Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį po pertraukos nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje prokurorų kaltinimų dėl vagysčių iš SEB bankomatų sulaukė Andrejus Daščenka, jo bičiulis Markas Borisniovas, Maksimas Chaninas, Rokas Sabeckas, Paulius Maciulevičius ir Tomas Jurevičius.

Teisėja Aldona Tumelionytė bylą nagrinėja neviešuose posėdžiuose – taip siekiama apsaugoti banko ir saugos bendrovės komercines paslaptis.

Nors nė vienas baudžiamojon atsakomybėn patrauktas kaltinamasis kaltinimų nepripažįsta, tačiau pareigūnai teigia surinkę įrodymų, galimai pagrindžiančių jų kaltę – ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas įslaptintas liudytojas, kuriam esą M. Chaninas yra smulkiai papasakojęs, kaip stambios pinigų sumos buvo pavogtos iš bankomatų. Šis liudytojas dar nėra apklaustas teisme.

Pasak prokurorų, per tris kartus iš SEB bankomatų buvo pavogta 717 tūkst. Lt.

Nagrinėjant bylą teisme paaiškėjo naujų iki šiol neskelbtų detalių – antradienį teismo posėdyje apklaustas „G4S Lietuva“ vieno padalinio vadovas teigė, kad jau po pirmosios bankomato vagystės bendrovės darbuotojai patys bandė išsiaiškinti, kas galėjo pavogti pinigus. Pasak jo, bendrovės apsaugininkai ne kartą budėjo pasaloje prie bankomatų, kuriuose taip pat galėjo būti įvykdytos vagystės, tačiau prie jų vagys taip ir nepasirodė.

Teisme apklaustas liudytojas neigė kai kurių kaltinamųjų išdėstytą versiją, jog visuose bankomatuose inkasatoriai įvesdavo tuos pačius saugos kodus. „Tai čia jų versija, tikrai taip nebūdavo“, – liudytojas DELFI nenorėjo komentuoti, apie ką pasakojo teisme.

Tiesa, posėdžio metu jis užsiminė, jog po vagysčių pirmiausia į akis krito inkasatoriumi dirbęs M. Chaninas – esą jis galėjo rinkti informaciją apie buvusius slaptuosius bankomatų kodus.

Tuo metu kaltinamieji teigia, kad saugos bendrovės darbuotojai, kasdien inkasuodami po keliasdešimt bankomatų, kiekviename jų turėdavo suvesti vis naują saugos kodą, tačiau jo niekur negalėdavo užsirašyti.

„Inkasatoriai turėdavo sukurti kodą iš 12-os skaitmenų – 6 palieka seno inkasatoriaus, o 6 – sukuria pats, – sakė vienas bylos dalyvių. – Per dieną inkasatorius apvažiuoja keliasdešimt bankomatų ir turi sukurti kodą, kuris nesikartotų. Jeigu blogai įvesi kodą į kortelę arba neatsiminsi skaičiaus ir po to, kai tau skambins, jog nepavyksta atidaryti bankomato, inkasatorius privalės sumokėti avarinio atidarymo išlaidas, dėl to jie kurdavo vienodus kodus. Tai buvo nerašyta taisyklė – kodas kartodavosi visą laiką“.

Jo teigimu, inkasatoriams buvo duodama neįmanoma užduotis – neįmanoma atsiminti 30 skaičių po 6 sekų kiekviename bankomate.

Šioje byloje saugos bendrovė kaltinamiesiems yra pareiškusi civilinį ieškinį – ji bankui jau yra sumokėjusi 645 tūkst. Lt. Likusią sumą iš kaltinamųjų siekia prisiteisti bankas.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad kaltinamieji per tris kartus iš SEB bankomatų galimai pagrobė inkasuojamas kasetes, kuriose buvo 326, 266 ir 125 tūkst. Lt.

Nustatyta, kad kaltinamieji galėjo pagrobti net 717 tūkst. Lt.

Nusikaltimai buvo įvykdyti Vilniuje – 2010 m. rugpjūtį Gedvydžių g., 2010-ųjų lapkritį Nemenčinės pl. ir 2011-ųjų rugsėjį Antakalnio g.

Ilgalaikio ir kruopštaus ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad pinigus pagrobti iš bankomatų sumanė saugos bendrovėje dirbantys apsaugininkai. Atlikdami bankomatų inkasavimus jie savo bendrams atskleidė spynų kodus, kuriais pasinaudodami esą A. Daščenka ir M. Borisniovas pagrobdavo inkasavimo kasetes su pinigais.

Šį nusikaltimą pareigūnai išaiškino 2012-ųjų vasarą. Vienas įtariamųjų M. Chininas už grotų praleido net 9 mėnesius.

„Mums pareikšti kaltinimai yra absurdiški. Iš pradžių tyrimą buvo pradėjusi saugos bendrovė – išsikvietė visus tą dieną bankomatus inkasavusius inkasatorius. Tačiau juk galėjo bet kuris iš darbuotojų pasinaudoti ta informacija – kodas juk buvo vienodas. Galėjo tie darbuotojai kodus perduoti ir penktam asmeniui“, – išskirtiniame interviu DELFI yra sakęs buvęs dainininkės M. Bui sutuoktinis A. Daščenka.

Jis tikino, kad tyrimo metu pareigūnai buvo paėmę jo pirštų atspaudus, kvapus, tačiau nė vienas tyrimas nesutapo su tais įkalčiais, kuriuos tyrėjai buvo radę nusikaltimų vietose.

Pasak A. Daščenkai atstovaujančio advokato Daliaus Boreikos, praėjus kuriam laikui po vagysčių viename kioskelyje buvo rastos sulaužytos bankomatų kasetės, gal 50 porų batų, kelnių, išmestų į šiukšlyną.

„Pareigūnai jas visas parsivežė ir tikrino kvapus su kaltinamųjų, tačiau duomenys nesutapo. Ekspertų išvados yra kategoriškos – tai ne jų batai, ne jų kvapai. Pirštų antspaudai irgi nesutapo“, – sakė jis.