23 metų kaunietė praėjusiais metais iš Nyderlandų bandė parsisiųsti 13 kanapių sėklų.

Tačiau mergina sulaukė ne siuntinio, o policijos pareigūnų vizito.

Šiais metais Kauno technologijos universitetą (KTU) baigusi U. S. savo kaltę pripažįsta ir tikina, kad jos poelgis buvo „didelė klaida“. Tą patį ji pakartojo ir pirmadienį vykusių baigiamųjų kalbų metu.

Sulaukė ne prekių, o policijos

U. S. vienoje internetinės prekybos svetainėje prisiregistravo tėčio vardu dar praėjusių metų kovą. Mergina užsisakė 10 vienetų kanapių rūšies „White Widow“ sėklų. Pardavėjai nemokamai pridėjo dar tris vienetus sėklų. Iš viso už prekes kaunietė paštu persiuntė 62,5 euro. Visų sėklų svoris siekė 0,2533 gramo.

Tačiau prekių mergina nesulaukė. Praėjus jau daugiau nei metams po užsakymo, merginos tėvų namuose Kaune balandžio pradžioje pasirodė policijos pareigūnai, kurie pranešė apie Vilniaus muitininkų sulaikytą siuntą. U. S. pareikšti įtarimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – 259 (2 dalis) ir 199 (2 dalis).

Norėjo pakramtyti

Mergina anksčiau teisme tikino, kad sėklas siuntėsi iš smalsumo, nes „filmuose ir visuomenės informavimo priemonėse šiais laikais tai skatinama“.

„Siųsdamasi sėklas net nemaniau, kad darau nusikaltimą, nes prekyba vyksta be jokių apribojimų“, - teisme kalbėjo kaunietė.

U. S. neigė, kad ketino sėklas pasėti. Merginos teigimu, ji norėjo jas apžiūrėti ir pakramtyti. Tačiau ekspertų teigimu, psichotropinių medžiagų kanapių sėklose nėra ir jokio poveikio jos neturi. Nepaisant to, kanapių dalys, neišskiriant sėklų, priskiriamos narkotinėms medžiagoms.

Siūlo bausti švelniau

Už kontrabandą (BK 199 2 dalis) Lietuvos Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 10 metų. Tačiau ir kaltinimą palaikantis prokuroras pirmadienį baigiamųjų kalbų metu teigė, kad laisvės atėmimo bausmė jaunai ir iki šiol neteistai merginai būtų per griežta bausmė. Prokuroras laisvės atėmimą siūlė pakeisti 3900 Lt bauda.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti merginai siūloma skirti 1300 Lt baudą. Dalinai subendrinus bausmes prokuroras pasiūlė U. S. skirti 4550 Lt baudą.

U. S. advokatas buvo įsitikinęs, kad mergina turi būti išteisinta arba bauda turėtų būti ženkliai mažesnė.

Advokatas rėmėsi teisme liudijusios ekspertės išvada, kad vien iš sėklų neįmanoma nustatyti, kokios rūšies sėklos buvo atsiųstas. Konstatuota, kad atsiųstos kanapių sėklos, tačiau kokios tiksliai rūšies – neaišku. Yra tikimybė, kad iš sėklų išaugtų pluoštinės kanapės, kurios psichotropinių medžiagų neturi.

Prokuroras teigė, kad mergina kanapių sėklas siuntėsi iš specializuotos internetinės parduotuvės, kuriose nurodomos ir kanapių rūšys.

Teismas verdiktą šioje byloje skelbs spalio 15-ąją.