Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir buvo ilgą laiką kontroliuojami bei renkama informacija apie galimas jų nusikalstamas veikas, praneša Policijos departamentas.

Sulaikyti įtariamieji Virginijus Jonaitis (gim. 1966 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, teisiamas už sukčiavimus, 3 kartus buvo taikytos Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo normos), Gerhardas Jonaitis (gimęs 1985 m., neteistas), Kęstutis Koplunas (gimęs 1968 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, 1 kartą buvo taikytos Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo norma), Valdas Žukauskas, gimęs 1981 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, 2 kartus buvo taikytos Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo normos) ir Giedrius Rimkus (gimęs 1969 m., neteistas).

Pasak Panevėžio aps. VPK viršininko Rimanto Bobino, ketvirtadienio sulaikymai – tai ilgalaikės, beveik metus trukusios Panevėžio kriminalistų operacijos rezultatas. „Praėjusių metų pabaigoje gauta informacija buvo nuodugniai tikrinama, palaipsniui fiksuojami įkalčiai, renkami kiti įrodymai ir tik šiandien galėjome realizuoti tai, ką mūsų darbuotojams pavyko surinkti ir užfiksuoti per ilgalaikį tyrimą“ - teigia R. Bobinas.

2012 m. pabaigoje į Panevėžio aps. VPK ONTB pareigūnus kreipėsi individualia žemės ūkio veikla užsiimantis apskrities gyventojas, kuris pranešė, kad grasindami susidorojimu, grupė asmenų reikalauja iš jo pinigų - 150 tūkst. litų. Panevėžio aps. VPK ONTB nedelsiant pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad veikdami organizuotoje grupėje sulaikytieji siekė atimti ir atiminėjo pinigines lėšas, gaunamas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, siekė užvaldyti žemės sklypus. Už galimai nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius tam, kad pinigai ar kitas turtas būtų įteisinti, t. y. galimai vykdė nusikalstamą veiką, numatytą BK 216 straipsnyje (nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimas).

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Panevėžio aps. VPK ONTB, ikiteisminio tyrimo kontrolę vykdo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Panevėžio apskrities aps. VPK ONTB pareigūnai, siekdami objektyviai ir išsamiai surinkti įrodymus bei nustatyti galimus kitus nukentėjusius asmenis, kreipiasi į Panevėžio apskrities ir visos šalies gyventojus, nukentėjusius nuo sulaikytų asmenų. Piliečiai gali kreiptis į Panevėžio aps. VPK, adresu Tulpių g. 60, Panevėžys, tel. (8~45) 503014.

Asmenys, turintys informacijos, tačiau vengiantis viešumo, gali kreiptis anoniminiu tel. (8~45) 503333, arba anoniminiu elektroniniu paštu panevezioontb@gmail.com.

Baudžiamasis kodeksas už turto prievartavimą numato atsakomybę net iki 10 metų, o už nusikalstamu būdų įgyto turto realizavimą gresia iki 7 metų nelaisvės.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad policija kontroliuoja ir stebi visas šalyje veikiančias nusikalstamas grupuotes. Jokia nusikalstama grupuotė nevaldo ir nevaldys nei vieno Lietuvos miesto“- teigia policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.
Virginijus Jonaitis, Kęstutis Koplunas, Gerhardas Jonaitis, Valdas Žukauskas