Susitarti dėl abipusės naudos norinčių vairuotojų vis dar netrūksta.

Vis dažniau nuskamba informacija ir apie kyšiais susigundžiusius pareigūnus. Anot Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Donato Malaškevičiaus, tokie duomenys rodo, kad daugėja žmonių, drįstančių pranešti apie pareigūnų padarytus nusižengimus. Įtariama, kad per pirmą 2013 m. pusmetį darbu ir socialinėmis išmokomis rizikavo 55 pareigūnai. Be to, jiems keliamos baudžiamosios bylos. Melagingų pranešimų apie kyšius paėmusius pareigūnus pasitaiko, tačiau vos vienas kitas.

Policijos departamentas Tarptautinės antikorupcijos dienos proga pasidalijo vaizdo medžiaga, kaip pažeidėjai keiksmais ir ašaromis įtikinėja paimti pinigus ir nerašyti baudos.

Anot D. Malaškevičiaus, siūlomų sumų vidurkis, jei lyginti su praėjusiais metais, auga. Nors mažiausia suma tebuvo 10 litų, didžiausias siūlomas kyšis galėjo tikrai suvilioti pareigūnus - sukčiai derėjosi dėl 80 tūkst. Lt, nors patys iš pradžių pasiūlė pusę apie milijono Lt. (2012 m. didžiausia pasiūlyta suma buvo 10 tūkst. eurų (Prienų r.), mažiausia - 9 litai).

Aišku, viliojama ne tik pinigais.

„Siūlė ir nušautą stirnos patelę, grandinėlę, „ant šašlykų", „pietums", kitokias gėrybes. Tačiau dažniausiai buvo siūlomi pinigai“, - sakė D. Malaškevičius.

Daiktinių kyšių sąraše yra ir šampanas, pėdkelnės, malkos, automobilio remontas, siūlymas pagaminti baldus.

Nuo 2004 m. kasmet gruodžio 9-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į plintančią korupciją ir paskatinti žmones užkirsti jai kelią.

Kyšiai siūlomi ir cento tikslumu

Policijos departamento duomenimis, Pasitaiko ir įdomių sumų, pvz. 20 Lt 50 ct arba 53 Lt 48 ct.

Pirmąjį šių metų pusmetį pareigūnams buvo pasiūlyta 274 tūkst. 609 litai (2012 m. - 72 685 litai), t. y. siūlomų kyšių bendra suma išaugo beveik 4 kartus. Siūlomų pinigų vidurkis šalyje - 401 litas.

Dažniausiai policijos pareigūnams siūlomas kyšis: už vairavimą esant neblaiviems, už greičio viršijimą, už kalbėjimą mobiliuoju telefonu, nenaudojant laisvų rankų įrangos, už vairavimą be saugos diržų, už vairavimą be teisių.

Daugiausia besitariančiųjų - girti asmenys. Beja, moterys kyšininkų gretose - išlieka mažuma.

Per 2013 m. 11 mėn. 64 proc. bylų dėl papirkimo atvejų perduotos teisminiam nagrinėjimu. Policija informuoja, kad analizuojant per 2013 m. 11 mėn. priimtus spendimus šiose bylose, matyti, kad daugiausiai bylų - 94 proc.- išnagrinėjama pagal bylų supaprastintą procesą. Teismas skyrė įvairias bausmes, pradedant nuo 390 Lt iki arešto (iki 15 parų).

Policijos departamentas primena vairuotojams, kad ikiteisminį tyrimą galima pradėti ne tik jei buvo duotas kyšis, bet ir tais atvejais, kai buvo pasiūlyta, pažadėta ar susitarta dėl kyšio. Už tokią veiką numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas, arba laisvės atėmimas iki 4-7 metų.

Asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu kyšio iš jo buvo reikalaujama ar provokuojama duoti kyšį ir jis, pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, taip pat, jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia. (BK 227 str. 5 d.)

Policijos departamentas praneša, kad ir toliau vykdys visiško nepakantumo korupcijai politiką ir netoleruos nesąžiningų vairuotojų bei sieks mažinti korupcijos apraiškas policijoje.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, per 2013 m. I pusmetį 55 policijos darbuotojams pateikti pranešimai apie įtarimus. Palyginti su 2012 m. I pusm., policijos darbuotojų, kuriems pareikšti įtarimai, skaičius išaugo 72 proc. Atsižvelgiant į korupcinio pobūdžio latentiškumą, toks įtariamųjų policijos darbuotojų skaičiaus augimas yra sietinas su Imuniteto padalinių įsteigimu ir veikla. Daugiausia, 14 policijos darbuotojų pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo (2012m. I pusm. - 18), 9 - dėl kyšininkavimo (2012 m. I pusm. - 5). Kitos nusikalstamos veikos, susijusios su tarnyba - dokumentų klastojimas, neteisėtos informacijos rinkimas ir kt.