Kaip rašo "Lietuvos rytas", Vakar po pietų maždaug 20 kilometrų nuo Panevėžio, netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, tik įvažiavus į buvusią Ėriškių kolūkio teritoriją, atkasti kelių žmonių palaikai. Beveik neabejojama, kad tai yra trijų pernai dingusių mažeikiškių palaikai.

Beveik tuo pat metu Vilniaus antrosios apylinkės teismas baudžiamojoje byloje dėl Kiesų bei A.Galmino nužudymo suėmė tris "tulpinių" gaujos narius. Trims mėnesiams leista suimti 35 metų Virginijų Baltušį ir 33 metų Sigitą Raišelį. 40 metų Algimantas Vertelka suimtas 10 parų.

Pernai po Kiesų ir jų vairuotojo dingimo A.Vertelka jau buvęs suimtas, bet po kurio laiko dėl įkalčių stokos paleistas. V.Baltušiui ir S.Raišeliui pateikti kaltinimai dėl tyčinio nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis.

Dienraščio žiniomis, sulaikytų "tulpinių" yra ir daugiau. Pareigūnai taip pat turi informacijos, jog šie asmenys yra prisidėję prie dar kelių nusikaltimų įvykdymo.

Į teismą A.Vertelką, V.Baltušį bei S.Raišelį vedė automatais ginkluoti greitojo reagavimo rinktinės "Aras" pareigūnai. Ant kai kurių sulaikytų panevėžiečių galvų buvo užmauti maišai.

Teismo koridoriuje būriavosi suimtųjų artimieji. Išvedant panevėžiečius, moterys šaukė, kad pareigūnai nuo suimtųjų galvų nuimtų maišus. V.Baltušį pareigūnai surado namuose Panevėžyje.

A.Vertelką pareigūnai sulaikė penktadienio rytą Vilniuje, bute, kur jis pastaruosius kelerius metus gyveno su savo drauge Vilija Stankiuviene. Jų namuose buvo atlikta krata.

Oficialiai dėl pasikėsinimo į Kiesus bei A.Galminą buvo ieškomi trys panevėžiečiai - taip pat "tulpinių" gaujos nariai 26 metų Giedrius Liubartas, 27 metų Egidijus Bučys bei 33 metų Andrius Andrušaitis. Jiems jau pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo, prievartaujant Kiesų turtą.

Ketvirtojo kaltinamojo - 35 metų Romualdo Čeponio policijos pareigūnams tik per plauką nepavyko sulaikyti. Šių metų gegužės 19-ąją netoli Panevėžio jis buvo pakliuvęs į pasalą, tačiau bandė pasipriešinti, todėl buvo nušautas.

Manoma, kad visi šie asmenys yra prisidėję prie Kiesų bei A.Galmino nužudymo. Vakar rasti kelių žmonių palaikai buvo užkasti keli šimtai metrų nuo plento, vedančio į Ėriškių gyvenvietę, šalia Upytės upelio. Nedidelis miškelis, kur buvo rasta kapavietė, primena retą parką.

Čia dirbę Generalinės prokuratūros, Policijos departamento bei Panevėžio policijos ir prokuratūros pareigūnai apie 15 valandą atidavė ekspertams atkastas palaikų liekanas.

Kūnai buvo aptikti po daugiau nei metro žemių sluoksniu. Jau ir sutvarkytoje kraupios kapavietės teritorijoje vakar tvyrojo suirusių kūnų tvaikas. Netoli tos vietos esančioje Ėriškių gyvenvietėje yra ir vadinamasis "tulpinių" dvaras, anksčiau buvusi kolūkio pirtis. Praėjusių metų vasarą ją šturmavo "Aro" pareigūnai.

"Kol kas galima teigti, kad atkasti ne vieno žmogaus palaikai. Jų asmenybės ir mirties priežastis bus nustatyta po ekspertų tyrimo", - sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Kęstutis Betingis.

G. ir V.Kiesų bei A.Galmino kapavietė prokurorams jau buvo žinoma mažiausiai pusmetį. Vietą jiems nurodė vienas anksčiau sulaikytų panevėžiečių, taip pat pranešęs, kad mažeikiškiai užkasti nukirstomis galvomis.

Bet pareigūnai neskubėjo nurodytos vietos tikrinti. Buvo baiminamasi, jog, pasklidus žiniai apie rastą kapavietę, pasislėps prie nusikaltimo prisidėję asmenys. Todėl pirmiausia buvo bandoma visus įtariamuosius susekti, o tik po to atkasti nužudytųjų kūnus.

Kiesiai ir jų vairuotojas dingo 2000 metų liepos 6 dieną, pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius. Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo, automobilių aikštelėje buvo rastas G.Kiesaus visureigis "Mercedes-Benz ML 320".