Maža to, jeigu nuogąstavimais apie galimai padarytą pažeidimą ar nusikaltimą pasidalinusio žmogaus informacija nepasitvirtins, jis gali būti patrauktas baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn.

„Skambučiai anoniminiu telefonu yra nebaustini, tačiau toks telefono numeris ir skambinančiojo anonimiškumo garantavimas skirtas pranešti apie tikrovę atitinkančius, realius teisės pažeidimus, padarytas ar daromas nusikalstamas veikas, ir neatleidžia nuo atsakomybės už žinomai melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą“, – Vilniaus apygardos teismui nurodė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Tokį pareiškimą pareigūnai pateikė vienos vilnietės, kuri du kartus policijos anoniminiu telefonu melagingai pranešė, jog kaimynai verda naminukę, byloje.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad moteris yra pagrįstai nubausta 300 litų bauda už melagingos informacijos pateikimą.

Vilnietei administracinio teisės pažeidimo protokolas buvo surašytas dėl to, kad ji sausio 26 d. policijai pranešė, jog jos gyvenamajame daugiabutyje yra „nuolat verdama naminė degtinė“, kovo 7 d. ji vėl nurodė, jog „ilgą laiką verdama naminė degtinė“, o kovo 12-ąją pareiškė, kad „iš buto leidžiamos nenustatytos kilmės nuodingos dujos per radiatorius ir rozetes“.

Po 5 d. ji vėl pranešė apie gaminamą naminę degtinę, o gegužės 15 ir birželio 28 d. paskambino policijos pasitikėjimo telefonu ir vėl pranešė apie „naminukės“ gamyba. Pasak policijos, patikrinus informaciją, pranešimai nepasitvirtino.

Atsakomybėn patraukta moteris teisme piktinosi, kad „kiek besikreipia į policiją, tačiau tai neduoda rezultatų“. Ji taip pat stebėjosi, kad atsakomybėn yra patraukta dėl to, jog skambino anoniminiu telefonu.

„Šie skambučiai yra nebaustini, nes visuomenė, matydama pažeidimus, turi padėti policijai“, – buvo įsitikinusi moteris.

Vilniaus miesto Penktojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnai su tokia moters pozicija nesutiko ir nurodė, kad ji ne kartą kreipėsi į policiją skųsdama savo kaimynus – per metus gauta net 18 pranešimų tais pačiais motyvais.

Pasak pareigūnų, informacija buvo tikrinama, tačiau niekada nepasitvirtino – nerasta jokios įrangos, kuri būtų skirta ar pritaikyta namų gamybos alkoholiui gaminti.

„Bendraudama su policijos nuovados pareigūnais moteris yra sakiusi, kad nenurims ir rašys pareiškimus tol, kol po jos butu esančiame bute niekas negyvens“, – policijos pareigūnai mano, kad tokios faktinės aplinkybės leidžia daryti išvadą, jog moteris piktybiškai melagingai praneša policijai apie bute neva daromus pažeidimus.

Tokiai pareigūnų pozicijai pritaręs teismas pabrėžė, kad vilnietei inkriminuojamas pažeidimas gali būti padaromas tik tyčia – suvokiant, jog specialiųjų tarnybų pagalba yra nereikalinga.

Teismas taip pat pabrėžė, kad žmonių, skambinančių anoniminiu pasitikėjimo telefonu, anonimiškumo garantavimas yra skirtas pranešti apie tikrovę atitinkančius, realius teisės pažeidimus, padarytas ar daromas nusikalstamas veikas, ir neatleidžia nuo atsakomybės už žinomai melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą.