150 mln. Lt turtą valdančiam 49 metų verslininkui Vilniaus apskrities policijos pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl greičio viršijimo.

D. Tvarijonavičiui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą antradienį išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas. Ar milijonierius pagrįstai buvo patrauktas atsakomybėn, teisėja Galina Taraškevič paskelbs kitą savaitę.

Tai jau antras kartas, kai apylinkės teismas aiškinasi milijonieriaus galimai padaryto pažeidimo aplinkybes – anksčiau D. Tvarijonavičiui iškelta byla buvo nutraukta, bet tokį nutarimą policija apskundė Vilniaus apygardos teismui. Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjęs teismas palaikė policiją ir bylą nurodė nagrinėti iš naujo.

Administracinio teisės pažeidimo protokolas D. Tvarijonavičiui buvo surašytas dėl įvykio dar praėjusių metų balandžio 12-ąją, kai 10.16 val. visureigis „Toyota Land Cruiser“ Vilniuje, Nemenčinės pl. 116, skriejo 111 km/val. greičiu. Toje vietoje leistinas greitis – 50 km/val.

Greičio matuoklio užfiksuotą nuotrauką gavę pareigūnai ilgą laiką bandė surasti visureigio vairuotoją, tačiau – nesėkmingai: jam buvo siunčiami šaukimai atvykti į policijos komisariatą, bet į juos nebuvo reaguota.

Protokolas milijonieriui buvo surašytas tik beveik po metų, kai pareigūnai atsitiktinai pamatė važiuojantį visureigį ir nusprendė patikrinti vairuotojo dokumentus – nuskenavus valstybinius automobilio numerius duomenų bazė rodė, kad vairuotojas yra ieškomas dėl greičio viršijimo.

Kelių policijos patrulis Rolandas Osteris teisme sakė, kad sustabdytas visureigio vairuotojas D. Tvarijonavičius nebuvo nustebęs, jog jo ieško policijos pareigūnai.

„Nors jam šaukimų nepavyko įteikti, tačiau jis sakė, kad apie tai žino, ir tai tvarkosi – pasižiūrėjus į matuoklio užfiksuotą nuotrauką ir į sustabdytą vairuotoją nekilo abejonių, jog tai jis vairavo visureigį, juoba kad buvo tokie patys veido bruožai, todėl ir buvo priimtas sprendimas surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą“, – sakė R. Osteris.

Pasak pareigūno, pasižiūrėjus į nuotrauką net nekyla abejonių, jog joje yra užfiksuotas D. Tvarijonavičius.

Verslininkas siūlė pasvarstyti, ar negalėjo vairuoti „Sopranų“ žvaigždė

Tuo metu verslininkas kategoriškai nesutinka, kad turėtų būti patrauktas atsakomybėn. Teisme jis pareiškė, kad negali atsiminti, ar tą dieną iš tiesų vairavo visureigį – darbovietės dokumentuose yra pažymėta, jog balandžio 12-ąją jis buvo išvykęs į komandiruotę Latvijoje.

„Manau, kad policijos protokolas yra neteisingas, nes nuotrauka yra nekokybiška, – teigė jis. – Vasario mėnesį mane sulaikė policija ir pareiškė, kad mano automobilis yra ieškomas, nes kviečiamas neatvykau pas pareigūnus. Turėjau su šeima valandą laukti, kol sutvarkys dokumentus, pateikti paaiškinimus – pareigūnai pasakė, kad mane atpažįsta iš nuotraukos ir turėsiu atvykti į teismą. Pirmą kartą nuotrauką pamačiau teisme, policijos elgesys yra neteisingas – mane galima buvo surasti tiek darbovietėje, tiek namuose, nebuvo pagrindo laikyti vaikus valandą šaltyje“.

„Amilana“ valdybos pirmininkas teigė, kad visureigis yra registruotas bendrovės vardu, o jis per metus nuvažiuoja tūkstančius kilometrų, todėl negali prisiminti, ką konkrečiai veikė tą dieną, kai visureigį „nufotografavo“ greičio matuoklis.

„Viskas labai gerai matosi kompiuteryje – vairavo tas pats asmuo, kaip jis galėjo būti užsienyje, jeigu yra užfiksuota, kaip jis sėdi už automobilio vairo, manau, toks jo paaiškinimas turi būti vertinamas kaip bandymas išvengti atsakomybės“, – teisme pažymėjo pažeidimo protokolą surašęs patrulis.

Tokia pareigūno pozicija įsiutino verslininką – jis pateikė kompiuterio spausdintuvu atspausdintą nuotrauką, kurioje užfiksuotas birželio mėnesį miręs Holivudo aktorius Jamesas Gandolfini, labiausiai išgarsėjęs mafijos seriale „Sopranai: mafijos kronika“.

„Nežinau, kaip tai vertinti – ar nepagarba teismui, ar pasityčiojimu“, – pamatęs J. Gandolfini nuotrauką sakė patrulis R. Osteris.

Pareigūnas buvo priblokštas ir kai verslininkas jo paklausė, ar policininkai yra apmokyti surašyti protokolus ir fiksuoti pažeidimus. „Juk jūs matote, kad čia pareigūnas stovi, o ne bandelių kepėjas – prieš pradėdamas dirbti daviau priesaiką ir esu nešališkas“, – sakė jis.

Pareigūnas: man nekyla abejonių, kas vairavo

Kad būtent D. Tvarijonavičius vairavo visureigį, neabejoja ir Vilniaus policijos atstovas Viktoras Benkus. „Manau, kad D. Tvarijonavičiui parodžius jo vestuvių nuotrauką jii irgi gali savęs neatpažinti“, – reaguodamas į verslininko žodžius sakė pareigūnas.

„Aš tikrai jus atpažįstu iš nuotraukos“, – pažymėjo V. Benkus.

Nepalankūs pareigūnų liudijimai pribloškė D. Tvarijonavičių.

„Visiškai nesvarbu, ar būsiu nubaustas, ar ne, sumokėsiu pusantro tūkstančio litų baudą ir mėnesiui neteksiu teisės vairuoti, bet noriu atkreipti į nekokybišką policijos darbą ir nesusitvarkymą su juo – gal jie šaukimus atvykti į policiją nusiuntė seneliui į kaimą? – sakė jis. – Vienintelis įrodymas yra nuotrauka, kuri yra nekokybiška ir įrodymai šioje byloje turėtų būti pripažinti niekiniais. Manau, kad policija negerbia nei piliečių, nei įstatymų“.

Už greičio viršijimą daugiau kaip 50 km/val. įstatymas vairuotojams užtraukia baudą nuo 1 000 iki 1 500 litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vieno iki trijų mėnesių arba septynių parų administracinį areštą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu šešiems mėnesiams.