Taip ketvirtadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.

Teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė paskelbė, kad Vilniaus Versačės pravardę turėjusį 51 metų R. Andriūną pripažįsta kaltu dėl pasikėsinimo sukčiavimo būdu užvaldyti didelės vertės svetimą turtą bei vekselių klastojimo. Už tai jam buvo skirta 3 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Be to, nuteistasis verslininkas nukentėjusiąja pripažintai vilnietei Emilijai Rozai Jakelaitienei privalės sumokėti 100 tūkst. Lt turtinės ir 30 tūkst. Lt – neturtinės žalos atlyginimą.

Tiesa, šis nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis jį galės skųsti apeliacine tvarka. Ar jis tokia teise pasinaudos, kol kas neaišku – verslininkas teismo posėdyje nedalyvavo, nes yra išvykęs į užsienį.

R. Andriūno dukra Goda dirba modeliu, ji filmavosi televizijos seriale „Moterys meluoja geriau“, grožio konkurse „Miss Globe International 2009“ yra laimėjusi „Mis Elegancija“ titulą.

Bylos duomenimis, R. Andriūnas dar 2008-aisiais susipažino su Užupyje gyvenančia E. R. Jakelaitiene, su kuria sutarė, jog nupirks jos butą. Namas, kuriame buvo pensininkės butas, yra labai geroje vietoje – ant Vilnios upės šlaito, čia įrengtas restoranas „Torres“. Ši pasilinksminimo įstaiga priklausė pensininkės dukros šeimai.

Senyvo amžiaus moteris pareigūnams pasakojo, kad jos dukra ketino skirtis su vyru, todėl R. Andriūnui pažadėjo, jog šis galės įsigyti visas pastate esančias patalpas.

Už įsigytas patalpas R. Andriūnas turėjo sumokėti 700 tūkst. Lt, tačiau buvo sutarta, kad jis pensininkei ir jos dukrai nupirks po butą bei grynaisiais sumokės 200 tūkst. Lt.

Šis susitarimas buvo įvykdytas, tačiau R. Andriūnas nenorėjo mokėti 200 tūkst. Lt – jis E. R. Jakelaitienei buvo išrašęs vekselį, kuriame nurodė skolos sumą.

Nustatyta, kad verslininkas vėliau moteriai grąžindavo skolą dalimis, tačiau iš tikrųjų siekė gauti dar didesnę sumą: jis E. R. Jakelaitienei taip pat liepdavo pasirašyti vekselį už jo įmokėtą sumą – esą kai ji sieks 200 tūkst. Lt, abiejų pusių vekseliai bus suplėšyti.

R. Andriūnas kiekvieną kartą grąžindamas pensininkei dalį skolos į vekselį įrašydavo vis didesnę sumą (pridėdavo anksčiau sumokėtą) ir aiškindavo, kad anksčiau pasirašytus sunaikina, nors iš tikrųjų jų nesuplėšydavo, o kaupė, kol galop susidarė 437 tūkst. Lt įsiskolinimas.

Remigijus Andriūnas
Paaiškėjo, kad pas pensininkę pasirašyti vekseliai nebuvo tikri – jie tik buvo atspausdinti ant kokybiško popieriaus. Tiesa, senolė kelis suplėšytus vekselius buvo spėjusi ištraukti iš šiukšlių kibiro.

Kai pensininkė įtarė apgaulę, kreipėsi pagalbos į pareigūnus. Tuo metu R. Andriūnas vieną vekselį 100 tūkst. Lt sumai jau buvo atidavęs antstoliui, o dar 42 tūkst. Lt siekė prisiteisti teisme.

R. Andriūnas teisme neigė jam pareikštus kaltinimus ir aiškino, kad nieko neapgavo.

Tuo metu teismas, išnagrinėjęs bylą, konstatavo, kad verslininko atsakomybę sunkina tai, jog jis sukčiavo prieš senyvo amžiaus asmenį, ją suklaidindamas.

Skirdama bausmę verslininkui teisėja atsižvelgė į R. Andriūno cinišką požiūrį į kitą asmenį siekiant savanaudiškų tikslų.

Tiesa, teismas jam panaikino kaltinimus dėl pasikėsinimo užvaldyti 437 tūkst. Lt – tam pritrūko įrodymų byloje.

Valstybinį kaltinimą palaikiusi Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė verslininką siūlė įkalinti 6 metams.