2011 m. spalį Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai gavo informaciją apie Kauno mieste veikiančią grupuotę, užsiimančią vilkikų ir puspriekabių su vertingais kroviniais grobimu Europos Sąjungos valstybėse. Vyriausieji tyrėjai ir pradėjo grupuotės narių stebėjimą.

Kriminalistai buvo atkaklūs

Naudojant specialias vaizdo įrašymo ir stebėjimo priemones buvo stebimi ne tik grupuotės nariai, bet ir jų naudojamas pavogtų vilkikų ir priekabų laikymui skirtas angaras.

Kurį laiką šie veiksmai laukiamų rezultatų nedavė, tačiau pareigūnai buvo atkaklūs. 2011 m. lapkritį buvo užfiksuota, kaip į stebimą angarą įvažiuoja vilkikas „Volvo“ su priekaba, pakrauta metalo kroviniu. Jau vėliau ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad vilkiko kelias iki Kauno buvo ilgas. Vilkikas buvo pagrobtas Belgijoje, priekaba su vertingu metalo kroviniu Vokietijoje, savo ruožtu metalo krovinys buvo parduotas Kauno metalo supirktuvės įmonei, o priekaba - vienam iš pagrobtų priekabų supirkėjų. 

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) tyrėjai, siekdami užfiksuoti kuo daugiau duomenų, turėsiančių reikšmės ikiteisminiam tyrimui, ir nustatyti visus šios gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės narius, tęsė angaro stebėjimą.

2012 m. vasarį buvo užfiksuota, kaip į angarą atvairuojami du, kaip paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, užsienyje pagrobti „Mercedes“ ir „Volvo“ vilkikai su puspriekabėmis, pakrautomis vertingais kroviniais. Vykdant tolimesnį angaro stebėjimą buvo užfiksuota, kaip vienas iš pagrobtų vilkikų išvažiavo iš angaro ir buvo nuvairuotas, siekiant pastarąjį parduoti, į Kėdainius. Siekiant neprarasti reikšmingų įkalčių buvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą ir sulaikyti angare esančius asmenis su pagrobtomis transporto priemonėmis bei kroviniais.

Lietuvos kriminalinės policijos biurui 2012 m. pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl organizuotos grupės padarytų svetimo turto vagysčių, tą pačią dieną sulaikymo operacijos metu viename iš Kauno angarų buvo sulaikyti keturi šios grupuotės dalyviai – A. B., T. B., S. A. ir T. T, o taip pat surastos vogtos transporto priemonės - vilkikas „Volvo“ ir dvi puspriekabės su riešutmedžio kroviniu bei kepsninėmis „Kingstone“.

Gauja buvo ginkluota automatais

Atliekant kratas pas sulaikytuosius buvo rastas didelis arsenalas ginklų ir šaudmenų, kanapių auginimo laboratorija su visa būtina kanapių auginimui įranga. Tyrėjams tapo aišku, jog jie susidūrė su gerai organizuotu nusikalstamu susivienijimu, veikiančiu tarptautiniu mastu. Kratos metu vieno iš nusikalstamo susivienijimo dalyvių namuose, pasitelkus antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnus, buvo rasti du automatai „Kalašnikov“, pistoletas kulkosvaidis „PM-84P“, pistoletas „Walther“, garso slopintuvas, dvi kovinės puolamosios skeveldrinės rankinės granatos ir įvairaus kalibro šoviniai.

Atliekant ikiteisminį tyrimą pavyko nustatyti, kad 2010 metų pradžioje A. B., T. B. ir V. V. organizavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, nuo 2010 m. iki 2012 m. pavasario dalyvavo šio A. B. vadovaujamo susivienijimo veikloje, įtraukę į jo veiklą kitus nusikalstamo susivienijimo dalyvius bei nusikalstamam susivienijimui nepriklausančius asmenis, naudodami suklastotus ir netikrus dokumentus bei transporto priemonių valstybinius numerio ženklus, darė didelės vertės transporto priemonių bei turto vagystes Europos Sąjungos šalyse (Belgija, Vokietija, Danija), gabeno jas į Lietuvos Respubliką, kur parduodavo.

Ikiteisminio tyrimo metu pranešimai apie įtarimus buvo įteikti 33 asmenims, tarp kurių ne tik nusikalstamo susivienijimo dalyviai, bet ir asmenys, supirkinėję vogtus vilkikus, puspriekabes, krovinius, gaminę valstybinius numerius, padirbinėję transporto priemonių dokumentus. Nustatant asmenis, kurie talkino nusikalstamo susivienijimo dalyviams, buvo surastas neteisėtas valstybinių numerių gaminimo „fabrikėlis“, paimta visa būtina įranga ir medžiagos, skirtos gaminti netikrus valstybinius numerius.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo išaiškintos ir ištirtos 163 nusikalstamos veikos, už kurias atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos Baudžiamajame kodekse. Sulaikytiems asmenims inkriminuotas šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimas ir dalyvavimas didelės vertės svetimo turto pagrobime, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas ir realizavimas, transporto priemonės identifikavimo numerių suklastojimas, neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios sprogstamąja medžiaga ir šaudmenimis, neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, bei pastarųjų medžiagų gamybai skirtų įrenginių gaminimas, neteisėtas kanapių auginimas.

BMW variklių pilna puspriekabė

Tyrimo metu buvo nustatyta ir rasta nemažai pavogtų transporto priemonių, krovinių, tarp kurių rasta ir puspriekabė su dideliu kiekiu BMW automobilio variklių, kurie buvo grąžinti teisėtiems savininkams. Ši gerai organizuota nusikalstamo susivienijimo grupuotė savo nusikalstamais veiksmais padarė ne mažiau kaip 7 milijonų litų turtinę žalą užsienio valstybių įmonėms ar privatiems asmenims.

Sėkmingą šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo padarytų nusikaltimų atskleidimą ir ištyrimą lėmė Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėjų darbštumas, atkaklumas ir profesionalūs veiksmais, o taip pat ir glaudus bendradarbiavimas su Belgijos Karalystės teisėsaugos įstaigų atsakingais pareigūnais, kurie ne kartą buvo atvykę į Lietuvą susitikti su tyrimą atliekančiai Biuro pareigūnais aptarti tyrimo planų ir strategijos. Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir jį kontroliavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras ikiteisminio tyrimo medžiagą, kurią sudarė beveik 100 tomų, perdavė nagrinėti teismui.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.