Tokios neeilinės asmenybės antradienį stojo prieš Vilniaus apygardos teismą – teisėja Vitalija Norkūnaitė atvertė baudžiamąją bylą dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai kaltinimus pareiškė įmonei „Baltic Communication Group“ vadovavusiam Eugenijui Ivanenkai – su grupės „69 danguje“ dainininke N. Pareigyte artimai bendravęs vyras yra žiniasklaidai atskleidęs intymiausias savo gyvenimo detales.

Tarp kaltinamųjų – ir prieš porą savaičių dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo pusketvirtų metų laisvės atėmimo nuteistas verslininko Laimučio Pinkevičiaus draugas Remigijus Andriūnas. Aukštuomenės vakarėliuose mėgęs dalyvauti verslininkas kartais būdavo vadinamas lietuviškuoju Versače.

Byloje kaltinimai pateikti ir buvusiam advokatui Andriui Riabčiukui – jis su savo tėvu teisme yra atstovavęs marijampoliečiams sutuoktiniams Zdaniams, kurių naujagimiai dvynukai buvo apdeginti ligoninėje. Pusę milijono iš ligoninės prisiteisę vaikų tėvai skundėsi, kad advokatai norėjo pasiimti pusę gautos sumos – 250 tūkst. Lt.

Bendrovės „Vilniaus sadutė“ vadovė Lina Mananikova, kaip ir verslininkas R. Andriūnas, buvo minimi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjos Linos Andriuškevičienės byloje – teisininkė buvo išteisinta dėl jai pareikštų kaltinimų. Verslininkė taip pat kaltinama tyčiniu bankroto sukėlimu.

Prieš teismą taip pat stojo bankroto administratorius Vladas Monginas, kaltinamas tarnybos pareigų neatlikimu.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta bendrovė „Casterbridgde Inc.“ yra pareiškusi 2 mln. 617 tūkst. Lt ieškinį. Dėl to yra areštuota R. Andriūno turto už daugiau kaip 2 mln. Lt.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad viena sostinės bendrovė galimai buvo tyčia privesta prie bankroto užsakant įvairius patalpų remonto darbus, nors jie net nebuvo atliekami. Vėliau šios įmonės skolas už labai mažą sumą įsigijo R. Andriūnas, siekęs užvaldyti kreditorinius reikalavimus. Tiesa, nesėkmingai – tam kelią užkirto 50 proc. bendrovės akcijų turėję akcininkai.

Garsiųjų verslininkų byla kol kas nejuda į priekį – antradienį į posėdį dėl ligos neatvyko L. Mananikova ir E. Ivanenka, kuriam nepavyko įteikti šaukimo. Tiesa, prieš posėdį buvo gautas E. Ivanenkos advokato pareiškimas, kuriame jis nurodė, jog su kaltinamuoju nutraukė atstovavimo sutartį.

Teisėja V. Norkūnaitė teigė, kad teismas kaltinamajam pasiūlys susirasti naują advokatą, o jeigu negalės, rekomenduos kreiptis į valstybės skiriamus gynėjus.

Dėl dviejų kaltinamųjų neatvykimo teismas bylos taip ir nepradėjo nagrinėti – kitas posėdis numatytas po savaitės. Šio posėdžio metu bus svarstoma, ar bylą gali nagrinėti teisėja V. Norkūnaitė - nukentėjusiųjų atstovas prašo ją nušalinti, nes Generalinėje prokuratūroje dirbantis brolis buvo susijęs su procesiniais sprendimais šioje byloje.