Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) vienutėse bausmė atliekantys kaliniai nori įkvėpti daugiau laisvės oro ir teismo prašo juos perkelti į Pravieniškių pataisos namus. Tai jau trečias kartas, kai nuteistieji bando savo laimę – anksčiau teisėjai buvo nusprendę, kad nei A. Vertelka, nei A. Andrušaitis dar nenusipelno geresnių kalinimo sąlygų,

Ketvirtadienio rytą A. Vertelką ir A. Andrušaitį konvojaus pareigūnai atgabeno į Vilniaus miesto apylinkės teismą – teisėjas Alenas Piesliakas nagrinėjo Lukiškių TIK teikimus, kuriais siūloma griežčiausiomis bausmėmis nuteistus kalinius perkelti į Pravieniškes.

Švelnesnės kalinimo sąlygos „tulpiniams“ – šiuo metu didžiausia jų svajonė. Nuteistieji teigė, kad jau pasitaisė už grotų – esą savo elgesiu įrodė, kad gali būti išvežti iš Lukiškių TIK rūsio.

Kaliniai tikino, kad jau ne vienerius metus dalyvauja Lietuvos kalinių globos draugijos organizuojamoje labdaros programoje „Dovanų bankas“, kuri skirta kalėdinių dovanų gamybai. Šios programos metu nuteistieji gamina kilimėlius, kuriuos Šv. Kalėdų proga dovanoja Vilniaus miesto ar apylinkių senelių namams.

A. Andrušaitis teisme gyrėsi, kad jo pagaminti kilimėliai praėjusiais metais buvo vieni gražiausių. Tuo metu A. Vertelka apie savo rankų darbo gaminius nekalbėjo, tik užsiminė, jog taip pat dalyvauja labdaros akcijoje.

Tiesa, A. Vertelka susitikinėja su dvasininkais, kalėjime skleidžiančiais Dievo žodį. „Esu nepavojingas visuomenei“, – sakė ginkluotų konvojaus pareigūnų į teismo salę atlydėtas kalinys.

Pasak Lukiškių TIK atstovo, nors A. Vertelka šiuo metu galiojančių nuobaudų neturi, tačiau anksčiau yra baustas net devynis kartus.

„Tai keturias nuobaudas skyrė dėl to, kad nėjau valyti kiemelio – aš šį nurodymą buvau apskundęs teismui, – sakė jis. – Maniau, kad tai turi daryti tik tie kaliniai, kurie dirba, o nuteistiems iki gyvos galvos tai nepriklauso... O kitos nuobaudos skirtos už tai, kad pasisveikinau, turėjau DVD grotuvą, kurį oficialiai man atnešė ir kažkodėl praleido...“.

A. Vertelka teigė, kad pagrindinis dalykas, dėl ko nori į Pravieniškes, yra šeima.

„Labai sunku su jais palaikyti ryšius, tai ir yra vienas iš pagrindinių motyvų, dėl ko prašau – juk dabar per pasimatymus negaliu nei prisiliesti prie vaikų, nei nieko, tik tiek, kad telefonu pašneki, – sakė jis. – Mano vienam vaikui jau 30, kitam – 14 metų, jau 7 metai, kai per pasimatymus prie jų prisiliesti negali, bendraujame per stiklą, o pataisos namuose suteikiamas dviejų parų pasimatymas per mėnesį. Noriu, kad nenutrūktų mūsų ryšiai“.

Kalinys teigė, kad labai domisi įvykiais laisvėje. „Be to, taip gaučiau daugiau informacijos, kas laisvėje dedasi, kokios naujovės, nesinori atitolti, nes visą laiką praleidi uždaroje patalpoje ir sužinai tik tiek, kiek spauda parašo, televizija parodo“, – aiškino jis.

Prokuratūra nesutinka, kad A. Vertelka ir A. Andrušaitis būtų perkelti į pataisos namus – esą jie nuteisti už labai sunkius nusikaltimus, nepripažino savo kaltės.

Su tokia pozicija nesutinka A. Vertelkai atstovavęs advokatas Ramūnas Mikulskis. Pasak jo, Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad 10 metų laisvės atėmimo bausmę kalėjime atlikę nuteistieji gali būti perkelti į švelnesnio režimo įkalinimo įstaigą.

„Nesinorėtų, kad nutrūktų jo ryšiai su šeima – tai padėtų žmogui dar labiau socializuotis, dalyvauti įvairiose programose, jis yra nekonfliktiškas“, – pažymėjo gynėjas.

Ar A. Andrušaitis ir A. Vertelka bus perkelti į pataisos namus, teismas paskelbs po savaitės.

Panevėžio „tulpiniai“ A. Vertelka, Virginijus Baltušis ir A. Andrušaitis buvo nuteisti už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje. „Tulpiniams“ buvo inkriminuojami įvairūs nusikaltimai: nužudymai, svetimo turto sunaikinimai ir sugadinimai (sprogdinimai, plėšimai, teroro aktas) ir pan.

Šioje byloje figūravo žinomo Mažeikių verslininko Gedemino Kiesaus, jo sūnaus bei vairuotojo nužudymai, taip pat Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo bei kiti nužudymai.

Teismas nustatė, kad nusikalstamam susivienijimui vadovavo V. Baltušis.