Šiuo metu Lukiškių kalėjime nuosprendžio laukiantys Audrius Skėris, Markas Kardišauskas ir Šarūnas Juodžbalys greičiausiai savo gyvenimą ir užbaigs už grotų – prokuroras Artūras Urbelis mano, kad šaltakraujiškus nusikaltimus įvykdę nusikaltėliai neturėtų būti paleisti į laisvę.

Prokuroro teigimu, išnagrinėjus bylą teisme pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, kad Š. Juodžbalys, A. Skėris ir M. Kardišauskas nužudė Kauno nusikalstamos grupuotės lyderiu vadintą Ramūną Kuzminą, pravarde Ramaškė.

M. Kardišauskas ir A. Skėris, pasak prokuroro, taip pat įvykdė šiaulietės Rimos Bielskienės nužudymą.

R.Bielskienė nužudyta 2000-ųjų balandžio 11 d. savo bute, o R. Kuzminas prie savo namų Kaune nušautas 2000-ųjų birželio viduryje.

Su Kauno nusikalstamu pasauliu siejamą Ariką Pastuškovą prokuroras siūlė įkalinti 15 metų.

Tuo metu su pareigūnais bendradarbiauti sutikusiam buvusiam Henriko Daktaro bičiuliui Jonui Bielskiui siūlė skirti 5 metų laisvės atėmimo bausmę, jį pripažįstant kaltu dėl Telšių verslininko Hilerijaus Sasnausko nužudymo.

Siūlydamas skirti švelnią bausmę prokuroras pažymėjo, kad J. Bielskis pareigūnams padėjo atskleisti ne vieną sunkų nusikaltimą ne tik šioje, bet ir kitose baudžiamosiose bylose.

Siūlydamas skirti bausmes prokuroras A. Urbelis pažymėjo, kad kaltinamųjų byla nėra eilinė, o jų padaryti nusikaltimai negali nesukrėsti.

„Bandžiau surasti bent kokią šviesesnę dalį kaltinamųjų gyvenime, tačiau tik pora kaltinamųjų suteikė viltį, kad su nusikalstamu pasauliu bus baigta“, – pažymėjo jis.

Tuo metu sunkiais nusikaltimais kaltinamam Palangos verslininkui Gediminui Jackai baudžiamoji atsakomybė negresia – prokuroras pažymėjo, kad visiems nusikaltimams, kuriais jis buvo kaltinamas jau yra suėjęs senaties terminas baudžiamajai atsakomybei. „Jo asmenybės nevertinu“, - pabrėžė prokuroras.

Verslininkui baudžiamosios atsakomybės pavyko išvengti dėl itin ilgo bylos nagrinėjimo Vilniaus apygardos teisme – kaltinamųjų nusikaltimus aiškinasi jau trečia teisėjų kolegija. Iš pradžių kolegiją teko keisti dėl teisėjo Zenono Birštono, o paskui – dėl teisėjo Ryšardo Skirtuno.

Nuosprendis šioje byloje gali būti paskelbtas dar šiais metais.

Generalinės prokuratūros teismui perduotoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų. Nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

Manoma, kad S. Skėris ir V. Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti atskirus asmenis, patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.