„Henrikas labai laukė šio susitikimo, būčiau nevažiavusi iš Kauno, jeigu žinočiau, jog jo neatveš“, – prisipažino į Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT) atvykusi R. Daktarienė.

H. Daktaro sutuoktinė laukė VAAT – čia trijų teisėjų kolegija atvertė bylą, kurioje tarp nusikalstamo pasaulio atstovų Henos pravardę turintis kalinys dėl esą nežmoniško kalinimo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) pateikė milijono litų ieškinį. Žalą H. Daktaras prašo atlyginti iš Lietuvos valstybės.

Anksčiau reikalavęs jį perkelti į Šiaulių tardymo izoliatorių, iš kurio yra arčiau važinėti iki Klaipėdos apygardos teismo (čia buvo nagrinėjama „daktarų“ grupuotės byla), H. Daktaras šio reikalavimo jau atsisakė.

Nuteistajam atstovaujantis advokatas Kristupas Ašmys pažymėjo, kad pasikeitė situacija – H. Daktaras jau nuteistas, tačiau nuosprendį apskundė, todėl byla apeliacine tvarka bus nagrinėjama Vilniuje ir pagal įstatymus jis bus laikomas Lukiškėse.

Advokatas sakė, kad H. Daktaras nesiekia būti perkeltas į Šiaulius, tačiau nori, jog būtų pripažintas įkalinimo įstaigos sprendimas jį laikyti Lukiškėse – esą jeigu Lietuvos apeliacinis teismas pripažins, kad baudžiamąją bylą išnagrinėjo šališka Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija, byla vėl keliaus į uostamiestį, tik kitiems teisėjams.

K. Ašmys taip pat patikslino skundą – atsakovu byloje nori matyti ne tik Kalėjimų departamentą, bet ir Lietuvos valstybę.

Ar patikslintas skundas bus priimtas, teisėjų kolegija nuspręs artimiausiu metu rašytinio proceso tvarka ir tik rudenį imsis bylos nagrinėjimo iš esmės.

Pasak K. Ašmio, H. Daktaras labai nori atvykti į teismą ir paaiškinti, kokiomis esą nežmoniškomis sąlygomis yra kalinamas Lukiškėse.

„Žmogus yra labai aktyvus ir nori išreikšti savo poziciją“, – pažymėjo advokatas. Jis taip pat nustebo, kad H. Daktaras trečiadienį nebuvo atvežtas į teismo posėdį.

Ši H. Daktaro byla VAAT jau kartą buvo nagrinėta – jo skundas pripažintas nepagrįstu, tačiau teismo sprendimą panaikino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Apeliacine tvarka H. Daktaro skundą išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija nusprendė bylą grąžinti nagrinėti iš naujo – teismui teks ne tik dar kartą aiškintis, ar tarp Kauno nusikaltėlių Henos pravardę turintis suimtasis pagrįstai buvo laikomas Lukiškėse, bet ir ar dėl kalinimo esą nežmoniškomis sąlygomis patyrė neturtinę žalą. Ją H. Daktaras įvertino milijonu litų – šį ieškinį kalinys pateikė tik bylą nagrinėjant apeliacine tvarka.

VAAT buvo nusprendęs, kad H. Daktaras buvo pagrįstai įkalintas Lukiškėse, o ne Šiaulių tardymo izoliatoriuje, iš kurio esą būtų patogiau kaltinamąjį nuvežti į Klaipėdos apygardos teismą. Ten nagrinėjama „daktarų“ nusikalstamos grupuotės baudžiamoji byla.

Sprendimą H. Daktarą laikyti bene griežčiausiomis sąlygomis garsėjančiame Lukiškių TIK priėmė Kalėjimų departamentas, remdamasis Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos prašymu. Jos atstovai Lukiškių TIK prižiūrinčiam departamentui nurodė, kad garsus nusikaltėlis gali pats bandyti pabėgti iš įkalinimo įstaigos arba jo bendrai sieks jį išlaisvinti.

Be to, kaip pažymėjo departamento atstovai, iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo nepagrįsto praturtėjimo. Tiesa, šiame tyrime įtarimai H. Daktarui kol kas nėra pareikšti.

„Aš ne barsukas ar žiurkė, kad mane rūsyje laikytų“, – H. Daktaras yra piktinęsis, kad kameroje ištisus metus yra šalta, dėl to jis ėmė jausti sąnarių skausmus, be to, atsirado problemų dėl prostatos.

„Mane specialiai tokiomis sąlygomis laiko – nori, kad ką nors pasidaryčiau, nori specialiai mane sužlugdyti, – teisme yra sakęs Hena. – Policijos departamentas nori, kad prisipažinčiau, ko nepadaręs – jų tėvai mane sodino, dabar jų vaikai mane rūsyje laiko. Aš esu Lietuvos pilietis, kodėl ne pagal įstatymus elgiamasi?“.

H. Daktaras aiškino, kad pirmame-trečiame aukštuose Lukiškių TIK laikomi nuteistieji iki gyvos galvos, o rūsyje, kuriame jis apgyvendintas, uždaromi tik nubausti kaliniai.

„Mane rūsyje laiko jau tris metus, klausiau, kodėl mane čia laikote, o man atsako, kad kameros visur vienodos“, – sakė jis.
Kauno nusikaltėlių garsenybė tikino, kad jo bendrai yra laikomi Šiauliuose ir dėl to niekam nekyla jokių problemų. „Kuo aš kitoks, kodėl čia tokia nelygybė?“, – H. Daktaras sakė, kad pareigūnai išsigalvoja informaciją apie esą planuojamą pasikėsinimą į jo gyvybę ar galima psichologinį poveikį.

Hena teigė, kad kiekvieną kartą, prieš išvykdamas į teismą Klaipėdoje, turi susikrauti visus savo daiktus. „Ir taip keliauju visą dieną – vienus pakeliui išmeta, kitus – įmeta, pirmas įlipu, paskutinis – išlipu“, – kalbėjo jis.