Su tokia skaudžia tiesa susidūrė J. Furmanavičiaus seserys – Birutė Čėplaitienė, Regina Burneikienė, Alvyra Rastenienė ir Sigita Uogintienė. Jos jau trečią kartą priverstos teismo prašyti Generalinę prokuratūrą įpareigoti tęsti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto ir išaiškinti nušautą teisėjus apšmeižusius asmenis.

„Jau praėjo 4 metai, tačiau iki šiol niekas neišaiškinta – kada pagaliau viskas paaiškės“, – prokurorų pozicija stebisi J. Furmanavičiaus sesuo S. Uogintienė. Ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto atlikę prokurorai nusprendė bylą nutraukti – nukentėjusiomis pripažintoms J. Furmanavičiaus seserims pasiūlė kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka, atsakomybėn patraukiant tuos asmenis, kurie šmeižė nužudytą teisėją. Prokurorai mano, kad šioje istorijoje nėra viešo intereso.

Toks prokuratūros nutarimas netenkino J. Furmanavičiaus šeimos – nukentėjusiosios jau tris kartus pasiekė, kad prokurorai toliau aiškintųsi šmeižto aplinkybes. Jų skundus dėl prokuratūros priimtų nutarimų visada patenkindavo ikiteisminio tyrimo teisėjai.

Tačiau prokuratūra nekeičia pozicijos – vėl Vilniaus apygardos teismui apskundė ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį, kuria prokurorai buvo įpareigoti toliau aiškintis J. Furmanavičių apšmeižusius asmenis. Tarp jų – ir žurnalistus, teisėją kaltinusius nebūtais nusikaltimais.

Ar šmeižto byla vėl grįš į prokurorų rankas, teismas žada paskelbti kitą savaitę.

Kad baudžiamąsias bylas nagrinėjęs J. Furmanavičius esą tvirkino mažametę mergaitę, viešai yra nurodęs dviguba žmogžudyste įtariamas Drąsius Kedys. Tokius jo nuogąstavimus esą yra patvirtinusi ir jo sesuo, šalia J. Furmanavičiaus darbo kabineto sėdėjusi, šiuo metu teisingumo užuovėjos Čikagoje ieškanti Seimo narė Neringa Venckienė. Apie tai ji rašo ir savo knygoje, kuri iki šiol yra platinama viešai.

Šią knygą J. Furmanavičiaus seserys yra pridėjusios prie baudžiamosios bylos. N. Venckienė ikiteisminio tyrimo metu du kartus taip pat apklausta kaip liudytoja.

Prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto prokuratūrai buvo pateikęs ir būdamas gyvas J. Furmanavičius – tiesa, jis oficialiai užregistruotas buvo tik spalio 7-ąją, praėjus dviem dienoms po jo nužudymo.

Prokurorai yra nustatę, kad J. Furmanavičių prie namų nušovė D. Kedys. Tiesa, jo teisti nebuvo galima – pusmetį slapstęsis vyras buvo rastas negyvas prie savo giminaičių sodų. Dėl kurstymo surengti žudynes šiuo metu teisiami jo bendrininkai – Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė.