„Jis guli ligoninėje, diagnozės negaliu pasakyti, atliekami tyrimai – mano ginamasis skundėsi galvos skausmais, temperatūra“, – pirmadienio rytą Vilniaus apygardos teisme pareiškė R. Ivanausko advokatas Artūras Bauža.

Gynėjas patikino, kad dar nežino, kiek gali užtrukti gydymas, be to, kol kas negalėjo pateikti ir įstatymo reikalavimus atitinkančios medikų pažymos.

Be R. Ivanausko teismas negalėjo tęsti bylos nagrinėjimo – kiti posėdžiai suplanuoti gruodžio 5 ir 6 d., į juos teismas suplanavęs iškviesti liudytojus. Pirmadienio rytą liko neapklausti keturi liudytojai – juos teismas apklaus vėliau.

Galvos skausmais, pašlijusiais nervais ir Alzhaimeriu R. Ivanauskas skundėsi ir anksčiau teisme duodamas parodymus dėl jam pateiktų kaltinimų. Jis tikino, kad tuo metu taip pat vartojo alkoholį.

Be R. Ivanausko šioje byloje kaltinimai yra pateikti ir buvusiai jo sugyventinei Eglei Barauskaitei. Jie kaltinami bendrininkavę kurstant nužudyti Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją Joną Furmanavičių, Violetą Naruševičienę, Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė, planuodami rengiamų nužudymų detales, davė patarimus dėl nužudymų eigos, surado galimą bendrininką, kartu su D. Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius iš įvykių vietų, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D. Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų ir išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes, tokiu būdu padėdami D. Kedžiui rengtis nužudyti ir nužudant du asmenis.

J. Furmanavičius buvo nušautas 2009 m. spalio 5 d. rytą, važiuojantis į darbą – į jį paleisti aštuoni šūviai, automobiliui užblokavus kelią. V. Naruševičienė nužudyta tą pačią dieną rytą savo namų tarpduryje šešiais–septyniais šūviais. Manoma, kad ji, nors ir buvo įspėta apie J. Furmanavičiaus nužudymą, susirūpinusi savo dukters saugumu ir visiškai nekreipdama dėmesio į jai gresiantį pavojų, ėjo jos pasitikti iš mokyklos. Plyšyje tarp laiptelių ir namo sienos rastas D. Kedžiui išduotas pistoletas.

D. Kedžio žudynės buvo atskleistos po slaptojo informatoriaus Mindaugo Žalimo liudijimo – jis prisipažino įspėjęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnus apie planuojamus nusikaltimus.

Baudžiamasis kodeksas asmeniui, kuris nužudė du ar daugiau žmonių, numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Šioje byloje šešios J. Furmanavičiaus seserys ir motina Anelė Furmanavičienė yra pripažintos civilinėmis ieškovėmis. Ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo pateikė ir Laimutė Stankūnaitė su tėvais bei Andriaus Ūso tėvai.

L. Stankūnaitė prašo priteisti 100 tūkst., jos tėvai – po 200 tūkst., J. Furmanavičiaus seserys ir motina – po 100 tūkst., A. Ūso tėvai ir našlė - po 75 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Taip pat kaltinamiesiems yra pareikštas ieškinys dėl turtinės žalos atlyginimo – prašoma atlyginti laidojimo išlaidas.

Teismas dar nėra apklausęs L. Stankūnaitės – kadangi ji jau gali būti išvykusi iš šalies, teismas gali ją apklausti nuotoliniu būdu arba tiesiog pagarsins ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Greičiausiai teisme bus pagarsinti ir liudytojos Neringos Venckienės parodymai - Seimo narė nuo Lietuvos teisėsaugos yra pasislėpusi Čikagoje (JAV).