Tyrimas pradėtas nuo žinios apie parduotą 17-metę

Pernai Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) vyriausiasis tyrėjas Justinas Kuzmickas gavo kriminalinės žvalgybos duomenų apie 2009 metais iš Kupiškio rajono išvežtą ir prostitucijos tikslais parduotą nepilnametę. Tai buvo maža viltis užčiuopti siūlo galą.

J. Kuzmickas žinojo, kad tuo metu išnaudojama 17-metė buvo iš socialiai pažeidžiamos aplinkos. Paaiškėjo, kad ji buvo išvežta į Nyderlandų Karalystę, ten laikyta slaptame bute ir versta teikti seksualines paslaugas. Nors mergina pabėgo ir grįžo į Lietuvą, ji negalėjo atsakyti į klausimus apie ją išvežusius, prievarta laikiusius ir vertusius dirbti asmenis, negalėjo apibūdinti konspiracinio buto vietos, negalėjo prisiminti, kas ją užverbavo.

Išanalizavęs gautą mažai vilčių teikiančią informaciją, J. Kuzmickas inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pirkimo arba pardavimo. Ikiteisminį tyrimą atlikti pavesta ONTB 4-ojo skyriaus viršininkui Evaldui Bložei, kontroliuoti patikėta Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorei Nidai Grunskienei. Kartu dirbo labiausiai patyrę ONTB pareigūnai.

Tikrinant įvairias versijas ir ieškant užuominų apie merginą pardavusius asmenis, stigo informacijos. Žinota, kad merginą išvežę asmenys, maskuodami tapatybę, prisistatinėjo išgalvotais vardais. J. Kuzmickas vis apklausdavo asmenis, galėjusius padėti tiriant bylą. Analizuodamas duomenis apie prieš trejus metus vykusį nusikaltimą ir naujausią surinktą informaciją, jis nustatė vieno merginą verbavusio asmens tapatybę.

Prieš išveždami „patikrino prekes“ - išprievartavo

Paaiškėjo, kad Kupiškio miesto gyventojas, siejamas su Kupiškyje veikiančia nusikalstama grupuote, nė karto neteistas K. M., gimęs 1981 m., sukūręs simpatiško žmogaus įvaizdį. Jis apsimetė 17-metės draugu, pelnė jos palankumą ir, žadėdamas lengvą ir pinigingą gyvenimą, organizavo jos išvažiavimą į užsienį. Dar Lietuvoje mergina buvo uždaryta ir prievarta laikoma slaptame bute, nuolat vežama iš vienos vietos į kitą, kad nesiorientuotų, kur yra. Viename konspiracinių butų ji sutiko likimo seserį – 16-metę Anykščių rajono gyventoją.

Atliekant tyrimą, ieškota asmenų, nors ką žinančių apie 16-metės išvežimo aplinkybes. Apklausus gausų būrį liudytojų, nustatyta, kad iki šiol neteistas Anykščių miesto gyventojas A. N., gimęs 1978 m., analogišku būdu – apsimesdamas nepilnametės draugu – užverbavo patiklią merginą.

Anykštėnas auką pristatė į vieną iš slaptų butų ir perdavė kito įtariamojo „globai“.

Dabar jau dvi merginas prekeiviai pradėjo ruošti kelionei į užsienį, pakeitė išvaizdą – perrengė naujais drabužiais, pakeitė plaukų spalvą ir šukuosenas, pagamino suklastotus asmens dokumentus. Norėdami išvengti kontakto su aplinkiniais, jie merginas laikė beveik negyvenamuose daugiabučiuose namuose. Merginas, prieš išvežant į užsienį, „išbandė“ grupuotės lyderiai – prievartaudami įsitikino, kad bus tinkamos. Vėliau suplanuotu maršrutu po vieną išgabeno į Nyderlandų Karalystę.

Vadeivos maudėsi prabangoje

ONTB pareigūnai slaptai sprendė nusikaltimo galvosūkį. Stebėdami, kaip tuo metu laisvėje buvę nusikaltėliai mėgaujasi prabangiu gyvenimu, išlaidaudami užsienio kurortuose ir pirkdami brangius automobilius, nekilnojamąjį turtą, pareigūnai nustatė grupuotės lyderius R. V. ir D. V.

