Šių metų sausio 18-ąją Tauragės rajone, Juodpetrių kaime, žaibiškai įvykdyta brangiakailių žvėrelių vagystė, sukrėtusi ir visuomenę, ir tarnyboje daug mačiusius policijos pareigūnus, buvo išaiškinta vos per kelias dienas.

Šio nusikaltimo ištyrimas atskleidžia pareigūnų profesionalumą, pademonstruotą preciziškai analizuojant informaciją, kuri iš pažiūros sunkiai galėtų būti susijusi su įvykdyta nusikalstama veika. Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjų gebėjimas sujungti smulkiausias detales į visumą ir intensyvus informacinių technologijų, kurios ir tapo spąstais nusikaltėliams, naudojimas lėmė tai, jog pustrečio šimto kanadinių audinių užmušę ir pagrobę gerai organizuoti plėšikai buvo sulaikyti su visais įkalčiais.

Įkliuvo dėl netvarkingo automobilio

Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus V. N. pranešimą, kad sausio 18 d. apie 10.50 val. Juodpetrių kaime jis pamatė, jog užmušta ir pagrobta apie 250 kanadinių audinių, laikytų narveliuose, fermoje įrengtose stoginėse. Teritorija, kurioje buvo laikomos audinės, nebuvo saugoma, tačiau aptverta betonine tvora bei apjuosta spygliuota viela.

Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjas Mantas Povilaitis, kuriam buvo pavesta atlikti ikiteisminį tyrimą, nedelsiant atliko išsamią policijos įvykių registre esančios informacijos analizę. Pareigūnui įtarimą sukėlė iš pažiūros su šiuo nusikaltimu nesusijęs ikiteisminis tyrimas, kuris buvo atliekamas dėl to, kad sausio 17 d. apie 23.10 val. patikrinimui sustabdyto automobilio „Audi 100“ vairuotojas D. Č., siekdamas išvengti atsakomybės už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimų (vairavo neprisisegęs saugos diržo, automobilis nebuvo draustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, pasibaigęs valstybinės techninės apžiūros terminas, tamsiuoju paros metu eksploatavo automobilį nešviečiant galiniam dešiniajam gabaritų žibintui) siekdamas išvengti gresiančios administracinės atsakomybės davė 100 litų kyšį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams. Dėl šios nusikalstamos veikos padarymo D. Č. buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Tyrėjas M. Povilaitis, atlikęs papildomą nukentėjusiojo apklausą, netruko išsiaiškinti, kad audinių vagystę turėjo įvykdyti asmenys, tiksliai žinantys kaip elgtis su brangiakailiais žvėreliais, kad į rinką patektų nesugadintas ir nepraradęs vertės kailis.

Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyresnysis tyrėjas Donatas Petraitis, padėjęs kolegai tirti šį nusikaltimą, pasinaudojo informacinėmis technologijomis ir pagal populiarioje paieškos sistemoje rastą informaciją nustatė, kad Lietuvoje veikia keletas juridinių asmenų, užsiimančių audinių veisimu ir prekyba kailiais. Tikrindamas versiją jog už kyšio davimą sulaikytas Kauno rajono gyventojas D. Č. gali būti susijęs su kanadinių audinių vagystę, išsiaiškino, kad pastarojo brolis užsiima brangiakailių žvėrelių auginimu. Nustatytas faktas leido susieti įtariamąjį su minėta vagyste, o įtariamojo automobilio apžiūros rezultatai tik patvirtino pareigūnų versiją. Sulaikytojo automobilyje policijos pareigūnai aptiko pirštinę, analogišką rastai įvykio vietoje. 

Sausio 19 d. D. Č. buvo sulaikytas įtariant jį kanadinių audinių vagyste. Asmens apžiūros metu pas sulaikytąjį buvo rastas ir paimtas mobiliojo ryšio telefonas, gautos šio numerio išklotinės. Tuo pat metu buvo gautos ir vagystės vietoje veikiančių telekomunikacijos bokštų išklotinės. Sulyginus išklotines nustatyta, kad apklausos metu D. Č. pateikė melagingą informaciją apie savo buvimo vietą nusikaltimo metu. Apklausiamas jis nurodė, jog važiavo iš Kauno rajono į Pagėgius ir atgal, tačiau, remiantis išklotinių duomenimis, įvykio vietoje išbuvo maždaug 2 valandas.

Bendrininkus išdavė telefonai

Tą pačią dieną buvo gautos su D. Č. bendravusių asmenų abonentinių numerių išklotinės, nustatytas vienas abonentinio numerio naudotojas. Gavus pastarojo išklotines, nustatyti dar trys abonentiniai numeriai, kurie veikė įvykio vietoje ir bendravo su jau išaiškinto numerio naudotoju. Bendradarbiaujant su Mažeikių kriminalinės policijos pareigūnais, netrukus pavyko nustatyti ir kitų vagystėje dalyvavusių asmenų tapatybes – keturis Mažeikių rajono gyventojus. Dar tą pačią dieną, vadovaudamiesi įtariamųjų namuose atliktų patikrinimų metu surinkta informacija, policijos pareigūnai surengė pasalą, kuri juos atvedė iki kiek toliau nuo įvykio vietos sniege užkastų audinių gaišenų. Pasekę vieno iš įtariamųjų vairuojamą automobilį, pareigūnai surinko nenuginčijamų įrodymų - atskleidė vietą, kurioje buvo užkastos brangiakailių žvėrelių gaišenos bei visi vagystei įvykdyti pasitelkti įrankiai.

Operatyvių pareigūnų veiksmų dėka, įtariamieji, sulaikyti su rastais įkalčiais, pripažino įvykdę vagystę, kurios organizatoriumi nurodė D. Č., pažadėjusį už vieną kanadinę audinę sumokėti po 7 eurus (maždaug po 25 litus). Nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas iki pačių smulkiausių detalių, kiekvienas iš įtariamųjų turėjo jam paskirtas užduotis, iš anksto buvo pasirūpinta vagystei įvykdyti reikalinga įranga ir priemonėmis. Patekimui į teritoriją, kurioje buvo auginami brangiakailiai žvėreliai, D. Č. panaudojo kopėčias, žirkles spygliuotai vielai perkirpti, maišus negyvoms audinėms gabenti. Pneumatiniais šautuvais nurodė šaudyti žvėrelius, o kad šie priartėjus neįkąstų, pasirūpino specialiomis pirštinėmis.

Nepaisant duomenų, kuriuos pareigūnai kruopščiai surinko siekdami įrodyti įtariamojo kaltę, pastarasis visų apklausų metu savo kaltės nepripažino, kategoriškai neigė visus įtarimus. Kiti keturi įtariamieji apklausų metu nurodė, kad D. Č. besirengiant vagystei parodė, kur yra žvėrelių auginimo ferma, kiekvienam iš jų davė tikslius nurodymus.

Viso vos per dvi valandas gerai organizuoti vagys nužudė ir pagrobė 207 kanadinių audinių pateles, kurių vienos vertė rinkoje siekia daugiau nei 400 litų bei 40 kanadinių audinių patinėlių, kurių vienas įkainojamas bemaž 500 litų. Dėl įvykdytos brangiakailių žvėrelių vagystės, nukentėjusysis patyrė 174 930,58 litų žalą.

Sausio 25 d. D. Č. paskirta kardomoji priemonė – suėmimas, kitiems keturiems įtariamiesiems – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Brutali didelės vertės turto vagystė iš žvėrelių auginimo fermos vos per penkias dienas buvo išaiškinta dėl operatyviai atliktų policijos pareigūnų veiksmų. 

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.