Vakar sostinės pareigūnai ir Panevėžio kriminalinė policija netoli Panevėžio vandenvalos įrenginių, esančių netoli Berčiūnų, atkasė dviejų žmonių palaikus. Manoma, jog tai "tulpinių" gaujos narių 26 metų Giedriaus Liubarto bei 27 metų Egidijaus Bučio lavonai. Tai tiksliai turėtų paaiškėti po ekspertizės, nes kūnai gerokai suirę ir išoriškai jų atpažinti neįmanoma.

Neatmetama, jog vienas rastų nužudytųjų gali būti ir tos pačios gaujos narys 33 metų Andrius Andrušaitis. Tačiau tuo verčia abejoti viena detalė. A.Andrušaitis buvo aukštesnio rango "tulpinis" nei G.Liubartas ar E.Bučys. Todėl nusikaltimo prieš tris mažeikiškius organizatoriai greičiausiai susidorojo su mažą autoritetą turinčiais E.Bučiu bei G.Liubartu.

Šių trijų panevėžiečių imta ieškoti jau pernai liepą, tuoj po G.Kiesaus ir jo bendrakeleivių dingimo. Ketvirtasis įtariamasis - 35 metų "tulpinis" Romualdas Čeponis - šių metų gegužę buvo patekęs į policijos pasalą, tačiau pasipriešino ginklu ir buvo nušautas.

Šią bylą tiriantys Policijos departamento Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos antrosios valdybos pareigūnai tikisi, jog įvykęs lūžis trijų mažeikiškių dingimo byloje atskleis ir kitus nusikaltimus. Dabar jau aiškėja, kad G.Kiesus ir jo bendrakeleiviai tapo ne pinigų ištroškusių nusikaltėlių aukomis.

Buvęs "Mažeikių naftos" vadovas būtų atidavęs visus pinigus už savo ir sūnaus gyvybę. Tačiau nusikaltėliams svarbiausia buvo atsikratyti G.Kiesaus kaip pavojingiausio liudytojo "Mažeikių naftos" grobstymo byloje. Manoma, kad į Kiesų sąskaitas bankuose buvo įsibrauta tik dėl akių, norint suklaidinti tardytojus.

Manoma, jog žiaurumu garsėjančios "tulpinių" gaujos aukomis galėjo tapti keliolika žmonių. Tarp jų yra ir verslininkų, ir nusikaltėlių bendrininkų. Visi jie iki šiol buvo laikomi dingusiais be žinios.

Prokuratūros ir policijos pareigūnai numano, kur yra dar keliolikos žmonių kapavietės. Gaujos aukos užkastos skirtingose vietose, tačiau nelabai toli viena nuo kitos. Dabar visos šios kapavietės yra tikslinamos.

Tikėtina, kad "tulpinių" nusikaltimus narpliojantiems pareigūnams talkina vienas sulaikytų gaujos narių, kuris papasakojo įvairių nužudymų aplinkybes ir parodė gaujos aukų kapavietes. Už tai šiam asmeniui galėjo būti pažadėta įvairių nuolaidų baudžiamojoje byloje.

Prieš kelias dienas netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, šalia Ėriškių gyvenvietės, buvo surasti užkasti trijų žmonių lavonai. Netoli kapavietės yra vadinamasis "tulpinių" dvaras - buvusi kolūkio pirtis.

Kūnai buvo be galvų, tačiau neabejojama, jog tai pernai liepos 6-ąją dingęs buvęs "Mažeikių naftos" vadovas 45 metų G.Kiesus, 20 metų jo sūnus Valdas bei 38 metų vairuotojas A.Galminas. Vakar šią kapavietę aplankė "Lukoil Baltija" vadovas Ivanas Paleičikas su žmona.

Mažeikiškių palaikai perduoti Teismo medicinos instituto ekspertams. Nužudytųjų galvos iki šiol nesurastos.