Dar 1996-aisiais teismas buvo nusprendęs, kad J. Buta turi būti sušaudytas, tačiau vėliau jam bausmė buvo pakeista įkalinimu iki gyvos galvos. Dabar garsiajam kaliniui atsirado galimybė anksčiau laiko išeiti iš įkalinimo įstaigos – šalies vadovės vadovaujama Malonės komisija nusprendė J. Butai įkalinimą iki gyvos galvos pakeisti 25 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose.

Tokia malonė kaliniui suteikė šansą išeiti į laisvę – jau 18 metų už grotų praleidęs J. Buta siekia, kad paskirta bausmė būtų sumažinta trečdaliu. Jeigu teismas tokią lengvatą pritaikytų, nuteistasis iš karto būtų paleistas į laisvę.

J. Butos prašymą dėl bausmės sumažinimo jau nagrinėjo Šiaulių apygardos teismas, tiesa, sprendimas nuteistajam buvo priimtas nepalankus – esą nėra teisinio pagrindo jam švelninti bausmę.

Nuteistasis su tuo nesutinka – pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo J. Butos skundą ir paskelbė, kad kalinys nepagrįstai prašo sumažinti bausmę.

Į teismo posėdį J. Buta nebuvo atvežtas – nuteistasis nepageidavo išsakyti savo pozicijos. Kodėl jam turi būti sumažinta bausmė, kalinys nurodė savo rašte teisėjams. Tuo metu į posėdį atvykusi nuteistojo sutuoktinė Kristina Butė nebuvo linkusi kalbėti, kaip J. Buta gyventų, jeigu teismas jį paleistų į laisvę.

J. Butos rašte teismui teigiama, kad pagal šių metų liepos 13-ąją įsigaliojusias Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas nuteistiesiems, kurių bylos buvo išnagrinėtos supaprastinta tvarka, bausmės laikas gali būti sumažintas trečdaliu.

Nuteistasis nurodė, kad nusikaltimus, dėl kurių buvo nuteistas, padarė „susiklosčius tam tikroms aplinkybėms“, tačiau savo kaltę pripažįsta pilnai ir „teismo nuosprendį suvokia adekvačiai“.

„Labai gailiuosi, kad taip pasielgiau ir savo veiksmais padariau žalos valstybei bei nukentėjusiųjų šeimai, jog dėl mano kaltės nukentėjo žmogus“, – teismui rašė J. Buta.

Jis taip pat pabrėžė, kad baudžiamoji byla dėl banko „Hermis“ apiplėšimo ir apsaugos darbuotojo nužudymo buvo ištirta per kelis mėnesius ir iš karto atiduota teismui, tuo metu kitos bylos būdavo tiriamos net po kelerius metus.

„Galimybė švelninti bausmę, kai kaltininkas pripažįsta kaltę ir teismo procesas vyksta supaprastinta tvarka, tuo metu nebuvo numatyta“, – J. Buta mano, kad įsigaliojusios BK pataisos turi grįžtamąją galią ir gali būti taikomos anksčiau nusikaltimus padariusiems, taip pat jau bausmę atliekantiems asmenims.

J. Butos ir jo bendrininkų įvykdytas nusikaltimas buvo pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo banko saugyklos apiplėšimas. Nusikaltimo metu buvo pagrobta beveik 1 mln. litų, o apsaugininkas L. Žukas buvo pasmaugtas miegantis, prieš tai jį apsvaiginus. Nužudytojo kūnas buvo išvežtas ir užkastas.

Nusikaltimą teisėsaugos pareigūnai išaiškino beveik per dvi savaites.

Inžinieriaus mechaniko diplomą turintis J. Buta Lukiškių kalėjime įgijo tuometinio Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinės komunikacijos instituto Socialinės pedagogikos katedros neakivaizdinių studijų socialinės pedagogikos specialybę.

J. Buta trejus su puse metų yra praleidęs mirtininkų kameroje, laukdamas, kaip bus nutarta Lietuvoje pasielgti su nuteistaisiais šia bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam buvo skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.