Penktadienio popietę suimti tėvas ir sūnus Jonaičiai: tėvą Virginijų ir sūnų Gerhardą teismas leido suimti 10 parų, nors prokuratūra prašė gerokai ilgesnių terminų.

Kaip jau buvo pranešta ketvirtadienį, penki asmenys (Virginijus Jonaitis, jo sūnus Gerhardas Jonaitis, Kęstutis Koplunas, Valdas Žukauskas, ir Giedrius Rimkus), įtariami Panevėžio regiono ūkininkų turto prievartavimu, buvo sulaikyti Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro pareigūnų ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojų operacijos metu. Nuspręsta teismo prašyti keturių įtariamųjų suėmimo.

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro vadovaujamas ir organizuojamas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo buvo pradėtas 2012 metų rudenį, gavus informacijos apie tai, kad grupė asmenų iš vieno šio krašto gyventojo reikalauja sumokėti 150 tūkst. litų ir grasina susidorojimu.

Šį nusikaltimą tiriantys Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato ONTB pareigūnai nustatė, kad šių nusikalstamų veikų padarymu įtariami asmenys buvo susitarę veikti kartu ir turėjo tikslą atimti Nacionalinės mokėjimo agentūros ūkininkams skiriamas pinigines lėšas ir siekė užvaldyti žemės sklypus.

Įtariama, kad galbūt už nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius tam, kad pinigai ar kitas turtas būtų įteisinti, t. y. galėjo vykdyti nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo.

Prokuroro prašymu laikinai apribotos ir nuosavybės teisės į sulaikytų įtariamųjų bei jų artimųjų turtą – namus, butus, žemės sklypus, automobilius.

Baudžiamasis kodeksas už turto prievartavimą numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų, už nusikalstamu būdų įgyto turto legalizavimą – iki 7 metų.