Sulaikius pirmuosius įtariamuosius, nukentėjusiųjų pagausėjo iki šešių. Jos verbuotos visoje Lietuvoje. Išvengti priverstinio darbo, teikiant seksualines paslaugas, buvo neįmanoma – įtariamieji smurtavo ir naudojo psichinę prievartą. Kiekviena mergina per 3–4 mėnesius uždirbdavo daugiau nei 40 tūkstančių eurų, iš kurių joms buvo sumokėta po mažiau nei 200 litų. 

Atkūrę įvykių seką ir apklausę daugybę liudytojų, pareigūnai sudėliojo tikslius kelionių maršrutus, nustatė slaptus butus, kuriuose laikytos merginos, išanalizavo verbavimo ypatybes ir galutinai patvirtino duomenis apie pavojingiausos bendrininkavimo formos – organizuotos nusikalstamos grupuotės (ONG) – branduolį su aiškiais lyderiais. Kruopščiu ir nenuilstamu pareigūnų darbu pavyko įrodyti ONG narių tarpusavio ryšius: ilgalaikis nuolatinis bendravimas, bendri pobūviai, vestuvės, vaikų krikštynos ir pan. 

Sulaikant gaujos lyderius, nustačius tikslius adresus ir pinigų srautus Nyderlandų Karalystėje, pareigūnai J. Kuzmickas ir E. Bložė jau žinojo apie įtariamųjų ne tik prekybos žmonėmis, bet ir narkotikų platinimo veiklą. 

Heroino platintojo lavonas rastas Vokietijoje

J. Kuzmickas nustatė, kad minėta grupuotė nuo 2002 m. stambiu mastu platino narkotikus Vokietijos Federacinėje Respublikoje. ONG nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis: vieni ieškodavo socialiai pažeidžiamų asmenų ir juos siųsdavo į Vokietiją, kiti – aukštesnieji – juos pasitikdavo ir prižiūrėdavo. Į Vokietiją atsiųsti asmenys būdavo paverčiami „keliaujančiais dileriais“, kurie priverstinai platino heroiną.

Aukštesnę padėtį užimantys grupuotės nariai slėpdavo asmens duomenis, prisistatydavo išgalvotomis pravardėmis, naudojosi suklastotais asmens dokumentais. ONG lyderiai veikė ypač slaptai: nebendraudavo telefonu, nurodymus duodavo tik asmeniškai ir tik patikimam grupuotės nariui. Visi organizuoti sandėriai, tiek narkotikų platinimas, tiek prekyba žmonėmis, vyko tik grynaisiais pinigais.

Vyriausiojo tyrėjo J. Kuzmicko pastangomis nustatytas asmuo, kuris grupuotės nario, verbuotojo, buvo išsiųstas į Vokietiją, kur turėjo platinti narkotikus. Priverstiniu narkotikų platintoju turėjęs tapti lietuvis rastas žiauriai nužudytas Vokietijoje, miške netoli greitkelio.

J. Kuzmicko iniciatyva buvo pradėtas tarptautinis bendradarbiavimas su Vokietijos policija. Vokietijos pareigūnai patvirtino nužudyto lietuvio tapatybę, tačiau pabrėžė, kad ši nužudymo byla tamsi – įtariamųjų nėra. Į tolesnį tarptautinį bendradarbiavimą įsitraukė ir Panevėžio, ir vieno Vokietijos miesto prokurorai. 

Gaujoje - 27 nariai

2013 m. ONG lyderiui D. V., gimusiam 1976 m., kuris iki šios bylos nebuvo teistas, ONTB pareigūnai pareiškė įtarimus įkūrus nusikalstamą susivienijimą ir jam vadovavus. Tas, kas organizavo nusikalstamą susivienijimą arba jam vadovavo, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.

Atliekant tyrimą, identifikuoti 27 grupuotės nariai, kuriems pareikšti įtarimai dėl vaiko pirkimo arba pardavimo, prekybos žmonėmis, išžaginimų ir narkotinių medžiagų platinimo labai dideliais kiekiais. Neabejojama, kad nusikalstamo susivienijimo, sujungusio Panevėžio, Kupiškio, Mažeikių, Druskininkų ir Šilutės nusikaltėlius į bendrą gaują, nariams įtarimų daugės. Šiuo metu byla yra 20 tomų, ir vis aiškėja naujų aplinkybių. ONG pajamos viršija 1,5 mln. eurų, o sulaikymo metu turėto dar neišplatinto heroino kiekiai skaičiuojami kilogramais.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.