Mažeikių rajono policijos komisariate šių metų vasario 2 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl netikrų litų pagaminimo, jų laikymo ir realizavimo. Šį nusikaltimą pradėjo tirti tyrėjas N. Kontenis.

Tyrimo metu versijų buvo daug. Padirbti pinigai pasirodė turguje, kur daug žmonių, vieni perka, kiti parduoda, įdėmiai gaunamų pinigų neapžiūri, todėl čia lengvai buvo platinami netikri pinigai. Tyrimo metu buvo organizuojamos prevencinės priemonės „Turgus“, bandoma nustatyti asmenis, kurie platina netikras 10, 20, 50 litų nominalo kupiūras. Netrukus padirbti pinigai pasklido po visą miestą ir kas kelios dienos buvo pradedami vis nauji ikiteisminiai tyrimai dėl netikrų pinigų platinimo.

Gauta pirminė kriminalinės žvalgybos informacija buvo labai nekonkreti, tačiau buvo nustatytas įtartinų asmenų ratas. Tyrėjas N. Kontenis rinko bet kokią informaciją apie minėtus nusikaltimus, ją analizavo ir tikrino, o taip pat peržiūrėjo 2012 metais pradėtus ikiteisminius tyrimus, surinktus įrodymus, lygino kupiūrų numerius, jų pagaminimo būdus ir nustatė, kad tai galimai tų pačių asmenų įvykdyti nusikaltimai.

Prevencinių priemonių atlikimo metu, pinigų platinimo atvejų laikinai nebebuvo užregistruojama. Tačiau intensyvaus darbo dėka buvo gauta informacija apie tai, kad vienas asmuo bandė daugiabučių namo parduotuvėlėje atsiskaityti netikra 20 litų kupiūra, tačiau pardavėjai supratus, kad kupiūra netikra, pasišalino.

Pareigūnas, apklausęs pardavėją, nieko nelaukdamas apsilankė visose tokio pobūdžio parduotuvėlėse, kalbėjo su pardavėjomis, savininkais, pateikė aprašymus asmens, kuris galimai realizuoja netikrus pinigus, apsikeitė telefono numeriais ir laukė informacijos iš minėtų parduotuvių.

Netrukus pareigūnas sulaukė skambučio, kad buvo atėjęs asmuo, įsigijo prekių ir bandė atsiskaityti netikra 20 litų kupiūra. Pardavėjai bandant paimti banknotą, įtariamasis bandė jį išplėšti ir kupiūrą suplėšė. „Pirkėjas“ pabėgo.

Tyrėjui apklausiant pardavėją, į parduotuvę atvyko tos parduotuvėlės savininkas ir, sužinojęs apie įvykį, pareigūnui pareiškė, jog išvakarėse įrengė vaizdo kamerą, tačiau nespėjo apie tai informuoti. Pareigūnas iš parduotuvės grįžo „kaip ant sparnų“, kadangi iš filmuotos medžiagos atpažino įtariamąjį.

Kriminalinės policijos skyriaus (KPS) tyrėjas N. Kontenis apie atliktą darbą informavo savo viršininką Mindaugą Jaremčiuką, kuris tolimesniam tyrimui bylą perdavė tyrėjai Ingridai Baužytei. KPS viršininkas su pareigūnais aptarė veiksmų planą, numatė priemones bei nurodė jas vykdyti. N. Kontenis toliau kriminalinės žvalgybos metodais rinko informaciją, o tyrėja I. Baužytė atlikinėjo procesinius veiksmus.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vasario 27 d. apie 6.30 val. įtariamieji turi vykti į Telšių rajoną, po to į Klaipėdos rajoną, todėl buvo nuspręsta asmenis sulaikyti išvykstant. Buvo pagrindo manyti, kad sulaikymo metu pas juos bus surasti netikri banknotai.

Apie 7 val. buvo sulaikyti R. G., K. L. ir G. L., važiavę automobiliu „Opel Vectra“. Tačiau atliekant asmenų bei transporto priemonės apžiūrą netikrų pinigų nerasta.

Atliekant kratą R.G. nuomojamame bute rasta viena galimai padirbta 20 litų kupiūra. Kriminalinės žvalgybos metodų pagalba nustatyta, kad R. G. yra tas asmuo, kuris gamina netikrus banknotus ir kitiems asmenims juos duoda platinti bei pats veža į aplinkinius rajonus platinimui.

Buvo nustatyta, kad šis asmuo nuomojasi rūsį. Jame kratos metu rasta: 5 lapai, ant kurių rašaliniu spausdintuvu atspausdinti 8 vnt. 50 litų nominalo banknotų su vienodu serijos numeriu (dar nesukarpyti), daugiafunkcinis spausdintuvas „Epson Stylus SX415“.

Pagrindinis įtariamasis R. G. dėl jam pateiktų įtarimų neprisipažino, tačiau kiti du įtariamieji savo kaltės neneigė, dviem įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė - suėmimas. Po 1 mėn. suėmimo pagrindinis įtariamasis sutiko prisipažinti ir padėti atskleisti visus padarytus nusikaltimus.

Mažeikių mieste netikri pinigai buvo paleisti į apyvartą ir pradėti ikiteisminiai tyrimai 22 bylose. Kadangi buvo surinkta daug informacijos, jog minėti įtariamieji platino netikrus pinigus visoje Šiaurės Lietuvoje, todėl buvo informuoti kitų miestų pareigūnai - buvo gauta 13 bylų iš Telšių, Kretingos, Tauragės, Šiaulių rajonų.

Įtariamieji prisipažįsta, ekspertų išvadose patvirtinta, jog visi padirbti banknotai pagaminti tuo pačiu būdu ir tuo pačiu spausdintuvu, kuris buvo rastas kratos metu. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių r. policijos komisariato KPS tyrėjų N. Kontenio ir I. Baužytės kruopščiu, profesionaliu darbu atskleisti 35 nusikaltimai. 

Minėti tyrėjai dar atskleidė ir perdavė Latvijos pareigūnams informaciją, kuri pasitvirtino, jog minėti įtariamieji taip pat gamino ir į apyvartą paleido (nežinomas tikslus kiekis) Latvijos latų banknotus.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.