Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Danutė Mickevičienė penktadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos Probacijos tarnybos teikimą, kuriuo prašoma pakeisti Vilniaus apygardos teismo, nusprendusio I. Achremovą paleisti į laisvę, skirtus įpareigojimus.

Paaiškėjo, kad policijos pareigūnai I. Achremovo dažniausiai neranda naktimis namuose, nors jis privalo juose būti nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu.

Be to, jis keturis kartus per mėnesį nepasirodo Probacijos tarnyboje.

Tarnybos atstovė teisme aiškino, kad šių įpareigojimų I. Achremovas negali įvykdyti, nes nuo praėjusių metų lapkričio 7-osios vienoje sostinės įmonėje dirba tolimųjų reisų vairuotoju-ekspeditoriumi.

„Jis dažnai važiuoja į komandiruotes užsienyje, todėl neturi galimybės 4 kartus per mėnesį registruotis Probacijos tarnyboje, be to, policijos patruliai naktimis tikrina, ar I. Achremovas vykdo įpareigojimą būti namuose, tačiau dažniausiai jo neranda“, – aiškino tarnybos atstovė.

Pareigūnė pažymėjo, kad per pusantrų metų I. Achremovas nepadarė jokių pažeidimų, todėl yra pagrindas pakeisti probavimo sąlygas – vietoj įpareigojimo 4 kartus per mėnesį registruotis Probacijos tarnyboje skirti vienkartinę įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą, o įpareigojimą nuo 22 iki 6 val. būti namuose pakeisti nurodymu tęsti darbą.

Tokiems pakeitimams neprieštarauja ir I. Achremovui atstovaujantys advokatai – nuteistasis į teismo posėdį neatvyko, nes šiuo metu yra išvykęs į komandiruotę užsienyje.

Advokatė Anžela Mirošnikova teisme aiškino, kad I. Achremovui įsidarbinus vairuotoju-ekspeditoriumi gavosi paradoksali situacija, nes būna mėnesių, kai nuteistasis net visą mėnesį būna išvykęs į komandiruotę.

„Naktimis į namus atvykę policijos patruliai jo neranda, nes jis yra išvykęs į komandiruotę, todėl be reikalo yra eikvojamos valstybės lėšos“, – sakė A. Mirošnikova.

Ji pabrėžė, kad I. Achremovas į komandiruotes išvyksta nuo 13 iki 31 d. per mėnesį.

Kad probavimo sąlygos būtų pakeistos, neprieštarauja ir Vilniaus prokurorė Danutė Mekionienė. Ji mano, kad I. Achremovas ne tik toliau turėtų dirbti, bet ir sumokėti 20 MGL dydžio (2 600 litų) įmoką.

Ar tokiam prašymui pritars teismas, teisėja Danutė Mickevičienė žada paskelbti rugsėjo pabaigoje.

DELFI primena, kad I. Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau 2004-ųjų sausio 29-ąją Vilniaus apygardos teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų kalinimo. Iš pradžių V.Lingio žudikas bausmę atliko Lukiškių kalėjime, o nuo 2004-ųjų vasario 6-osios kalinimo sąlygos jam buvo pagerintos – žurnalisto žudikas buvo perkeltas į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

Praėjusių metų balandžio 10-ąją nuteistasis buvo paleistas į laisvę – vartus į naują gyvenimą jam atvėrė Vilniaus apygardos teismas.

V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti "Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, – anksčiau yra sakęs I. Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti“.