Šalia Panevėžio, Dembavoje, gyvenusi Evelina, policijos žiniomis, su pagrobėjais nebuvo pažįstama, jie, pamatę ją laukiančią autobuso, įkalbėjo važiuoti kartu, paskui įgrūdo ją į "VW Passat" bagažinę.

Vežama bagažinėje 17-metė skambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), sakė, kad ją išžagino ir ketina nuskandinti. Policija apie tai sužinojo 7.14 val., po dviejų minučių ieškoti merginos išvažiavo keturi patrulių ekipažai. Deja, BPC nenurodė, iš kur skambinama (pagal Lietuvoje nustatytą tvarką, duomenis apie skambinančiojo būvimo vietą gauna tik BPC). Žinodami, kad mergina į žalią "VW Passat" įsėdo Dembavoje, patruliai nulėkė į tas apylinkes. Kadangi buvo pranešta apie grasinimus nuskandinti, pareigūnai puolė tikrinti vandens telkinių pakrančių. Deja, nesėkmingai. Vėliau paaiškėjo, kad patruliai buvo netoli vietos, kur netrukus buvo sudegintas automobilis su mergina bagažinėje.

Šeštadienį vidaus reikalų ministras ir kt. teisino BPC dėl to, kad nepranešė policijai skambinusiosios būvimo vietos - esą iš merginos telefono buvo išimta SIM kortelė, todėl buvo neįmanoma nustatyti, iš kur skambinama. Tačiau būdama bagažinėje 17-metė skambino draugui ir pasakė, kad ją pagrobė. Be SIM kortelės ji būtų galėjusi skambinti tik bendruoju pagalbos numeriu.

Baisų nusikaltimą pradėję tirti policininkai įtariamuosius per kelias valandas surado naudodamiesi, pasak S. Skvernelio, techninėmis priemonėmis. Generalinis komisaras nepaaiškino detaliau, kaip tai buvo padaryta. Neoficialiomis žiniomis, tai buvo padaryta naudojantis nusikaltėlių mobiliųjų telefonų signalais.

Abu sulaikytieji anksčiau jau daug kartų teisti, jiems yra pareikšti įtarimai ir dar nebaigtose bylose. Beje, vienam iš jų yra iškelta byla ir dėl smurto artimoje aplinkoje (jis vedęs). Pasak pareigūnų, jiedu nepriklauso organizuotoms gaujoms, iki šiol jie buvo kriminalinio pasaulio smulkmė.

Sulaikius abu įtariamieji atrodė apsvaigę. Tačiau patikrinus alkoholio matuokliu, paaiškėjo, kad vienas visiškai blaivus, kitam nustatytas tik 0,3 promilės neblaivumas. Todėl kilo įtarimų, kad jie apsvaigę nuo narkotikų. Tai aiškinasi ekspertai.

Evelina irgi buvo žinoma policijai dėl smulkių nusižengimų ir pan., tačiau tai su šeštadienio tragedija, policijos žiniomis, nesusiję.

Nuo to laiko, kai mergina įsėdo į automobilį, iki jos mirties, pareigūnų duomenimis, praėjo maždaug dvi valandos.


Policijos pateikiama įvykių chronologija:        

7.11.58 val. BPC operatorė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu paskambino mergina, kuri pranešė, jog yra pagrobta ir vežama automobilio bagažinėje.

7.14.40 val. BPC operatorė budėtojus sujungia su paskambinusia mergina, kuri praneša, kad yra automobilio „VW Passat“ bagažinėje. Budėtojas aiškinasi, kur ji yra ir kur ją veža. Išsiaiškina, kad tai galėtų būti Dembava.

7.17 val. budėtojas siunčia policijos ekipažą į Dembavą.

7.18.45 val. BPC dar kartą budėtojus sujungia su mergina. Jis išsiaiškina, kad mergina išprievartauta, ją gali paskandinti, sužino, kokios markės ir spalvos automobiliu vežama mergina.

Gauta informacija perduodama 4 mieste ir Panevėžio rajone dirbantiems ekipažams. Pareigūnų ekipažai dirba Dembavoje ir jos apylinkėse, ypatingas dėmesys skiriamas vandens telkiniams.

7.24.16 val. BPC bendrauja su policija ir praneša, kad mergina važiuoja automobilio bagažinėje, tačiau BPC nemato skambinančiosios telefono numerio ir negali nustatyti jos buvimo vietos judėjimo krypties.

7.25.22 val. budėtojas skambina BPC ir klausia, ar jie nemato telefono buvimo vietos. Atsakymas neigiamas.

Nuo 7.17 val. iki 8.16 val. budėtojas palaiko radijo ryšį su policijos pajėgomis. Tikrindami nurodytose apylinkėse esančių vandens telkinių prieigas, gyvenamąsias teritorijas, parkus, visus kelius, vedančius nuo Dembavos, ir aplink esančius kaimus, policijos pareigūnai bendrauja tarpusavyje.

8.14 val. budėtojas iš BPC gauna pranešimą, kad prie miško Keravos kaime, Panevėžio rajone, dega automobilis. Išsiunčiamos visos pajėgos, vykdžiusios automobilio ir nukentėjusiosios paiešką.

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, automobilis degė atvira liepsna. Pareigūnai automobilį gesino automobiliniais gesintuvais, atvykę Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojai automobilį „VW Passat“ užgesino. Automobilio bagažinėje rastas sudegęs kūnas. Lytis ir tapatybė nustatomi. Įtariama, kad tai galėtų būti BPC skambinusi 17-metė panevėžietė.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 straipsnio („Nužudymas“) 2 dalį.

13.30 val. Panevėžio AVPK vykusioje trumpojoje spaudos konferencijoje Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo skyriaus vyr. prokuroras Donatas Skrebiškis ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pranešė, kad sulaikyti du įtariamieji: panevėžietis J. J., gimęs 1980 m., nedirbantis, blaivus, anksčiau 5 kartus teistas, teistumai išnykę, ir Panevėžio rajono gyventojas D. A., gimęs 1991 m., nedirbantis (girtumas – 0,3 prom.), anksčiau 4 kartus teistas už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus, narkotines medžiagas.

Į Panevėžio AVPK nuo ryto yra išvykę Policijos departamento Viešosios policijos valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.