Laimei, istorija baigėsi laimingai, o dešimtmetis nuo šiol savo gimtadienį galės minėti dukart per metus.

Įkrito grįždamas namo

Vaikas šeštadienio popietę išbėgo su draugu pažaisti į kiemą. Vaikai per geležinkelį pasuko link Nemuno upės. Tačiau tarp berniukų kilo ginčas ir vaikai link namų pasuko skirtingais keliais.

„Sakė, kad norėjo sutrumpinti kelią ir pasuko per kitą pusę“, - pasakoja berniuko mama Rima.

Einant pieva dešimtmetis įkrito į neuždengtą šulinį. Tiksliau – dviejų lygių šachtą. Berniukas pirmiausiai nukrito ant pirmo lygio grindų, tuomet nusirideno ir įkritęs į dar vieną angą atsidūrė vandenyje.

Vandens lygis berniukui siekė kelius, įkritęs į vandenį berniukas sušlapo rūbus. Tačiau vaikas nepasimetė – nusivilko sušlapusį megztinį ir liko tik su striuke. Kad nešlaptų kojos berniukas pasikėlė ant alkūnių ir iš vandens iškėlė kojas.

Tuomet prasidėjo ilgos laukimo valandos.

Girdėjo mamos šauksmą

Tėvai sūnaus pasigedo apie 15 val. Policija metė dideles pajėgas berniuko paieškai.

Buvo šukuota teritorija tarp geležinkelio tunelio ir R. Kalantos gatvės. Kinologai apžiūrėjo ir patį tunelį. Sekmadienį paaiškėjo, kad vaikas buvo visai šalia.

Paiešką apsunkino ir tamsa. Tačiau tėvai ir toliau ieškojo savo sūnaus. Berniukas neturėjo mobiliojo ryšio telefono. Dabar tėvai sako, kad vaikui telefoną būtinai nupirks.

„Sūnus pasakojo, kad girdėjo mano šauksmą. Ir jis pats bandė šaukti, tačiau iš gilaus šulinio jo balso nebuvo girdėti. Ten buvo be proto gilu“, - siaubo naktį prisimena berniuko mama.

Sekmadienį į pagalbą pasitelkti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Apie 14 val. berniukas surastas įkritęs į maždaug 5 metrų gylio šulinį. Nusileidę į šachtą pareigūnai virvėmis iškėlė berniuką ir perdavė medikams.

„Gegužės mėnesį atšventėme dešimtąjį gimtadienį. Dabar švęsime ir spalio 20-ąją – tai dar viena sūnaus gimimo diena“, - sako Rima.

Rūpinosi ne savimi, o tėvais

Sūnui negrįžus namo tėvai apmąstė ne vieną galimą scenarijų, kurių dabar prisiminti net nenori.

„Sunku net nupasakoti, kokių minčių buvo. Nemunas nebuvo pati baisiausia versija. Visokiausių prielaidų buvo, bet viską stengiausi vyti į šalį. Viskas gerai, viskas labai gerai“, - pasakoja Rima.

Mama sako, kad plaukimo ir tinklinio treniruotes trumpai lankęs vaikas ir pats stebisi, kaip sugebėjo išgyventi.

„Jis pats stebisi. Sako: kaip aš ištvėriau? Jis labai stiprus psichologiškai žmogeliukas. Gal buvo ir žmogiškas išgyvenimo instinktas. Svarbiausia, kad žmogus nepuolė į paniką. Jis logiškai mąstė. Įkritęs į vandenį nusiėmė megztinį, užsidėjo striukę. Nusiėmė šlapias pirštines. Šiandien išmečiau visus tuos rūbus – negaliu žiūrėti“, - sako Rima.

Mama pasakoja, kad naktį praleidęs vienas šulinyje berniukas pergyveno dėl tėvų.

„Pirmiausia jis pasakė: mama, kaip tu jautiesi? Viskas gerai, jis dabar pasakoja, viską prisimena. Viskas gerai. Jam buvo baisiausiai, kad aš pergyvenu, kad jo namie nėra. Pasakojo, kad buvo minčių: kas bus, jei nesuras? Bet meldėsi visiems iš eilės“, - šypsosi berniuko mama.

Dešimtmečui taip pat įspūdį paliko ir pati gelbėjimo operacija.

„Labiausiai jam patiko kareiviai. Sako, kaip kokie slaptieji agentai nusileido“, - šypsosi Rima. Tėvai neslėpė esantys dėkingi policijos pareigūnams ir visiems prisidėjusiems prie paieškos.

„Tik išleis iš ligoninės ir eisime policininkams padėkoti“, - sako Rima.

Traumų stebuklingai išvengė

Pirmadienį iš Kauno klinikų Vaikų Intensyvios terapijos skyriaus berniukas perkeliamas į bendrąjį skyrių.

Iš esmės vaikas jokių rimtų traumų nepatyrė, tačiau medikai jį stebės dar pora dienų.

„Į Intensyvios terapijos skyrių jis atvežtas ne dėl to, kad jo būklė sunki, o dėl aplinkybių. Reikėjo atlikti tam tikrus tyrimus ir pasekti. Kada žmogus ilgą laiką prabūna tam tikroje pozicijoje, gali prasidėti raumenų irimas, vadinamasis pozicinio suspaudimo sindromas ir gali pasireikšti tam tikros komplikacijos. Šiam momentui peržiūrėjome visus tyrimus ir iš esmės jokių pažeidimų nėra“, - sako Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus vadovas Rimantas Kėvalas.

Krisdamas berniukas susižalojo petį, jam konstatuotas kairio raktikaulio įskilimas.

„Tačiau tai nereikalauja jokio specialaus gydymo“, - sako R. Kėvalas.

Didvyriškai atsilaikiusiam berniukui į pagalbą bus pasitelktas ir psichologas.

„Vaikui suteiksime psichologo konsultaciją. Vis dėlto vaikui tai yra trauma. Jis sakė, kad labai bijojo. Tačiau jis tikrai tvirtas vaikas, tvirtas vaikinas“, - sako R. Kėvalas.