„Jie sako, kad mano gyvybei gresia pavojus, tačiau aš tai vertinu kaip spaudimą“, – pareiškė L. Lapinskas.

Iki 2025 m. kalėti turintis L. Lapinskas trečiadienį buvo atvežtas į Vilniaus apygardos teismą, kur teisėja Jolanta Čepukėnienė turėjo nagrinėti jam iškeltą naują bylą.

Į vienutę kalėjimo įkalintas „Lapinų“ vadeiva piktinosi, kad dėl esą išsigalvotų pareigūnų teiginių jam yra pablogintos įkalinimo sąlygos.

„Negaliu dalyvauti jokiose socialinės reabilitacijos programose“, – teismo jis prašė pakeisti kalinimo sąlygas ir leisti bausmę atlikti kartu su kitais kaliniais.

Kodėl L. Lapinskas perkeltas į kalėjimo rūsį ir kodėl jo gyvybei gali grėsti pavojus, teisėja įpareigojo išsiaiškinti byloje valstybinį kaltinimą palaikantį prokurorą Mindaugą Bliuvą. Tik po to teismas spręs, ar toks kaltinamojo prašymas yra pagrįstas.

L. Lapinskui už labai sunkius nusikaltimus teismas yra skyręs įkalinimą 20 metų, nors prokurorai siekė, jog jis kalėtų iki gyvos galvos. Pirmuosius dešimt kalinimo metų kalinys turi praleisti kalėjime, po to jis bus perkeltas į pataisos namus.

Į teismą 32 metų L. Lapinskas buvo atvežtas kartu su 29 metų tauragiškiu Svajūnu Dičmonu – jie jau nuteisti kitose bylose, tačiau kalėdami Lukiškėse „užsidirbo“ naują bylą: sukurstė kalėjimo prižiūrėtoją piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Su kaliniais dėl piktnaudžiavimo yra teisiamas ir buvęs prižiūrėtojas – 23 metų prižiūrėtojas Tomas Tamošiūnas.

Prižiūrėtojui ir jį galimai sukursčiusiems kaliniams dabar gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad kalėjime prižiūrėtoju dirbęs T. Tamošiūnas kaliniams palengvindavo gyvenimą – perduodavo įvairius draudžiamus daiktus. Tarp jų – ir mobiliuosius telefonus. Žinoma, ne už gražias akis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai dėl L. Lapinsko ir S. Dičmono įkliūva Lukiškių TIK prižiūrėtojai.

Praėjusiais metais dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo nuteistas dabar jau buvęs prižiūrėtojas Aleksandras Kozlovas – teismas jam skyrė 48 MGL dydžio (6 240) baudą.

Pareigūnas prisipažino, kad talkino ne tik teismo už grotų laukiantiems suimtiesiems, bet ir griežta bausme nuteistam vienos žiauriausios sostinės nusikalstamos „Lapinų“ grupuotės vadeivai L. Lapinskui.

„Viską dariau tik dėl pinigų“, – per apklausą palūžo dabar jau buvęs pareigūnas.

Sužinojęs, kad kriminalistai jau ilgą laiką klausėsi jo pokalbių bei atliko kitus operatyvinius veiksmus, prižiūrėtojas papasakojo, kaip talkino už grotų esantiems kaliniams.

Pareigūnai nustatė, kad A. Kozlovas per du kartus kaliniams perdavė 7 mobiliojo ryšio telefonus, 13 mobiliojo ryšio telefonų kortelių, 6 mobilaus ryšio USB modemus bei 4 kroviklius.

„Kartą buvau priėjęs prie kameros Nr. 240, kurioje buvo laikomas S. Dičmonas kartu su L. Lapinsku, – pasakojo A. Kozlovas. – Tada L. Lapinskas manęs paprašė, kad jam į kamerą įneščiau mobiliojo ryšio telefoną ir tablečių, padedančių auginti raumenis. Jis man davė laisvėje esančio savo draugo, vardu Tomas, telefono numerį“.

Prižiūrėtojas neslėpė, kad netrukus paskambino Tomui, kuris į susitikimą atvažiavo su vėliau taip pat į Lukiškes pakliuvusiu V. Kriukovu.

„Manęs jie iš karto paklausė, kiek kainuos mano paslaugos, – sakė A. Kozlovas. – Pasakiau, kad reikės sumokėti 500 litų. Kitą kartą V. Kriukovas man padavė du cigarečių pakelius, kurie buvo pilni tablečių. Jas perdaviau L. Lapinskui“.

Vėliau, pasak Lukiškių TIK dirbusio pareigūno, L. Lapinskas paprašė nueiti pasikalbėti su kitoje kameroje įkalintu R. Byčiumi.

„Jam reikėjo „fleškės“ su internetu, jis sakė, kad su manimi susisieks laisvėje esantys žmonės, – toliau pasakojo A. Kozlovas. – Tačiau praėjus maždaug dviem savaitėms man taip ir niekas nepaskambino, todėl priėjau prie R. Byčiaus kameros ir paklausiau, kodėl man niekas neskambina. Tada R. Byčius iš užrašų knygutės padiktavo telefono numerį – sakė, kad jis yra brolio. Po darbo paskambinau tuo numeriu ir pasakiau, kad mums reikia susitikti. Susitikimo metu R. Byčiaus brolis prašė perduoti, kad nieko kol kas negali, nes jo pokalbių klausosi ir stebi pareigūnai“.

Nieko R. Byčiui taip ir neperdavęs A. Kozlovas nusprendė toliau vykdyti L. Lapinsko prašymus – jis pageidavo gauti du blokus cigarečių.

„Paskambinau jo nurodytam žmogui – Tomui, jis sakė, kad laukčiau kito žmogaus skambučio, – prisiminė buvęs prižiūrėtojas. – Po kiek laiko tas žmogus paskambino ir paprašė susitikti – susitikimo metu vyras prisistatė Stasu (vėliau paaiškėjo, kad tai buvo vilnietis Stanislavas Kimša – aut. past.) ir sakė, kad V. Kriukovą pareigūnai taip pat jau sulaikė ir uždarė į kalėjimą. Tada jis manęs paprašė V. Kriukovui įnešti telefoną“.

L. Lapinskui perdavęs cigaretes A. Kozlovas prisipažino gavęs 100 Lt, o už V. Kriukovui nelegaliai nuneštą telefono aparatą su SIM kortele ir krovikliu – 500 Lt. Kadangi kai kuriose kamerose buvo įmontuotos vaizdo kameros, pareigūnas telefoną V. Kriukovui perdavė jį nusivedęs į Sveikatos priežiūros tarnybą.

„Stasas manęs buvo prašęs sužinoti, ar Lukiškių TIK yra jo draugas Raimondas Lukoševičius, todėl darbe kompiuterinėje duomenų bazėje patikrinau, ar jis yra uždarytas, – sakė A. Kozlovas. – Kai Stasui pasakiau, kad šis yra Lukiškėse, jis paprašė susitikti. Šio susitikimo metu jis manęs prašė įnešti du telefono aparatus, sakė, kad jie bus paslėpti konservų dėžutėse. Stasas man perdavė tris skardines ir 700 Lt. Skardines perdaviau R. Lukoševičių nusivedęs į Sveikatos priežiūros tarnybą – kameroje Nr. 404, kurioje jis buvo laikomas, tuo metu buvo sumontuota filmavimo kamera“.