Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus (APGTS) pareigūnai kartu su Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroru artimiausiu metu teisminiam nagrinėjimui perduos baudžiamąją bylą, kurioje trys Plungės rajono gyventojai įtariami penkiomis automobilių vagystėmis skirtingose Lietuvos vietose.

Tyrimo metu nustatyta, kad plungiškiai V. Z., G. M. bei G. S. pavogė penkis automobilius - „Volvo S60“ Jonavoje, „VW Passat“ Kelmėje, „Peugeot 407“ Klaipėdoje ir „Mercedes-Benz“ bei „VW Passat“ Šiauliuose. Aktyvūs tyrimo veiksmai šioje byloje prasidėjo tuomet, kai Šiaulių mieste vienas po kito analogišku būdu buvo pavogti du automobiliai. Abu šie automobiliai buvo angliško tipo (vairas dešinėje) ir savininkai juos buvo ką tik įsigiję pagal skelbimus interneto portaluose.

Nusikaltimai buvo įvykdyti „švariai“ ir jokių pėdsakų bei įrodymų įvykių vietose nebuvo palikta. Buvo iškeltos kelios nusikaltimo įvykdymo versijos. Viena iš jų - vagystes galėjo įvykdyti automobilius pardavę asmenys. Tačiau telefonai, nurodyti skelbimuose, buvo išjungti, skelbimai ištrinti iš interneto portalų.

Prasidėjo aktyvus kriminalistų darbas. Aktyviai bendraujant su kolegomis iš kitų miestų paaiškėjo, kad analogiškos vagystės buvo įvykdytos ir kituose Lietuvos miestuose. Kolegos netgi nurodė vieną asmenį, kuris galėjo būti susijęs su šiomis vagystėmis. APGTS tyrėjai ėmėsi rinkti informaciją apie šį asmenį. Greitai paaiškėjo kelių asmenų ratas, kurie ir galėjo būti penkių nusikaltimų vykdytojais.

Pareigūnams kruopščiai analizuojant gaunamą informaciją, pavyko sužinoti labai įdomų faktą - minimi asmenys naudojo elektroninius įrenginius savo galimai nusikalstamoms veikoms vykdyti. Buvo įtarta, kad prieš parduodami automobilius jie įmontuodavo šiuos įrenginius į mašinas ir po to galėdavo lengvai nustatyti, kur automobilis yra. Tačiau tai buvo tiktai tyrėjų iškelta versija, o nusikaltimui įrodyti reikėjo konkrečių faktų. Pareigūnams teko perprasti technines subtilybes, tam kad būtų galima surinkti reikiamus įrodymus. Kantrybė ir užsispyrimas netrukus atsipirko su kaupu. Pareigūnai, panaudoję sumanumą ir įgytas žinias technikos naujovių srityje, pradėjo rinkti įrodymus.

Pradėta laukti kito šių asmenų nusikaltimo, pasirengta sulaikymo operacijai. Dėl pasikeitusių aplinkybių buvo nuspręsta pagreitinti įtariamųjų sulaikymą. Atlikus kratas, įtariamieji V. Z., G. M. bei G. S. buvo sulaikyti, vėliau teismo suimti ilgesniam laikui. Nors duomenų buvo surinkta gana daug, tačiau, prokuroro nuomone, vis tik jų buvo ne visiškai pakankama, kad byla būtų perduota teisminiam nagrinėjimui.

Ruošiantis apklausoms, buvo apgalvota kiekviena detalė, kruopščiai apmąstytas kiekvienas užduodamas klausimas, galimi įtariamųjų atsakymai ir jų pateikiamos versijos. Ir įtariamieji vienas po kito prisipažino įvykdę inkriminuojamas nusikaltimus.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro APGTS pareigūnų sumanumo, kruopštumo ir profesionalumo dėka pavojinga, nusikaltimus įvairiuose Lietuvos vietose vykdžiusi asmenų grupė bus teisiama.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.