Ankstų lapkričio 19-osios rytą Kauno rajono Radikų kaime esančios sodų bendrijos "Pušynas" gyventojai pastebėjo iš vieno sodo namelio besiveržiančią liepsną.

Ugniagesiai, gavę pranešimą apie gaisrą, jau po dvylikos minučių buvo įvykio vietoje. Dar po kelių minučių gelbėtojai, su kvėpavimo apsaugos aparatais įėję į degančias ir uždūmintas patalpas, rado sudegusiojoje lovoje smarkiai ugnies suniokotą vyro kūną.

Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pavaduotojo Arūno Kilšausko, pagrindinė šio gaisro priežastis – per arti lovos pastatytas ir neprižiūrėtas elektrinis šildymo prietaisas. Nuo jo, kaip manoma, ir pradėjo smilkti patalynė.

Vienas name gyvenęs vyras, naktį sumanęs pasišildyti nedideliu elektriniu šildytuvu, mažame mansardos kambarėlyje pastatė jį per arti lovos ir užmigo. Taip mažas šildytuvas prisišaukė didelę nelaimę, kurioje žuvo 49 metų gyventojas ir smarkiai buvo nuniokotas gyvenamasis namas.

Lapkričio 21-osios vidurdienį Vilniuje, Grūdų Sodų gatvėje užsidegė individualus gyvenamasis namas. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, iš mūrinio vieno aukšto sodo namelio veržėsi dūmai. Per gaisrą sudegė sofa lova, kurią dar iki ugniagesių atvykimo apgesino patys gyventojai. Sudegusioje lovoje buvo rastas smarkiai apdegęs 79 metų namo savininko kūnas. Manoma, kad ir šį tragišką gaisrą galėjo sukelti elektrinis šildymo prietaisas. Įvykis tiriamas.

Šiemet dėl priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų eksploatuojant elektros prietaisus kilo 75 (pernai – 81) gaisrai, kuriuose žuvo 4 (3) žmonės ir 5 (2) gyventojai buvo traumuoti.

Neatsargus elgesys su ugnimi, nežinojimas, neapsižiūrėjimas ar aplaidus požiūris suteikia daug skausmo ir praradimų. Prasidėjus šaltesniam sezonui namuose tenka užsikurti židinius, krosnis, įsijungti elektrinius šildymo prietaisus. Deja, jie ne visada būna tvarkingi ir tinkamai prižiūrimi.

Tad atėjus šaltajam sezonui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad metas pasirūpinti, jog šilumą teikiantys įrenginiai būtų tvarkingi ir nesukeltų rūpesčių, neprišauktų nelaimės. Kaip rodo daugelio metų patirtis, prasidėjus vėsiajam sezonui ir spustelėjus šalčiams, išauga gaisrų skaičius dėl netvarkingų ir netinkamai eksploatuojamų šildymo įrenginių. Intensyvaus šildymo sezono metu dėl šių priežasčių kyla beveik pusė visų gaisrų, o jų pasekmės būna skaudžios ir netgi tragiškos, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Daugelio gaisrų būtų galima išvengti, jei nebūtume abejingi sau ir šalia esantiesiems. Pasirūpinti ne tik savimi, bet ir senyvo amžiaus artimaisiais, kaimynais – turėtų būti kiekvieno piliečio nerašyta taisyklė. Geranoriškai padėdami galėsime išvengti skaudžių nelaimių.

Šildymo sezono metu naudojant šildymo prietaisus būtina:
įvertinti šildymo įrenginių būklę, jei reikia, juos suremontuoti;
šildydamiesi elektriniais prietaisais nepamirškite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis elektros prietaisus;
elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus ir toliau nuo užuolaidų bei baldų;
nedžiovinkite ant elektrinių šildymo prietaisų padžiautų rūbų;
išeidami iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtinai išjunkite;
nenaudokite savadarbių elektrinių šildymo prietaisų.

Ugniagesiai pataria: įsigykite ir gyvenamosiose patalpose įsirenkite autonominius dūmų jutiklius, kurie įspėtų apie gaisro pavojų. O jei jau juos turite, būtinai patikrinkite, ar neišsikrovę jų elementai.