Ypatingo atsargumo nusikaltėlis

Kauno pareigūnai atskleidė narkotikų gamintojus, nepaisant itin atsargaus, konspiratyvaus įtariamųjų elgesio. Šių metų gegužės mėnesį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai nutraukė kauniečio N. Š. suburtos organizuotos grupės, kuri gamino ir platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, veiklą.

2012 m. pradžioje pareigūnai gavo kriminalinės žvalgybos informaciją apie vieną, anksčiau policijai nežinomą, kaunietį, galimai susijusį su narkotikų versle dalyvaujančiais asmenimis. Jo duomenys nebuvo žinomi, tik jo apytikslė gyvenamoji vieta ir telefono numeris. Pritaikius kriminalinės žvalgybos veiksmus, buvo nustatytas įtariamasis N. Š.

Pradėję domėtis įtariamuoju, pareigūnai iš karto atkreipė dėmesį į jo ypatingai atsargų ir konspiratyvų elgesį. Atvykęs prie kokio nors objekto, ar tai būtų įstaiga, ar kitų žmonių gyvenamosios vietos, savo automobilį pastatydavo gerokai toliau, o į vietą eidavo pėsčiomis. Važiuodavo skirtingais maršrutais, be to, nuolat kontroliuodavo iš paskos važiuojančius automobilius. Atvykęs sutartu adresu, niekada iš karto neidavo į reikiamą vietą, tačiau pirmiausia užeidavo į greta esančias laiptines, stebėdavo stovinčias transporto priemones. Kilus įtarimui, eidavo pasitikrinti, kas jose sėdi, paprastai užmegzdamas trumpą neutralų pokalbį. Su bendrininkais susitikimai vykdavo iš anksto nesitariant.

Dėl tokių atsargumo priemonių buvo ypač sunku nustatyti įtariamojo naudojamas patalpas, kur galėjo būti gaminamos, sandėliuojamos ir perkraunamos narkotinės medžiagos. Tačiau pareigūnams pavyko atsekti vieną iš Kaune esančių garažų bendrijų. Nepertraukiamas šios vietos stebėjimas buvo būtinas. Pareigūnas po vienos iš daugelio naktų stebint vietovę, atkreipė dėmesį į sniege matomus, iš ankstesnių sekimų pažįstamus, batų pėdsakus. Sekdamas šiais pėdsakais, jis nustatė garažą, kurį patikrinus, rastos įvairios cheminės medžiagos bei įranga, įrodanti galimą psichotropinių medžiagų gamybą. Įsitikinta, kad tyrimas vykdomas teisinga linkme.

Policija apsupo atokią sodybą

Stebint garažą, paaiškėjo, kad čia buvo vykdoma tik pirminė narkotikų gamybos stadija, todėl pareigūnai turėjo nustatyti vietą, kur gamybos procesas būdavo baigiamas.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo Kauno rajone, Berlainių kaime esanti nuošali sodyba.

Tyrimo metu pareigūnai stebėjo ypatingai konspiratyvų N. Š. elgesį ne tik slapstantis nuo pareigūnų, bet ir pedantiškai slepiant visus gamybos pėdsakus: kiekvienas daiktas po gamybos būdavo kruopščiai išplaunamas, pašalinant visus žmogaus biologinius pėdsakus ir cheminių medžiagų likučius, patalpos išvalomos, likę daiktai sudėliojami taip, jog atrodytų, kad jokia veikla nebuvo vykdoma. Nepanaudotos medžiagos bei įranga, kartu su pagamintu produktu surenkamos ir grąžinamos į sandėliavimo vietą garaže, likučiai sudeginami sodyboje.

Nepaisant visų atsargumo priemonių, kurių ėmėsi įtariamieji, organizuotus nusikaltimus tiriantys pareigūnai tiksliai nustatė visus psichotropinių medžiagų gamybos proceso etapus ir pagrindinius šioje veikloje dalyvaujančius asmenis: Kaune esančiame garaže pagaminta medžiaga bei įranga buvo gabenama į sodybą Kauno rajone, šiuos veiksmus atlikdavo praktiškai tik vienas N. Š.

Sodyboje, panaudojus pirmines medžiagas, buvo gaunamas galutinis produktas – metamfetaminas. Šiame gamybos procese jau dalyvaudavo ir kiti nusikaltimo bendrininkai.

Gegužės 25 d. sodyboje, Berlainių kaime, surengta įtariamųjų N. Š., K. L. ir D. Š. sulaikymo operacija. Kratų metu Kaune esančiame garaže buvo rasti pagaminti milteliai bei apie 250 litrų skystos žaliavos. Be to, pas dar vieną įtariamąjį, gyvenantį Raudondvario kaime (Kauno r.), rastas presas bei į briketus supakuoti milteliai, supakuota augalinės kilmės medžiaga, galimai, kanapės.

Rasti įrodymai patvirtino, jog pagal turėtas galimybes ir įtariamųjų turėtų cheminių medžiagų kiekį, minėtos grupuotės nariai galėjo pagaminti apie 250 kilogramų psichotropinės medžiagos – metamfetamino, kurio didmeninė vertė nelegalioje apyvartoje būtų apie 2 mln. litų.

Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Už šias veikas numatytas laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų. 

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.