Moteriai, kurios duomenys dėl vaiko saugumo neskelbtini, teko nelengvas išbandymas – po dviejų metų pertraukos ji teismo salėje susitiko su dviem vyrais, kurie galimai tvirkino tuomet dar nė 13-os metų neturėjusį jos neįgalų sūnų.

„Kai pati pamačiau juos teismo salėje, mane net purtyti pradėjo – tokiems degradams nėra vietos žemėje, – DELFI atviravo berniuko motina. – O juk teismas suplanavo sūnų apklausti – vaikas iki šiol išgyvena dėl to, kas nutiko, kasdien vartoja psichotropinius vaistus“.

Ne vieną vaiką auginanti motina trečiadienio popietę su savo nepilnamečiu sūnumi atvyko į Vilniaus apygardos teismą – čia teisėja Regina Pocienė atvertė baudžiamąją bylą, kurioje dėl mažamečio vaiko tvirkinimo prokurorų kaltinimų sulaukė Paulius Ragauskas ir Mindaugas Zujis.

Vaiką įsitempė į namus, kai gatvėje sugedo jo dviratis

Ginkluotų konvojaus pareigūnų iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atvežti vyrai į teismo salę ėjo lyg didvyriai, iškeltomis galvomis, tačiau vos išvydę juos fotografuoti pradėjusius fotografus pasikeitė – veidus kaip įmanydami ėmė dangstyti. O netrukus teismo salėje sukėlė skandalą: „Išveskite na... tuos žurnalistus iš salės“.

Kai pareigūnai į tokį „reikalavimą“ nekreipė dėmesio, vienas kaltinamųjų toliau piktinosi: „Gal nusirengti ir papozuoti?“.

Baudžiamojoje byloje Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai yra pripažinę tris mažamečius – dvylikametį ir vos vyresnius broliukus. Tiesa, pastarieji tik stebėjo, kaip kaltinamieji ruošiasi panaudoti seksualinę prievartą prieš negalią turintį vaiką.

Istorija, kurią narplios teismas, nutiko dar prieš dvejus metus – viename miestelyje gyvenanti moteris kreipėsi į policiją, nes iš vietos gyventojų išgirdo kalbas, jog jos mažametis sūnus vos nebuvo išprievartautas vieno kaltinamųjų namuose.

„Kai jis gatve važiavo dviračiu ir nuo jo nukrito grandinė, tie vyrai jį nusitempė į savo M. Zujio namus bendrabutyje – čia jam daug ką liepė daryti, daug ką jam žadėjo, bet kai jis nepakluso, grasino, paklupdė ant kelių, mosikavo peiliu, mušė, – pasakojo dabar jau keturiolikmečio motina. – Kiti du vaikai tai tik stebėjo... Aišku, tie vyrai tada girti buvo, bet kai ir blaivi būna, reikia nuo jų per atstumą eiti“.

Pasak jos, dar didesnės tragedijos buvo išvengta per atsitiktinumą – netikėtai į namus grįžo kaltinamojo tėvas.

Nelaimės reikėjo anksčiau ar vėliau tikėtis

Moteris tikino, kad sūnus savo iniciatyva apie patirtą prievartą svetimuose namuose nieko nepasakojo. „Gal nesuprato, gal gėdijosi ar bijojo“, – svarstė ji.

Tačiau, pasak motinos, dėl įvykio vaikas labai išgyveno.

„Jam yra nustatyta protinė negalia, liga dar labiau ėmė progresuoti po to įvykio – medikai vis skiria psichotropinius vaistus, ištisai lankomės pas psichologus“, – prisipažino nukentėjusiojo motina.

Moteris prisipažino, kad po įvykio, kai kreipėsi į policiją, ne kartą sulaukė grasinimų. „Jis tik atrodo toks mažutis, bet palaukite – jis mane po to sutiko ir girtas rodė pirštu, kad ateičiau“, - apie M. Zujį kalbėjo nukentėjusiojo motina.

Per dvejus metus, kol vyko ikiteisminis tyrimas, berniuko motina įtariamųjų pedofilija nematė – netrukus jie buvo uždaryti į areštinę, nes buvo apkaltinti nužudymu. Jų bylą artimiausiu metu taip pat nagrinės Vilniaus apygardos teismas.

Nukentėjusiojo motina taip pat prisipažino, kad nelaimės, į kurią pakliuvo jos sūnus, jau seniai buvo galima tikėtis – vienas kaltinamųjų esą dažnai kabinėjosi prie vaikų.

„Jis ir mažesnį mano sūnų vaikėsi po miestą, sakiau, vaikai, kai einate, dairykitės“, – pasakojo ji.

Pasityčiojo, nes vaikas kitoks: tai didžiulė problema

Vaiko motina įsitikinusi, kad kaltinamieji iš jos sūnaus pasityčiojo tik dėl to, kad jos sūnus yra neįgalus.

„Jis yra kitoks, iš jo galima tyčiotis – tai yra problema, tu esi ne toks kaip visi, su tavimi galima šitaip“, – skausmą liejo moteris.

Vis dėlto, ji žada siekti, kad sūnus nebūtų apklaustas teisme.

„Bijau dėl sūnaus – visi vadina jį debilu, nenoriu, kad dar labiau susinervintų, todėl darysiu viską, kad jam nereikėtų jų daugiau pamatyti“, – ji pažymėjo, kad apie šeimą ištikusią tragediją žino daugelis miestelio gyventojų.

„Vaikas iki šiol jaučia patyčias, todėl stengiuosi, kad jį kuo mažiau žmonių matytų, tik nežinau, ar jis tai dar supranta“, – prisipažino nukentėjusiojo motina.

Nors kaltinamieji teismo laukia už grotų ir jiems gresia ilgi nelaisvės metai, moteris teigia ir dabar nesijaučianti saugi – esą M. Zujis savo dar parodys.

„Šiandien jis jau ne erelis, bet žinokite, jis dar savo parodys – aš bijau ir pagalvoti, kas nutiktų, jeigu jį išleistų kokiai valandai į laisvę – jis nežiūrėtų, kiek jam reikės sėdėti, šiaip ar taip jam teks ilgai sėdėti“, – pareiškė ji.

Pedofilija apkaltinti vyrai: tai – nevykęs juokelis

Tuo metu P. Ragausko tėvas, atvykęs su sūnumi susitikti teismo salėje, prisipažino, kad pareigūnų kaltinimai jį pribloškė.

„Kai jį sulaikė dėl nužudymo, tyrėja man pasakė ir dar apie tą berniuką – baisu net patikėti, dabar jau apsipratau, bet iš pradžių buvo didžiulis šokas“, – kaltinamojo tėvas nenorėjo spėlioti, ar tikrai sūnus galėjo panaudoti seksualinę prievartą prieš mažametį.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti M. Zujis ir P. Ragauskas nepripažįsta jiems pateiktų kaltinimų ir ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad net neketino prievartauti vaiko – esą tik nevykusiai girti pajuokavo.

Už tokį „juoką“ kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.