Prokuratūra praneša, kad labai sunkaus nusikaltimo organizavimu kaltinamo 71 metų Olandijos piliečio Sebastiano Leopoldo Marios Spanjaarto ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas iš kitos baudžiamosios bylos, nes nenustačius jo gyvenamosios vietos teko paskelbti paiešką.

Pagal Europos arešto orderį pernai gruodį įtariamasis buvo sulaikytas Nyderlandų Karalystėje ir balandį atgabentas į Lietuvą.

Valstybinį kaltinimą palaikiusi Panevėžio apygardos vyriausioji prokurorė Nida Grunskienė pasiūlė užsienietį įkalinti 13-kai metų.

Kiti šios organizuotos grupės trys nariai, pasikėsinę kontrabanda gabenti labai didelį kiekį kokaino, Panevėžio apygardos teismo birželio 21 d. nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais ir nuteisti: 38 metų Olandijos pilietis M. B. S. neteko laisvės 12 metų, 42 metų Ispanijos pilietis R. E. C. ir 57 metų lietuvis V. Š. – 11 metų.

Šis kaltinamasis kartu su atskirais organizuotos grupės nariais – savo sūnumi olandu, lietuviu ir ispanu, įtariama, buvo sukūręs planą neteisėtai įsigyti labai didelį kiekį narkotinės medžiagos kokaino, paslėpti jį turistinio autobuso detalėse ir tarsi krovinį jūriniu konteineriu kontrabanda išsiųsti iš Kiurasao salos į Klaipėdos jūros uostą. Vėliau narkotikus, išvengusius muitinės kontrolės, buvo numatyta išplatinti ar pervežti į kitas šalis.

Apie ketinamą įvykdyti nusikaltimą – atgabenti į mūsų šalį labai didelį kiekį kokaino šalį pranešė Vokietijos Federacinės Respublikos Hamburgo prokuratūra, pateikusi Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai teisinės pagalbos prašymą perimti turistinio autobuso, kuriuo buvo siekiama gabenti kontrabandinę kokaino siuntą, kontrolę. Prieš tai Hamburgo muitinės paieškos tarnyba, radusi viename uosto konteineryje patalpintą ir paruoštą tolimesniam pervežimui į Klaipėdą autobusą su paslėptu narkotinės medžiagos kokaino turinčiu skysčiu, pakeitė jį beverčiu tirpalu.

2011 metų rugpjūčio 28 d. kokaino gabenimu kontrabanda įtariami asmenys buvo sulaikyti Utenos rajone. Čia iš užsienio atvykę du bendrininkai turėjo užduotį išgryninti kokaino miltelius iš autobuso slaptavietėse atgabento ir daugiau kaip 26 kg šios narkotinės medžiagos turinčio 50 kg skysčio.

Šiems dviem ikiteisminiams tyrimams vadovavusio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Aleksandro Kazakovo teigimu, sudėtingiausia buvo parinkti tokį tinkamą momentą sulaikyti įtariamuosius, kad jie negalėtų išsiginti nuo atsakomybės už nusikalstamą veiką arba pabėgti ir pasislėpti.

Šią užduotį sėkmingai įvykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kurie ir atliko ikiteisminį tyrimą šiose sudėtingose bylose. Kontrabandą organizavę asmenys nustatyti ir sulaikyti bendradarbiaujant su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais.

Baudžiamajame kodekse už labai didelio kiekio narkotinės medžiagos gabenimą numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų, už kontrabandą – iki 10 metų.