Zarasų rajono policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus specialistui Vytautui Šakaliui, tyrėjui Daliui Gaidžiui ir tyrėjui Vladui Matuliui 2012 metų pabaigoje į akiratį pateko iš Lietuvos pajūrio kilusių ir į Zarasų rajoną, Antazavės seniūniją atvykusių bei ten apsigyvenusių asmenų grupė. Pareigūnams kilo įtarimų, kad sodyboje prie ežero apsigyvenę atvykėliai gali neteisėtai auginti kanapes.

Pradėjus rinkti duomenys (tame tarpe ir kriminalinės žvalgybos pagalba) buvo nustatyta, kad atvykėliai vengia bendrauti su kaimynais, yra uždari, aptvertoje sodybos teritorijoje laiko kelis šunis, suvartoja didelius kiekius elektros energijos.

Po daugiau nei pusės metų kruopštaus darbo, bemiegių naktų, šių metų liepos paskutinę dieną, ryte, V. Šakalys, D. Gaidys ir V. Matulis, talkinant Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, atliko kratą atvykėlių sodyboje.

Atliekant kratą pareigūnai aptiko du šiltnamius su vazonuose augančiomis kanapėmis. Netoliese buvo rastas moderniai įrengtas rūsys, kuriame sodybos šeimininkai buvo įrengę kanapių auginimo laboratoriją. Maždaug 40 kvadratinių metrų plotą užimančiuose požeminiuose kambariuose buvo eilėmis surikiuoti vazonai, kuriuose vešėjo gerai prižiūrimos kanapės. Rūsio temperatūra ir oro drėgnumas buvo valdomi nuotoliniu būdu iš gyvenamojo namo. Kratos metu buvo paimti 199 vnt. (apie 100 kilogramų) kanapių stiebų su šakomis ir lapais, rastos svarstyklės, įranga, skirta kvaišinantiems augalams auginti. 

Kratos metu sodyboje buvo sulaikytas aukštąjį fizikos mokslų išsilavinimą turintis A. Š. ir jo sūnus A. Š. Sūnus anksčiau buvo teistas už vagystes, sukčiavimus, viešosios tvarkos pažeidimus, neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis, prekybą žmonėmis. Atlikęs bausmę jis 2013-ųjų sausio pradžioje atvyko gyventi pas tėvą.

Abiems vyrams pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir neteisėto kanapių auginimo Zarasų rajono apylinkės teismas įtariamiesiems paskyrė kardomąsias priemones – suėmimus 3 mėnesiams.

Po kratos įtarimai buvo pareikšti ir sodybos savininkei A. N., kuriai paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Šiuo metu ikiteisminis tyrimas nebaigtas. Gavus specialisto išvadas, patvirtinančias, kad surastų kanapių kiekis yra labai didelis (pagal įstatymus, labai dideliu kanapių kiekiu laikoma 2,5 kg), kvaišalus auginusiems sodybos gyventojams grės laisvės atėmimo bausmės nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.