Lukiškių kalėjime H. Daktaras laikomas vienas.

„Kalėjimo administracija vykdo kerštą – šiuo metu jis patalpintas vienas, dėl to jam sudarytos nežmoniškos sąlygos, jį kankinant, – sakė K. Ašmys. – To neužtenka vien pasakyti ir iškelti problemą, kad yra blogos laikymo sąlygos pas žmones, bet tu vien tai padarydamas dar gauni atgal. Kas baisiausia, ne vien H. Daktaras skundžiasi dėl laikymo sąlygų – yra į mėnesį po dešimtimis skundų išnagrinėjama ir yra priteistų pinigų iš valstybės, bet niekas nesprendžia šio dalyko. Yra priimtas sprendimas, kad geriau žmones kankinti toliau ir po to iš visų mūsų, mokesčių mokėtojų pinigų mokėti kompensacijas“.

Klaipėdos teisėjai: H. Daktaras – labai pavojingas visuomenei

Klaipėdos apygardos teismas yra nusprendęs, kad 1993-2000 metais veikė vienvaldžio lyderio H. Daktaro vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas, kurio dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

Pasak teismo, anksčiau teistas H. Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

„Iš grupuotės lyderio veiksmų matyti, kad nusikalstama veikla buvo jo gyvenimo būdas. H. Daktaras – labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti įprasta kriminaline bausme neįmanoma. Nagrinėtu laikotarpiu nusikalstama veikla taip pat buvo šio vyro gyvenimo būdas“, – paskelbė teismas.

Byloje dėl itin sunkių nusikaltimų buvo 16 kaltinamųjų. Teismas konfiskavo kaltinamųjų turto už 550 tūkst. litų, nukentėjusiesiems priteisė 205,5 tūkst. litų turtinės ir 450 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo.

H. Daktaras dėl aštuonių nusikaltimų, iš kurių du kaltinimai nužudymu, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

E. Abariui teismas skyrė laisvės atėmimą pataisos namuose 20 metų – jis pripažintas vienu iš nusikalstamo susivienijimo kūrėjų ir vadovų, padariusiu tris labai sunkius ir keturis mažiau visuomenei pavojingus nusikaltimus.

E.Abarius dėl dvylikos nusikaltimų, iš kurių trys kaltinimai nužudymu ir du pasikėsinimu nužudyti, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

Apeliaciniu skundu Generalinė prokuratūra prašo paskirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę su teisėsauga bendradarbiaujančiam buvusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui Rimvydui Žilinskui. Teismas jam skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu prokuratūra mano, kad kaltę pripažinusiam ir tyrimui padėjusiam R. Žilinskui turi būti skirta švelnesnė bausmė.

Prokuratūra skunde taip pat rašo, kad nuteistieji turi atlyginti tūkstantines proceso - lavonų paieškos, atgabenimo iš užsienio - išlaidas.

Nuosprendį taip pat apskundė E.Abarius, Audrius Gudomskas, Nikolajus Archipovas, Rolandas Zaveckas, R. Žilinskas.

R. Zaveckui skirta 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad jau anksčiau teistas kaltinamasis buvo aktyvus nusikalstamo susivienijimo narys, smurtinių nusikaltimų vykdytojas, susivienijimo hierarchijoje turėjęs aukštesnę padėtį ir nusikalstamo susivienijimo vadovų vertinamas kaip patikimas dalyvis. Jis padarė du labai sunkius ir kelis lengvesnius nusikaltimus.

Rimgaudas Lantuchas nuteistas 13 metų laisvės atėmimo bausme, Gyčiui Ježeriui skirta 11 metų laisvės atėmimo.

Virginijų Silvestravičių teismas nuteisė devynerių metų laisvės atėmimo bausme, Vaidą Vansevičių - aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme, jas nuteistieji taip pat privalės atlikti pataisos namuose.

Pasak teismo, V. Silvestravičius padarė trylika nusikalstamų veikų, o V. Vansevičius - dešimt, abu kaltais prisipažino visiškai, aktyviai padėjo išaiškinti nusikaltimus ir juose dalyvavusius asmenis.

Kitiems kaltinamiesiems - N. Archipovui, R. Žilinskui, Sauliui Vaitukaičiui, Vidmantui Gudzinskui, Ramūnui Stanioniui, A. Gudomskui - teismas skyrė bausmes nuo dvejų iki aštuonerių metų. Jie jas privalės atlikti pataisos namuose. Kazimieras Petronis nuteistas 45 paromis arešto, o R. Stončiui baudžiamoji byla nutraukta suėjus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminui. Teismas nustatė, kad N. Archipovas, R. Stanionis ir K. Petronis nepriklausė nusikalstamam susivienijimui.

H. Daktaro ir jo grupuotės narių byla teisme nagrinėta nuo 2011 metų gegužės. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų. Suėmimą H. Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Hena“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009-ųjų rugsėjį.

Byloje „daktarų“ grupuotės nariams inkriminuoti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, padaryti 1993-2000 metais: nusikalstamo susivienijimo dalyvių padaryti nužudymai buvo susiję su įtakos įtvirtinimu, konkuruojančių dėl pelno ar „daktarų“ autoriteto nepaisančių nusikalstamo pasaulio atstovų pašalinimu.

Pareigūnai išsiaiškino, kad susivienijimo dalyviai pasižymėjo geru organizuotumu, buvo apsirūpinę ginklais – disponavo dideliu kiekiu automatų, pistoletų, granatų, sprogmenų. Pagrindinę nusikaltimų dalį sudarė veikos, susijusios su svetimo turto užvaldymu, tai – turto prievartavimai, plėšimai, kurių metu prieš nukentėjusiuosius buvo naudojami šaunamieji ginklai, fizinis ir psichologinis smurtas. Kaltinamiesiems inkriminuojamas ir didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs Sigito Čiapo ir Vinco Varno nužudymas 1996 metų pavasarį Kaune.