Metų seklys 2013

DELFI tęsia tradicinį konkursą „Metų seklys“. Policijos departamente šis konkursas vyksta jau 20 metų, nuo 1993-iųjų. Apskričių vyriausieji policijos komisariatai departamentui kasmet pateikia rezonansinių bylų tyrimų aprašymus, o nuo praėjusių metų su konkursui pateiktomis istorijomis gali susipažinti ir DELFI skaitytojai. 

Kai kurios šios istorijos jau būna aprašytos žiniasklaidoje, tačiau konkursui bylų tyrimų aprašymus pateikia patys kriminalistai, tiesiogiai dirbę su aukomis ir įtariamaisiais, apklausinėję liudytojus, darę kratas, tūnoję pasalose.

Naujienų portalas DELFI, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, pradeda rezonansinių bylų, kurių tyrimai užbaigti 2013 m., ciklą. Rugsėjo-spalio mėnesiais pateiksime Jūsų vertinimui policijos pateiktus bylų aprašymus, o Jūs, mieli mūsų skaitytojai, galėsite išrinkti Jums labiausiai patikusį metų tyrimą.

Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint kriminalinės policijos dieną.

Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 18 d.

Metų seklys: BMW pardavėjo nužudymas atskleistas per parą

2013 m. kovo 8-osios rytą į Vilniaus miesto 6 policijos komisariatą kreipėsi Vilniaus miesto Taikos gatvės gyventoja S. M., kuri pranešė, kad jos vyras, A. M. kovo 7-osios vakarą išėjo iš namų parduoti jam priklausančio automobilio „BMW 740“ ir negrįžo.

Netrukus pareiškimas buvo užregistruotas, informacija įrašyta į Policijos registruojamų įvykių registrą ir po 5 dienų, nustatyta tvarka, jeigu asmuo neatsirastų, turėjo būti perduota į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Nusikaltimų tyrimo valdybos Asmenų paieškos skyrių.

Tačiau kasryt minėtame registre tokią informaciją tikrindamas Asmenų paieškos skyriaus vyriausiasis tyrėjas šios informacijos nepraleido pro akis – patyrusiam pareigūnui iš karto kilo įtarimas, kad dingęs asmuo gali būti nusikaltimo auka. Nedelsiant buvo pradėti atitinkami veiksmai, iš komisariato visa medžiaga buvo perduota Asmenų paieškos skyriui ir perkvalifikuota į paieškos bylą.

Šio skyriaus pareigūnai ėmėsi neatidėliotinų ir profesionalių veiksmų: nustatė automobilio pirkėjus, išsiaiškino, kad šie asmenys yra įtariamieji Vilniaus miesto 2 policijos komisariate atliekamuose tyrimuose dėl šaudymo į automobilį ir asmenį. Tokia informacija tik patvirtino pareigūnų įtarimus ir paskatino nedelsti nė minutės.

Girioje rastas lavonas

Netrukus, apie 13 val., buvo gautas pranešimas, kad Šalčininkų rajone, Jašiūnų seniūnijoje, Rūdninkų girioje, rastas vyro lavonas. Asmenų paieškos skyriaus pareigūnai iš karto susiskambino su Šalčininkų rajono Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnais, paprašė, kad skubiai atsiųstų lavono nuotrauką į telefoną.

Gavę nuotrauką pareigūnai įsitikino, kad pirminė jų versija dėl A. M. nužudymo pasitvirtino – tai buvo tas pats žmogus.

Reikėjo nedelsiant organizuoti įtariamųjų buvimo vietos nustatymą ir jų sulaikymo operaciją. Į darbą įsijungė ir kiti Asmenų paieškos skyriaus bei VPK Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai. Netrukus kriminalinės žvalgybos priemonėmis buvo nustatyta šių asmenų buvimo vieta.

Įvertinus tai, kad įtariamieji galėjo būti ginkluoti, atitinkamai buvo pasirengta. Tos pačios dienos vakarą, apie 20 val., sulaikyti du įtariamieji: T. T. ir J. B. Pastarasis turėjo šaunamąjį ginklą, kuriuo buvo nušautas A. M.

Atlikus kratas buvo surasta dar daugiau ginklų, nužudytojo asmens dokumentai, o vienas iš įtariamųjų netgi pasiėmė sau nužudytojo daiktus: akinius, žiebtuvėlį, kas dar labiau pabrėžia jų ciniškumą. Įtariamieji, įkliuvę į patyrusių ir profesionalių pareigūnų rankas, prisipažino įvykdę nužudymą, parodė, kur yra nužudytojo automobilis ir išsidavė, kad ketino taip pat pasielgti su dar vieno BMW savininku, tačiau žiauraus plano neįvykdė, nes parduoti automobilio savininkas atvyko ne vienas.

