Suimtasis teigia nėra susijęs su jam inkriminuojamais nusikaltimais. Jis parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, prašydamas paleisti jį iš suėmimo. Teismas suimtojo skundo nepatenkino

Vilniaus apygardos teismo manymu, byloje yra faktinių duomenų, kurie leidžia manyti, kad A.Vertelka padarė jam inkriminuojamą nusikaltimą. Nusikaltimą prieš Kiesus įvykdė organizuota grupė, sulaikytiems asmenims gresia ilga laisvės atėmimo bausmė.

Kiesų ir jų vairuotojo nužudymą tiriantys pareigūnai toliau kruopščiai slepia duomeninis apie sulaikytus įtariamuosius.

Kai A.Vertelkos skundą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vladas Ranonis posėdžio pradžioje norėjo perskaityti pranešimą byloje, Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda pertraukė teisėją, prašydamas jo neskaityti, nes salėje yra žurnalistų. Teisėjui tai labai sukėlė didelę nuostabą, nes, teisėjo manymu, šią informaciją, kokia yra pranešime, žiniasklaida rašo jau pusantrų metų.

Pranešimai apie bylą paprastai skaitomi kiekviename tokiame posėdyje, kai nagrinėjami skundai. Juose nebūna analizuojami įrodymai, o tik pateikiama esmė - koks asmuo yra sulaikytas, dėl kokio nusikaltimo ir kuo jis kaltinamas.

A.Vertelkai trečiadienį Generalinė prokuratūra pareiškė kaltinimą dėl tyčinio dviejų dviejų ar daugiau žmonių nužudymo savanaudiškais tikslais.

Bylos duomenimis, pernai liepos 6 dieną apie 22 val. A.Vertelka kartu su kitais "tulpinių" gauja siejamais panevėžiečiais Andriumi Andriušaičiu, Egidijumi Bučiu, Romualdu Čeponiu, dar vienu panevėžiečiu, kuris dabar yra įslaptintas liudytojas bei dar keliais asmenimis užpuolė Kiesus.

Smurtaudami užpuolikai išgavo banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino pinigus.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jų palaikai užkasti maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio.

A.Vertelkos advokatas teismui skundėsi, kad pareigūnai neleidžia susipažinti su įrodymais, kuriais remdamiesi, kaltina A.Vertelką. Jis prašė paleisti jo ginamąjį iš suėmimo, nes jis turi nuolatinę gyvenamąją vietą, šeimą ir mažametį vaiką.

Advokatas teigė, kad jeigu A.Vertelka būtų norėjęs bėgti ir slėptis nuo pareigūnų, tai tą būtų padaręs dar pernai lapkritį, kai buvo paleistas teismo salėje po nuosprendžio narkotikų byloje.

Įtarus, kad A.Vertelka prisidėjo prie mažeikiškių pagrobimo ir jų turto prievartavimo, A.Vertelka buvo sulaikytas pernai vasarą, netrukus po Kiesų dingimo. Tačiau pritrūkus įrodymų, dėl mažeikiškių jokie kaltinimai jam nebuvo pareikšti.

Per kratą bute Neringos mieste, kur buvo apsistojęs A.Vertelka su savo žmona, pareigūnai rado apie pusę gramo narkotinės medžiagos - heroino. Heroinas buvo rastas jo kelnių kišenėje.

Panevėžietis už tai buvo suimtas ir kurį laiką kaltintas dėl neteisėto narkotikų laikymo. Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas pernai lapkritį pripažino kaltu, nuteisė kalėti, tačiau atėmimo bausmę atidėjo ir paleido nuteistąjį teismo salėje.

Tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamąją nuosprendį, nesant tiesioginių įrodymų, kad rastas narkotines medžiagas įsigijo ir laikė A.Vertelka.

Po ilgai rengtos prokuratūros bei policijos pareigūnų operacijos paaiškėjo, kad buvusį bendrovės "Mažeikių nafta" vadovą 45 metų G.Kiesų, jo 20 metų sūnų Valdą bei 38 metų vairuotoją A.Galminą 2000-ųjų liepos 6-ąją pagrobė ir nužudė žiaurumu garsėjanti Panevėžio "tulpinių" gauja.

Sekmadienį maždaug 20 kilometrų nuo Panevėžio, netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, atkasti kelių žmonių palaikai, kaip manoma - trijų pernai dingusių mažeikiškių palaikai.

Dėl bendrininkavimo nužudant verslininką, jo sūnų ir vairuotoją Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pareiškė kaltinimą ir 33 metų panevėžiečiui Sigitui Raišeliui. Su "tulpinių" nusikalstama gauja siejamą vyriškį teismas yra leidęs suimti dešimčiai parų.

Tyčiniu nužudymu dar savaitgalį buvo apkaltintas ir 35 metų Virginijus Baltušis. Šį kaltinamąjį teismas yra leidęs suimti 3 mėnesiams.

Byloje minimas 35 metų R.Čeponis gegužę buvo nušautas policijos pareigūnų, kai jiems pasipriešino. Manoma, kad E.Bučys ir A.Andriušaitis galėjo būti nužudyti kitų gaujos nusikaltėlių, kaip nereikalingi liudytojai.