Šalčininkų rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl A. M. nužudymo buvo perduotas Vilniaus apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo valdybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriui.

Nuodugnaus ir kruopštaus tyrimo metu Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams pavyko nustatyti, kad tie patys įtariamieji padarė ir kitus nusikaltimus (nesunkus sveikatos sutrikdymas, turto sunaikinimas ar sugadinimas, neteisėtas disponavimas ne mažiau kaip trimis šaunamaisiais ginklais ir viešosios tvarkos pažeidimas).

Todėl prie šio tyrimo Vilniaus apygardos prokuratūra prijungė dar kelis tyrimus: dėl vasario 18 d. apie 20 val. Vilniuje, Kunigiškių gatvėje, priešais 70-ą namą, peršautų Š. L. automobilio vairuotojo durų ir galinio vaizdo veidrodžio (2700 Lt žala); dėl to, kad vasario 17 d. apie 20 val., E. J. vairuojant bendrovės automobilį ir važiuojant Jaunystės gatve, buvo peršauti automobilio dešinės ir kairės pusių priekinių langų stiklai, kurių vertė – 300 Lt, o vairuotojui padarytas šautinis dešinės rankos plaštakos sužalojimas; dėl gegužės 15 d. statomame privačiame name Keturiasdešimties totorių kaime (Vilniaus r.) sudaužyto medinio lango stiklo paketo, kurio vertė – 500 Lt; dėl vasario 14 d. šaudant iš šaunamojo ginklo išdaužto Pagirių gimnazijos (Vilniaus r.) biologijos kabineto lango.

Atliekant ikiteisminio tyrimo ir kriminalinės žvalgybos veiksmus, buvo nustatyti dar trys įtariamieji, kurie kartu su jau sulaikytais jaunuoliais vykdė nusikalstamas veikas. Kruopštaus tyrėjų grupės darbo ir patirties dėka nustatyta, kad įtariamiesiems nužudymu šaunamuosius ginklus ir šaudmenis pardavė šie trys jaunuoliai.

Įtariamieji pareigūnams papasakojo, kad su BMW pardavėju susipažino internetu, vėliau bendravo su juo telefonu, o vykdami į susitikimą jau buvo suplanavę šį žiaurų nusikaltimą – nuvežti jį į mišką, ten smarkiai sumušti, o paskui nušauti, ką jie ir padarė.

Vadovybė: didžiausias nuopelnas - vyriausiojo tyrėjo

Atskleidžiant šį rezonansinį žiaurų ir cinišką nusikaltimą per tokį trumpą laiką (nuo nužudymo iki įtariamųjų sulaikymo praėjo viena para, o nuo informacijos apie žmogaus dingimą gavimo iki žudikų nustatymo – vos pusė dienos, iki jų sulaikymo praėjo apie 12 valandų), buvo pasitelktos visos Vilniaus apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo valdybos Asmenų paieškos skyriaus ir Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pajėgos.

Tačiau didžiausias nuopelnas yra Asmenų paieškos skyriaus vyriausiojo tyrėjo, kuris, perskaitęs pirminę informaciją, tuoj pat įtarė, kad dingęs asmuo gali būti nusikaltimo auka, ir nedelsdamas pradėjo organizuoti visus įmanomus veiksmus, dirbo labai profesionaliai, operatyviai, logiškai, ryžtingai.

Kartu su juo, atliekant pirminius veiksmus, daug pastangų įdėjo bei savo profesionalumą sulaikant ginkluotus įtariamuosius, įrodė ir kiti to paties skyriaus pareigūnai. Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, tęsiant tyrimą, labai profesionaliai vykdė kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo veiksmus, dirbdami išvien, nustatė asmenis, kurie įtariamiesiems nužudymu pardavė ginklus, šaudmenis, taip pat įtariamųjų kitas padarytas nusikalstamas veikas.

Pareigūnų įžvalgumas, pirminės informacijos įvertinimas, operatyvumas, sumanumas ir aukštas profesionalumo lygis bei ryžtingas bendro tikslo siekimas užtikrino nusikaltimo atskleidimo ir tyrimo sėkmę, užkirto kelią kitiems, jau suplanuotiems, nusikaltimams, išgelbėjo žmonių gyvybę ir turtą.